Tanulószoba

Itt találhatóak az előző szezon során írt hozzászólásaitok. Később érdemes lesz visszanézni őket!
Lezárt
Gareth Tello
Az Év fórumozója 2013

2013.06.06. 11:00:55

bence-barca írta:Mivel én 5 évfolyamosra járok, csak jövőre érettségizek, de a skandinavisztika nálam is felmerült. Szóval GT készülj fel, ha minden igaz egy év múlva ilyenkor egy hosszabb beszámolót kérni fogok! :)
Idén angolból csináltam egy közepet, 86 lett. 90t szerettem volna elérni, de igazából tárgytalan lesz vszinű, mert jövőre emeltet megpróbálom.

Amúgy ha kérdezhetek egy kissé személyesebbet az idei érettségizőktől, ti mennyit tanultatok rá és mikor kezdtétek el? Értem itt a 3 kötelezőre. :)
Addig még be is kell kerülnöm oda. :lol: Ha összejön, akkor természetesen.

Az írásbelire gyakorlatilag nem tanultam semmit, de
- matekra nem igazán lehet, vagy tudod, vagy nem
- magyarnál a szövegértésre nem lehet, a fogalmazásnál annyi, hogy mondjuk öt percben átolvasod a vers- és a novellaelemzés, illetve az érvelő szöveg részeit, szempontjait
- törinél lehet, de ott azt gondoltam, hogy mivel faktos vagyok, lazán 90 fölé megyek tanulás nélkül. :lol:
Német emeltre készültem csak.

Ha figyelsz az órákon egész évben, akkor nem kell sokat tanulni. Nekem is ez volt a módszerem: az órákon figyelve, jegyzetelve "magamba szívtam az anyagot" ( :mrgreen: ), aztán dolgozatok előtt már csak egyszer átolvastam az anyagrészt, amiből írtunk, és ennyi.
DaVeman
Barça B

2013.06.06. 07:45:17

Gareth Tello írta:
DaVeman írta: Igen, vagy ha az nem sikerül, akkor germanisztika. Ha felvesznek valamelyikre, akkor majd elláthatsz egy-két infóval. :P

Nődominancia nem probléma. :D Madridisták annál inkább, remélem, majd javíthatok a helyzeten. :lol:

Holnapi vizsgához meg sok sikert!
Rendicsek :)

Köszi :D
soadroli
Llegenda del Barça

2013.06.05. 21:02:39

bence-barca írta: Amúgy ha kérdezhetek egy kissé személyesebbet az idei érettségizőktől, ti mennyit tanultatok rá és mikor kezdtétek el? Értem itt a 3 kötelezőre. :)
Lóf*szt :lol: Írásbelire szinte semmit, és idáig szóbelire se nagyon. De még van 2 hét, nekem annyi bőven elég :D
Kép
bence-barca
Llegenda del Barça

2013.06.05. 20:42:14

Mivel én 5 évfolyamosra járok, csak jövőre érettségizek, de a skandinavisztika nálam is felmerült. Szóval GT készülj fel, ha minden igaz egy év múlva ilyenkor egy hosszabb beszámolót kérni fogok! :)
Idén angolból csináltam egy közepet, 86 lett. 90t szerettem volna elérni, de igazából tárgytalan lesz vszinű, mert jövőre emeltet megpróbálom.

Amúgy ha kérdezhetek egy kissé személyesebbet az idei érettségizőktől, ti mennyit tanultatok rá és mikor kezdtétek el? Értem itt a 3 kötelezőre. :)
Gareth Tello
Az Év fórumozója 2013

2013.06.05. 20:08:37

DaVeman írta:Én már a 4. félévet taposom itt magyar szakon, szerkesztői ismeretek szakiránnyal :) Holnap is vizsga (and I am sitting here and ma... fórumozok :D).

Csak focihoz itt a bölcsészek ahogy nézem nem nagyon értenek. Vagy akik igen, madridisták :D Meg amúgy is nődominancia van létszámban.

