Remélhetőleg a nagy legendák nyomdokaiba lép
This is just... pic.twitter.com/FxBzTvE62n
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 16, 2025
Akkor jó, mert nekünk a tanár azt mondta, kell címet adni, de ha nem vonnak le pontot akkor jó. Igaz majd a helyesírás visz le pontokat.Barcaman1993 írta:Azt nem kell. Vagy legalábbis én nem írtam és sose hallottam senkitől.adam_1519 írta: De amikor kijöttem a teremből akkor jutott eszembe elfelejtettem címet adni az egésznek.
Nem kellett címet adni. Akkor azt külön oda írták volna, hogy "Adjon címet írásának" vagy valami ilyesmi.Barcaman1993 írta:Azt nem kell. Vagy legalábbis én nem írtam és sose hallottam senkitől.adam_1519 írta: De amikor kijöttem a teremből akkor jutott eszembe elfelejtettem címet adni az egésznek.
Azt nem kell. Vagy legalábbis én nem írtam és sose hallottam senkitől.adam_1519 írta: De amikor kijöttem a teremből akkor jutott eszembe elfelejtettem címet adni az egésznek.
Thomas Mann: Márió és a varázsló, arról szól hogy egy család elmegy nyaralni és ott történnek dolgok, véglis rálehet húzni az utazásos dolgot szerintem, amúgy 3 és fél oldal lett.Barcaman1993 írta:Jónak tűnik. Bár sztem ugyanaz lesz a probléma, ami nálam. Lejjebb leírtam, hogy milyen 4 szempont szerint kellett kiválasztani a bemutatott műveket. Nekem sztem 3 jó volt, Az öreg halász és a tenger nem illett oda. Az ember tragédiája marha jó, kár, hogy nekem nem jutott eszembe. Harry Potter sztem a tanároknak a könyökükön jön ki, de én témának ugyanazt érzem, mint az Odüsszeiánál. A Márió és a varázslót nem igazán értem.adam_1519 írta:Szerintem a szövegértés nehéz volt, főleg kevés idő volt rá.
Én az érvelést választottam, ilyen példákkal: Harry Potter (:D), Márió és a varázsló, Az ember tragédiája és az Odusszeia. Szerintetek ezek jók?
Jónak tűnik. Bár sztem ugyanaz lesz a probléma, ami nálam. Lejjebb leírtam, hogy milyen 4 szempont szerint kellett kiválasztani a bemutatott műveket. Nekem sztem 3 jó volt, Az öreg halász és a tenger nem illett oda. Az ember tragédiája marha jó, kár, hogy nekem nem jutott eszembe. Harry Potter sztem a tanároknak a könyökükön jön ki, de én témának ugyanazt érzem, mint az Odüsszeiánál. A Márió és a varázslót nem igazán értem.adam_1519 írta:Szerintem a szövegértés nehéz volt, főleg kevés idő volt rá.
Én az érvelést választottam, ilyen példákkal: Harry Potter (:D), Márió és a varázsló, Az ember tragédiája és az Odusszeia. Szerintetek ezek jók?
Azt is írtamadam_1519 írta: Én az érvelést választottam, ilyen példákkal: Harry Potter (:D)
Minden évben az emberek fele Gyűrűk urát ír az érvelésbe, gondolom a tanároknak kicsit sem lehet tele a tökük ezzelsoadroli írta:![]()
![]()
Én mit írtam az érvelésbe? Gyűrűk Ura
![]()
Igen. De ez inkább a debilségi teszt része 90%-ban. Amikor én érettségiztem majdnem hangosan felröhögtem a kérdéseken... De a történelem érettségi is 50%-ban szövegértésen alapul.recrea írta:Mi az a szövegértés, vagyis mi a feladat?! Van egy szöveg, aztán kérdéseket kell megválaszolni?! Kíváncsi lennék egy ilyenre.
Ahogy mondod.recrea írta:Mi az a szövegértés, vagyis mi a feladat?! Van egy szöveg, aztán kérdéseket kell megválaszolni?! Kíváncsi lennék egy ilyenre.
Én töri faktra jártam két évig, aztán rájöttem, hogy egyszerűen nem lenne kedvem és energiám annyi plusz tanuláshoz, amennyi egy emelthez kell, úgyhogy maradtam a középnél.Barcaman1993 írta:Nekem viszont szerdán emelt töri lesz, ami nem egy leányálom. Egész jól szokott menni, de az esszékben mindig ott a veszély. Ott is 90 fölé kéne menni. Komoly lesz.
Matek se gáz. Nekem viszont szerdán emelt töri lesz, ami nem egy leányálom. Egész jól szokott menni, de az esszékben mindig ott a veszély. Ott is 90 fölé kéne menni. Komoly lesz.Gareth Tello írta:
A matek nekem a legkevésbé fontos, nem felvételi tantárgy, a német emeltet és a törit/az angolt kellene bőven 90 fel tornázni, az angolnál mondjuk annyira csak nem lesz nehéz, nevetségesen egyszerű szokott lenni.
