Remélhetőleg a nagy legendák nyomdokaiba lép
This is just... pic.twitter.com/FxBzTvE62n
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 16, 2025
Addig még be is kell kerülnöm oda.bence-barca írta:Mivel én 5 évfolyamosra járok, csak jövőre érettségizek, de a skandinavisztika nálam is felmerült. Szóval GT készülj fel, ha minden igaz egy év múlva ilyenkor egy hosszabb beszámolót kérni fogok!![]()
Idén angolból csináltam egy közepet, 86 lett. 90t szerettem volna elérni, de igazából tárgytalan lesz vszinű, mert jövőre emeltet megpróbálom.
Amúgy ha kérdezhetek egy kissé személyesebbet az idei érettségizőktől, ti mennyit tanultatok rá és mikor kezdtétek el? Értem itt a 3 kötelezőre.
RendicsekGareth Tello írta:DaVeman írta: Igen, vagy ha az nem sikerül, akkor germanisztika. Ha felvesznek valamelyikre, akkor majd elláthatsz egy-két infóval.
Nődominancia nem probléma.Madridisták annál inkább, remélem, majd javíthatok a helyzeten.
Holnapi vizsgához meg sok sikert!
Lóf*sztbence-barca írta: Amúgy ha kérdezhetek egy kissé személyesebbet az idei érettségizőktől, ti mennyit tanultatok rá és mikor kezdtétek el? Értem itt a 3 kötelezőre.
Igen, vagy ha az nem sikerül, akkor germanisztika. Ha felvesznek valamelyikre, akkor majd elláthatsz egy-két infóval.DaVeman írta:Én már a 4. félévet taposom itt magyar szakon, szerkesztői ismeretek szakiránnyalHolnap is vizsga (and I am sitting here and ma... fórumozok
).
Csak focihoz itt a bölcsészek ahogy nézem nem nagyon értenek. Vagy akik igen, madridistákMeg amúgy is nődominancia van létszámban.
Te pedig skandinavisztika, jól olvastam lentebb?
Ez annyira gáz, hogy hihetetlen. A 4 esszémből 1 teljesen korrekt lett, 3 meg teljesen össze lett barmolva javításilag. Azt mondja a történelem tanárom, hogy olyan mintha egyes sorokat nem olvasott volna el a javító. A hosszú esszéknél 7-8 pontot adnak, ha minden tökéletes (nincs helyesírási hiba, vannak bekezdések, logikus stb.). A tanárom azt mondta, hogy ő az ilyenekre 7-8 pontot mindig ad, mint az enyém (helyesírási hiba 1 db nem volt benne, bekezdések voltak, logikus is volt sztem). Na én erre a 2 esszémnél 5-5 pontot kaptam... Ez kapásból 2 vizsgapont (ugye a 6-ot 3-mal kell osztani). Azt meg nem mondom, hogy ott van az információ a szövegben, de pontot meg nem kapok rá. A jó k. anyját az ilyennek!Sanama írta:Fellebbezéssel meg vigyázni kell, főleg ha az esszéből akartok pontot, mert akkor újrajavítják és az is benne van, hogy levonnak.
Én már a 4. félévet taposom itt magyar szakon, szerkesztői ismeretek szakiránnyalGareth Tello írta: Remélhetőleg igen.![]()
BTK-n belül mit céloztál meg?
Töritanárom így csinált egy korábbi diák 4 pontos kisesszéjéből 0 pontosat.Sanama írta: Fellebbezéssel meg vigyázni kell, főleg ha az esszéből akartok pontot, mert akkor újrajavítják és az is benne van, hogy levonnak.
Én mondjuk 11-ben írtam angol emeltet, és akkor fellebbeztem a fogalmazásra, és adtak is rá +2pontot, mondjuk az olyan hiba volt,hogy azért vontak le mert a baráti levélben kiírtam a hosszú alakokat (I am) és nem rovideket irtam (I'm).sjd írta:Bizony, tavaly nálunk jó ha 10ből 1 ember kapott pontot, a többitől is inkább levontak.Sanama írta: Fellebbezéssel meg vigyázni kell, főleg ha az esszéből akartok pontot, mert akkor újrajavítják és az is benne van, hogy levonnak.
Bizony, tavaly nálunk jó ha 10ből 1 ember kapott pontot, a többitől is inkább levontak.Sanama írta: Fellebbezéssel meg vigyázni kell, főleg ha az esszéből akartok pontot, mert akkor újrajavítják és az is benne van, hogy levonnak.
utolso helyen jeloltem .18Barca99 írta:Valaki esetleg ELTE ÁJK?