Te pedig skandinavisztika, jól olvastam lentebb?
Igen, vagy ha az nem sikerül, akkor germanisztika. Ha felvesznek valamelyikre, akkor majd elláthatsz egy-két infóval. :P

Nődominancia nem probléma. :D Madridisták annál inkább, remélem, majd javíthatok a helyzeten. :lol:

Holnapi vizsgához meg sok sikert!
Barcaman1993
Director del Fútbol

2013.06.05. 16:37:33

Sanama írta:Fellebbezéssel meg vigyázni kell, főleg ha az esszéből akartok pontot, mert akkor újrajavítják és az is benne van, hogy levonnak.
Ez annyira gáz, hogy hihetetlen. A 4 esszémből 1 teljesen korrekt lett, 3 meg teljesen össze lett barmolva javításilag. Azt mondja a történelem tanárom, hogy olyan mintha egyes sorokat nem olvasott volna el a javító. A hosszú esszéknél 7-8 pontot adnak, ha minden tökéletes (nincs helyesírási hiba, vannak bekezdések, logikus stb.). A tanárom azt mondta, hogy ő az ilyenekre 7-8 pontot mindig ad, mint az enyém (helyesírási hiba 1 db nem volt benne, bekezdések voltak, logikus is volt sztem). Na én erre a 2 esszémnél 5-5 pontot kaptam... Ez kapásból 2 vizsgapont (ugye a 6-ot 3-mal kell osztani). Azt meg nem mondom, hogy ott van az információ a szövegben, de pontot meg nem kapok rá. A jó k. anyját az ilyennek!

Valljuk be azért ez elég nagy szemétség. Azért 5-6 pontról van szó, nem pedig 1-ről... Kíváncsi vagyok, hogy ebből mi lesz.

Azt meg nem mondom, hogy nincs egyáltalán helyesírási hibám a 4 esszében emelt törin a magyaron meg 10 pontot levont a tanár (még mindig itt tartok :D )... Ezt felfogni.
Rammalets-Foncho, Gensana, Grácia-Vergés, Garay- Kubala, Kocsis, Evaristo, Luiz Suárez, Czibor
DaVeman
Barça B

2013.06.05. 15:46:12

Gareth Tello írta: Remélhetőleg igen. :)
BTK-n belül mit céloztál meg?
Én már a 4. félévet taposom itt magyar szakon, szerkesztői ismeretek szakiránnyal :) Holnap is vizsga (and I am sitting here and ma... fórumozok :D).

Csak focihoz itt a bölcsészek ahogy nézem nem nagyon értenek. Vagy akik igen, madridisták :D Meg amúgy is nődominancia van létszámban.

Te pedig skandinavisztika, jól olvastam lentebb?
Sanama írta: Fellebbezéssel meg vigyázni kell, főleg ha az esszéből akartok pontot, mert akkor újrajavítják és az is benne van, hogy levonnak.
Töritanárom így csinált egy korábbi diák 4 pontos kisesszéjéből 0 pontosat.
"Nem tetszik a kevés pont? Akkor nem lesz ennyi sem" - és sutty.
De én tanúja voltam pozitív példának is: kapott a csaj 1 pontot: 61 helyett 62. Húú :D Mondjuk ha duplázza, az már kettőt ér :D
Sanama
Llegenda del Barça

2013.06.05. 12:21:02

sjd írta:
Sanama írta: Fellebbezéssel meg vigyázni kell, főleg ha az esszéből akartok pontot, mert akkor újrajavítják és az is benne van, hogy levonnak.
Bizony, tavaly nálunk jó ha 10ből 1 ember kapott pontot, a többitől is inkább levontak.
Én mondjuk 11-ben írtam angol emeltet, és akkor fellebbeztem a fogalmazásra, és adtak is rá +2pontot, mondjuk az olyan hiba volt,hogy azért vontak le mert a baráti levélben kiírtam a hosszú alakokat (I am) és nem rovideket irtam (I'm).
sjd
Llegenda del Barça

2013.06.05. 12:16:36

Bizony, tavaly nálunk jó ha 10ből 1 ember kapott pontot, a többitől is inkább levontak.
Sanama
Llegenda del Barça

2013.06.05. 11:54:28

18Barca99 írta:Valaki esetleg ELTE ÁJK? :twisted:
utolso helyen jeloltem .