Akkor már GoT is lehetett volnasoadroli írta:![]()
![]()
Amúgy szerintem könnyű volt.
A matektól nagyon fhosok, az ha sikerül, onnastól nincs lehetetlen
Nem csak arról írtam. Az baj csak utána jutott eszembe, hogy mi lett volna még jó. Hát nem tudom, egy 4-esben azért reménykedek, a szövegértés is elég jó lett.Barcaman1993 írta: Gondolom a 4 közül legalább 3 témában kellett írni, ami nekem úgy néz ki meg is van. De azért az 1 Gyűrűk urát kicsit kevésnek érzem.
Nem volt korlátok közé szorítva.soadroli írta:![]()
![]()
Amúgy szerintem könnyű volt.
A matektól nagyon fhosok, az ha sikerül, onnastól nincs lehetetlen
Szavadon foglak.Gareth Tello írta: 1. Akkor ez egyénfüggő.Ha jobb lesz a tiéd az enyémnél, beteszem Torghellét avának és signek, ha már te leváltottad a levegő urát.
2. Mi pont hogy novellaelemzést csinálgattunk főleg az órákon, érveléssel nem annyira foglalkoztunk.Hát remélem, tényleg jó lesz.
Holnap meg matek!
1. Akkor ez egyénfüggő.Barcaman1993 írta:Nekem meg pont könnyű volt ez a szöveg, ahhoz képest, amik szoktak lenni. Bár azt hozzá kell tenne, hogy van két babóca rokonom, így talán vmivel könnyebb volt.Remélem tényleg jó lett.
Novellaelemzést? Én bevallom nálam az szóba se jöhetett volna, mert fogalmam sincs, hogy kell azt csinálni. Mi ilyet nem igazán csináltunk, de az osztálytársaim jó része azt írta. Azt nem tudom miért, majd kiderül. A verselemzés meg nálam is bebukott Berzsenyinél, úgyhogy maradt az érvelés.
Nekem meg pont könnyű volt ez a szöveg, ahhoz képest, amik szoktak lenni. Bár azt hozzá kell tenne, hogy van két babóca rokonom, így talán vmivel könnyebb volt.Gareth Tello írta: A szövegértés szerintem kifejezetten nehéz volt azokhoz képest, amiket órákon csináltunk gyakorlásképpen...Ettől függetlenül annyira csak nem lett rossz. (Aztán kiderült, hogy a nő, aki írta a szöveget, a mostani némettanáromat tanította alkalmazott nyelvészetre az egyetemen.
)
6 A4-es oldal?![]()
Én a novellaelemzést választottam végül, bár gondolkodtam az érvelésen is. Az összehasonlító elemzést hagytam is, amint elolvastam, amúgy sem szeretem Berzsenyit.
A novellaelemzés 4 oldal lett, szerintem nem írtam baromságokat. Igaz, amikor házi dolgozat formájában kellett novellát elemezni az utóbbi hónapokban, a tanár mindig azért vont le pontot, mert a novella üzenetét, mondanivalóját másképp értelmeztem, mint kellett volna, "a szerző nem erre gondolt".Ha valahol levonhatnak pontot, az ez lesz, a helyesírás részlegre szerintem meg fogom kapni a maximum pontot.
A szövegértés szerintem kifejezetten nehéz volt azokhoz képest, amiket órákon csináltunk gyakorlásképpen...Barcaman1993 írta:Na gyerekek, hogy sikerült ez a szép magyar érettségi? Bevallom én ettől vártam a legkevesebbet és 0 percet készültem rá, de nagyon komoly lett. A szövegértés sose volt az erősségem, de úgy érzem ez egész jó lett. Remélem a javító is így fogja érezni. Az esszé meg nagyon komoly volt. Az érvelést választottam, apró betűkkel írok, de így is 6db A4-es oldal lett.Választott témáim: Odüsszeia, Az aranyember, Az öreg halász és a tenger, Édes Anna. Bár az Édes Anna nem kifejezetten utazós regény, de úgy gondoltam, hogy belső utazásnak viszont tökéletes. Ez nagyon keményre sikeredett úgy érzem.
Reméljük holnap a matek csak jobb lesz.
Nekem is így van, magyar, matek, töri, angol. Meg majd később lesz egy személy és vagyonőri vizsgám, de az majd júniusban a szóbelikkel.Gareth Tello írta:Érettségiző pajtások, ki miből vizsgázik a jövő héten?![]()
május 6: magyarGareth Tello írta:Érettségiző pajtások, ki miből vizsgázik a jövő héten?![]()
Nekem jól összejött minden:
- hétfő: magyar
- kedd: matek
- szerda: töri
- csütörtök: angol
- péntek: német (emelt)
Utána meg lesz vagy egy hónap szünet a szóbelik előtt.