[grammarnazi]Természetesen egyet sem.sjd írta:[grammarnazi]Helyesírásra mennyit vont le? [/grammarnazi]
Én is év közben 43-44 pontos középszintű teszteket írogattam lazán, most meg örültem, hogy a 39 pont meglett... Tényleg jóval nehezebb volt a közép, az emeltről meg inkább nem is beszéljünk.Barcaman1993 írta:Történelem (emelt) 71%? Ma mentem be, elvileg ennyi. Viszont nem tudom, hogy ki volt az a zseni, aki ezt javította, mert megnéztük a történelem tanárommal, akivel 5-6 pontot lazán találtunk, amit elfelejtett a tag megadni. Ment is a levél a Kormányhivatalba... Egyébként sokkal nehezebb volt, mint bármelyik a korábbi évekből. 34 pontos lett a tesztem, tavaly év elején volt olyan érettségi, amit tanulás nélkül 38 pontosra írtam. De ilyen 34 is nagyon ritkán volt ugyanabban az időszakban. 40 pont fölé vártam írás előtt a tesztet, ami meg is lehetett volna, csak ismét a saját hülyeségem, meg a feladatsor nehézsége miatt nem sikerült.
[grammarnazi]Helyesírásra mennyit vont le? [/grammarnazi]Gareth Tello írta: - magyar közép: 95%. Számomra érthetetlen módon 60-ból 58 pontot adott a tanár a fogalmazásomra (novellaelemzés), csak a szerkezetnél vesztettem két pontot. Közel sem éreztem ilyen jónak, úgyhogy nagyon örülök.![]()
Remélhetőleg igen.DaVeman írta:Jön valaki ELTE BTK-ra ősztől?
Nem vagy kispályás.Gareth Tello írta:
Barcaman, Roli, nektek milyenek lettek?
Nem kedvel(t) téged annyira a tanár?Barcaman1993 írta:73. 10 pontot levont a tanár helyesírásra... Olyanokba is belekötött, amibe sztem nem kellett volna. Valószínűnek tartom nem kell képet cserélned, de jót mosolyognék, az biztos.
73. 10 pontot levont a tanár helyesírásra... Olyanokba is belekötött, amibe sztem nem kellett volna. Valószínűnek tartom nem kell képet cserélned, de jót mosolyognék, az biztos.Gareth Tello írta: Szerdán volt konzultáció, de nem tudtam bemenni sajnos, úgyhogy a fogalmazás eredményét még nem tudom.![]()
Neked?
Szerdán volt konzultáció, de nem tudtam bemenni sajnos, úgyhogy a fogalmazás eredményét még nem tudom.Barcaman1993 írta:GT mennyi lett a magyarod?
SZTE-n végeztem, geográfus szakon. Gyakorlatilag földrajz (nem tanári), némi specializációval a végén. Az én végzettségem terület- és településfejlesztő, valamint idegenforgalmi szakgeográfus, utána beszámítással megcsinálhattam a közgázt, így lettem geográfus-közgazdász. Annyit ér, mint más szak gyakorlati tudás és angol nélkül. Semmit. (Nem azt mondtam, h nincs melóm, csak épp köz nincs hozzá...na jó van, de nem kell hozzá a végzettségem.)Barcaádám írta:Üdv mindenkinek!
Kis tanácsadásra lenne szükségem, pályaválasztás küszöbén állok, sőt le is érettségiztem már, csak a szóbelik vannak hátra.
Csak kissé elbizonytalanodtam az intézmények sorrendjét illetően. Alapvető célkitűzésem az SZTE-n a földrajz szak volt, ami meg is maradt célnak, csak mellette ott van még a töri is, amit jobban szeretek, és jobban is tudok, jobban is érdekel. A földrajzzal az a gondom hogy 1. szemeszterben van matek+kémia, és mindkettő tök homály...
A töri szakon ugyebár ilyen nincsen. De itt meg az a gondom hogy egyrészt vészesebb a bekerülés (tavaly 391 pont volt a határ) , másrészt erősen kétséges hogy az itt szerzett diplomával tudok-e mit kezdeni( történész, régész, levéltáros, muzeológus illetve tanár szakirányok vannak).
Szerintetek hagyjam elsőként a földrajzot? Ahova egyszerűbb a bekerülés, de van matek +kémia. Ha tudtok mondani valamit ezek nehézségéről ,(átvészelhetőségéről) illetve egyéb infókat a szakról azt nagyon megköszönném!! Vagy próbáljam be elsőnek a törit amit jobban szeretek , ezzel rontva az első helyes bekerülés esélyét föcire,illetve vállaljam-e az esetleg jövőbeni elhelyezkedési kockázatot?
(légyszi kíméljetek meg az olyan válaszoktól hogy " menjél mérnöknek, informatikusnak vagy orvosnak ezzel érsz el valamit" ,mert más beállítottságú vagyok, az a helyzet.. )
Előre is köszi a választ!!