Fellebbezéssel meg vigyázni kell, főleg ha az esszéből akartok pontot, mert akkor újrajavítják és az is benne van, hogy levonnak.
Gareth Tello
Az Év fórumozója 2013

2013.06.05. 11:46:41

sjd írta:[grammarnazi]Helyesírásra mennyit vont le? [/grammarnazi]
[grammarnazi]Természetesen egyet sem. :mrgreen: Talán egy vesszőt nem raktam ki figyelmetlenségből, de ennyi. :D[/grammarnazi]
Barcaman1993 írta:Történelem (emelt) 71%? Ma mentem be, elvileg ennyi. Viszont nem tudom, hogy ki volt az a zseni, aki ezt javította, mert megnéztük a történelem tanárommal, akivel 5-6 pontot lazán találtunk, amit elfelejtett a tag megadni. Ment is a levél a Kormányhivatalba... Egyébként sokkal nehezebb volt, mint bármelyik a korábbi évekből. 34 pontos lett a tesztem, tavaly év elején volt olyan érettségi, amit tanulás nélkül 38 pontosra írtam. De ilyen 34 is nagyon ritkán volt ugyanabban az időszakban. 40 pont fölé vártam írás előtt a tesztet, ami meg is lehetett volna, csak ismét a saját hülyeségem, meg a feladatsor nehézsége miatt nem sikerült.
Én is év közben 43-44 pontos középszintű teszteket írogattam lazán, most meg örültem, hogy a 39 pont meglett... Tényleg jóval nehezebb volt a közép, az emeltről meg inkább nem is beszéljünk. :?
Vigyázni kell ezekkel a fellebbezésekkel, de ha tényleg 5-6 pont van, amit nem adtak meg, akkor egyet-kettőt szerintem biztosan meg fognak adni.
18Barca99
Capitá del Barça

2013.06.04. 20:32:22

Valaki esetleg ELTE ÁJK? :twisted:
Ha el kell törnöm valamimet a pályán, akkor eltöröm, és nem panaszkodom, ha ez segít az edzői stábnak és a csapatomnak. Ez a fajta elkötelezettség a legfontosabb, hogy meglegyen mindenkiben. - Ivan Rakitic
sjd
Llegenda del Barça

2013.06.04. 20:30:54

Gareth Tello írta: - magyar közép: 95%. Számomra érthetetlen módon 60-ból 58 pontot adott a tanár a fogalmazásomra (novellaelemzés), csak a szerkezetnél vesztettem két pontot. Közel sem éreztem ilyen jónak, úgyhogy nagyon örülök. :)
[grammarnazi]Helyesírásra mennyit vont le? [/grammarnazi]
Gareth Tello
Az Év fórumozója 2013

2013.06.04. 20:11:48

DaVeman írta:Jön valaki ELTE BTK-ra ősztől?
Remélhetőleg igen. :)
BTK-n belül mit céloztál meg?
DaVeman
Barça B

2013.06.04. 19:55:47

Jön valaki ELTE BTK-ra ősztől?
Barcaman1993
Director del Fútbol

2013.06.04. 15:51:25

Gareth Tello írta:
Barcaman, Roli, nektek milyenek lettek? :P
Nem vagy kispályás.
Matek: 88%. 93% simán benne lett volna a pakliban, csak a saját hülyeségemnek köszönhetem.
Magyar: 73%. Továbbra sem értem, hogy miért van 10 pont levonásom helyesírási hibák miatt... Na mindegy. Összességében sztem olyan 85% simán hozható lett volna.
Angol: 82%. Lehetett volna jobb is, ugyanis hihetetlen milyen hibákat vétettem. Viszont a megírás előtt sokkal rosszabbra számítottam. Így azért nem olyan rossz.
Földrajz: 82%. Simán benne volt a 90%. Ha jól emlékszem a 100-ból 5 pontot úgy vesztettem, hogy áthúztam a jót... Meg több helyen is 2 közül rosszul választottam, figyelmetlenség... Sokkal jobbnak kellett volna lennie.
Történelem (emelt) 71%? Ma mentem be, elvileg ennyi. Viszont nem tudom, hogy ki volt az a zseni, aki ezt javította, mert megnéztük a történelem tanárommal, akivel 5-6 pontot lazán találtunk, amit elfelejtett a tag megadni. Ment is a levél a Kormányhivatalba... Egyébként sokkal nehezebb volt, mint bármelyik a korábbi évekből. 34 pontos lett a tesztem, tavaly év elején volt olyan érettségi, amit tanulás nélkül 38 pontosra írtam. De ilyen 34 is nagyon ritkán volt ugyanabban az időszakban. 40 pont fölé vártam írás előtt a tesztet, ami meg is lehetett volna, csak ismét a saját hülyeségem, meg a feladatsor nehézsége miatt nem sikerült.

Ebből nem lesz ELTE és összességében sokkal többet vártam az érettségitől. GT megúsztad. :D
Rammalets-Foncho, Gensana, Grácia-Vergés, Garay- Kubala, Kocsis, Evaristo, Luiz Suárez, Czibor
Gareth Tello
Az Év fórumozója 2013

2013.06.04. 13:50:18

Bocs a dupláért.

Na, végre megvannak a végleges eredmények.

- matek közép: 74%. :oops: Bár tudtam, hogy nem sikerült valami fényesen. Mondjuk nem is számít, ha duplázok.
- töri közép: 89%. Rosszabbra számítottam, miután kijöttem, azt gondoltam, hogy jó, ha meglesz a 80%, erre tessék. :) 45-ből 39 pontos lett a teszt, ebből is látszik, hogy nehezebb volt, mint a korábbi években, a tavalyit és a tavalyelőttit is simán megírtam (gyakorlásként) 43-44 pontosra. Viszont az esszék jók lettek.
- német emelt: 89%. Olvasott szövegértés 30/30, íráskészség 30/30, a nyelvhelyességnél ellenben sok kis marhaságon elcsúsztam, ott vesztettem pontokat, meg a hallott szövegértésnél, az is elég szívatós volt néhány helyen. De természetesen elégedett vagyok ezzel a 89%-kal. :)
- angol közép: 90%. Ezt jobban kellett volna megírni, a hallott szövegértés itt sem ment annyira, pedig amúgy nem szokott problémám lenni vele, egyébként két ügyes figyelmetlenségi hibát is ejtettem. :roll: Remélem, a szóbelivel ezen még tudok majd javítani.
- magyar közép: 95%. Számomra érthetetlen módon 60-ból 58 pontot adott a tanár a fogalmazásomra (novellaelemzés), csak a szerkezetnél vesztettem két pontot. Közel sem éreztem ilyen jónak, úgyhogy nagyon örülök. :)

Nem akarom elkiabálni, de egyre közelebb az a bizonyos skandinavisztika. :oops: :P

Barcaman, Roli, nektek milyenek lettek? :P
Gareth Tello
Az Év fórumozója 2013

2013.06.01. 16:28:43

Barcaman1993 írta:73. 10 pontot levont a tanár helyesírásra... Olyanokba is belekötött, amibe sztem nem kellett volna. Valószínűnek tartom nem kell képet cserélned, de jót mosolyognék, az biztos. :D
Nem kedvel(t) téged annyira a tanár? :oops: :?
Majd kedden fény derül a végleges pontszámomra, kíváncsi leszek, remélem, azért a 73-nál jobb lesz, nagyon a szívemhez nőtt már ez az ava. :D
Barcaman1993
Director del Fútbol

2013.06.01. 14:44:13

Gareth Tello írta: Szerdán volt konzultáció, de nem tudtam bemenni sajnos, úgyhogy a fogalmazás eredményét még nem tudom. :oops:
Neked? :D
73. 10 pontot levont a tanár helyesírásra... Olyanokba is belekötött, amibe sztem nem kellett volna. Valószínűnek tartom nem kell képet cserélned, de jót mosolyognék, az biztos. :D
Gareth Tello
Az Év fórumozója 2013

2013.06.01. 12:00:27

Barcaman1993 írta:GT mennyi lett a magyarod? :D
Szerdán volt konzultáció, de nem tudtam bemenni sajnos, úgyhogy a fogalmazás eredményét még nem tudom. :oops:
Neked? :D
Barcaman1993
Director del Fútbol

2013.06.01. 11:58:23

GT mennyi lett a magyarod? :D
Barcaádám
Capitá del Barça

2013.05.31. 00:34:10

Először is köszönöm a gyors válaszokat!
sjd: A jelentkezésem már hitelesítve van, a sorrendet lehet max módosítani még 1 alkalommal. A környezetmérnökön illetve az agrármérnökön gondolkoztam még, de inkább a földrajz az ami megfogott, voltam nyílt napon is.

recrea: Köszi szépen a kis beszámolót ,(bár őszintén szólva kissé elment a kedvem az egésztől) jó hogy pont kifogtam egy földrajzost :)
Én is (ha felvesznek) a terület és településfejlesztő szakirányra szeretnék menni, leginkább a gazdaság illetve társadalom földrajzot szeretem. (Lehet hogy hiba..)
Az idegenforgalmi szakgeográfus illetve a közgáz az mesterszakon végezted, vagy ezeket a képzéseket hogy csaptad hozzá a BsC-hez?
Kissé számomra ellentmondás volt amit mondtál. Matek,kémia, fizika nagyon nehéz,de az elvárás és követelés a béka segge alatt van. Nos ha kicsi az elvárás és a követelmény akkor végülis nem könnyű? :D
Ezektől tartok leginkább, még a kémiát csak -csak meg lehet tanulni (szabályok ilyesmi) ,de matek-fizika távol áll tőlem, feladat megoldásban nem is tudom mit (és miéért??? ) kérnek tőlem. Olvastam olyasmit hogy koszinusz ,szinusz, különböző területszámítások , statisztika, ilyesmik lehetnek. Ugye 1 félév? :D

Pécs tőlem marha messze van sajnos, úgyhogy úgy ahogy van kiesett a pixisből nálam.
Angolt ugyanúgy fel lehet venni kurzusként mint más tantárgyakat? Ugyanúgy vizsgáztatnak belőle?? Bocs ha hülyéket kérdezek, de fogalmam sincs az egész egyetemi rendszerről.. El lehet kezdeni tanulni akár oroszt is? Mennyibe fáj?Sajnos ettől félek, nyelvoktatás igen drága.
Végül, kiemelted a gyakorlat keresését. Min keresztül , mit takar ez a gyakorlat , és mikortól érdemes menni?

Köszi még egyszer!
Kép

"A helyzet az, hogy jelenleg a Barça maga a futball, és ahhoz, hogy legyőzd a Barçát, a futballt kell kiirtanod."
recrea
Llegenda del Barça

2013.05.30. 23:45:38

Barcaádám írta:Üdv mindenkinek!

Kis tanácsadásra lenne szükségem, pályaválasztás küszöbén állok, sőt le is érettségiztem már, csak a szóbelik vannak hátra.

Csak kissé elbizonytalanodtam az intézmények sorrendjét illetően. Alapvető célkitűzésem az SZTE-n a földrajz szak volt, ami meg is maradt célnak, csak mellette ott van még a töri is, amit jobban szeretek, és jobban is tudok, jobban is érdekel. A földrajzzal az a gondom hogy 1. szemeszterben van matek+kémia, és mindkettő tök homály...
A töri szakon ugyebár ilyen nincsen. De itt meg az a gondom hogy egyrészt vészesebb a bekerülés (tavaly 391 pont volt a határ) , másrészt erősen kétséges hogy az itt szerzett diplomával tudok-e mit kezdeni( történész, régész, levéltáros, muzeológus illetve tanár szakirányok vannak).

Szerintetek hagyjam elsőként a földrajzot? Ahova egyszerűbb a bekerülés, de van matek +kémia. Ha tudtok mondani valamit ezek nehézségéről ,(átvészelhetőségéről :D ) illetve egyéb infókat a szakról azt nagyon megköszönném!! Vagy próbáljam be elsőnek a törit amit jobban szeretek , ezzel rontva az első helyes bekerülés esélyét föcire,illetve vállaljam-e az esetleg jövőbeni elhelyezkedési kockázatot?

(légyszi kíméljetek meg az olyan válaszoktól hogy " menjél mérnöknek, informatikusnak vagy orvosnak ezzel érsz el valamit" ,mert más beállítottságú vagyok, az a helyzet.. )

Előre is köszi a választ!!
SZTE-n végeztem, geográfus szakon. Gyakorlatilag földrajz (nem tanári), némi specializációval a végén. Az én végzettségem terület- és településfejlesztő, valamint idegenforgalmi szakgeográfus, utána beszámítással megcsinálhattam a közgázt, így lettem geográfus-közgazdász. Annyit ér, mint más szak gyakorlati tudás és angol nélkül. Semmit. (Nem azt mondtam, h nincs melóm, csak épp köz nincs hozzá...na jó van, de nem kell hozzá a végzettségem.)

Hosszú lesz és őszinte. Munka, karrier szempontjából teljesen mindegy, h melyiket választod, egyik esetében sem lesz. A földrajz talán jobb, azzal lehet keresni 80-90 ezret (jobban is, javaslom a pályázatíró cégeket), a törivel állást sem kapsz. Plusz a földrajz irdatlan buli szak, terepgyakorlatok, kirándulások tömkelege, tanulni is csak a vizsgaidőszakban kell, mondjuk akkor eléggé, bár én semmit, de tényleg semmit nem tanultam a szorgalmi időszakban. Törin többet kell tanulni, ez biztos, történésszel laktam együtt. Matek, kémia, fizika van, nem kevés és nagyon nehéz, ellenben az elvárás és a követelési rendszer finoman szólva a béka segge alatt van. Ill. szép, nem szép, sokat lehet csalni...pffejjj.

Ha földrajz, akkor PÉCS. Egyszer lejött órát tartani egy pécsi fickó, kerekedtek a szemeim, mert sokkal előrébb tart Pécsen a földrajz oktatása. Szeged viszont ba.ott jó hangulatú város, mindenki egy helyen, nagyon jó csajok.

Én a föcit választanám, mondjuk nem rajongtam a töriért, szerettem, de nem érdekelt. Ugyanúgy voltam, mint Te, matekból sötét, mint a belső zseb, azzal ki is lőttem azokat a szakokat, amikkel később el lehet helyezkedni, de legalább nem éhen halni. Sok-sok angolt tanulnék a helyedben az egyetemen, meg oroszt vagy kínait. A két nyelvből már meg tudsz élni, ragyogóan. Ezzel a fejjel most ezt csinálnám, de akkor lusta voltam, nem érdekelt, majd lesz valahogy. És azonnal keresnék gyakorlatot, akár ingyen, másképp nem is lehet, ill. elmennék a vendéglátásba dolgozni. Ha ugyanis nem jön be semmi az egyetem után, egy nyelvvel meg vendéglátós tapasztalattal lehet menni külföldre és nem csirkenyakat vágni a szalag mellé, vagy a moslékot pucolni.

Hajrá, földrajz (NEM TANÁRI!!!) Pécs a javaslatom, meg a többi leírt dolog. És onnan térinformatika (ez mondjuk versenyképes, matek ajjaj) vagy geológia szakirány (mol, omw, schell, olajos cégek, autóipar jöhet), itt meg a különösen érdekes ásvány-, és kőzettan a finom.

Bármi kérdés...majd üdvözöld Kovács Csabit Szegeden, nagy bortúrákat szervezett. :lol:
gergo9
Director del Fútbol

2013.05.30. 23:33:05

másrészt erősen kétséges hogy az itt szerzett diplomával tudok-e mit kezdeni
Szvsz mind2 diplomával erősen kétséges.
sjd
Llegenda del Barça

2013.05.30. 22:59:44

[quote="Barcaádám"][/quote]
Bármi más olyan szak, ami ezeken a tárgyakon alapul, de nem történész/földrajz, nem jöhet szóba?
Sztem ha körbenézel, találsz még bőven lehetőségeket.
Lezárt