brazilfan írta: ↑2025.08.01. 14:32:15
bence0330 írta: ↑2025.08.01. 14:11:13
A La Liga elvileg bevezeti idéntől a tenisz-szerű challenge rendszert! Minden edzőnek lesz két lehetősége meccsenként, amikor kikérheti.
A vízilabdában ősszel vezették be, mondjuk ott hetente vannak új szabályok, követhetetlen, hogy épp melyik van érvényben.
A futballban szerintem nincs értelme, mert ha a VAR magától nem jelez a bírónak, akkor nem hiszem, hogy az edző kérésére égetnék magukat.
Egyébként a nyári vízilabda vb-n inkább éreztem időhúzásnak, ritmuskizökkentésnek, mint az igazságos ítélet utáni vágynak.
Ritkán néztem vízilabdát, de azért ott nagyon sok esemény van gondolom, mert sok a gól, stb. Itt ugye ez meccsenként kettő lenne, semmit nem számítana kb a meccsidőbe, de közben meg láttuk, mennyi evidens eset felett siklik el egyszerűen a tekintete a szobában ülőknek, az ilyen meccseket eldöntő eseteket ki lehet kérni.
Meccs vége felé, amikor már kevés esemény történhet, és még megvannak a kikérések, akár már egy téves szögletnél is jelezhet a játékos pl. Mert az ugye tipikusan az a tévedés, amit nem lehet már visszafújni, nagyon sok gól születik érvénytelen szögletből, vagy akár 16-os előterében történt "szabálytalanságból". A játékos ezt általában tudja, szerintem jelezheti egy előre megbeszélt kézfeltartással, hogy nem róla ment ki a labda, az edző kikérheti, és már meg is akadályoztak egy potenciális gólt.
Fociban az a baj, hogy elég kevés a meccset eldöntő szituáció, jellemzően kicsik az eredménybeli különbségek, kevés gól van más sportágakhoz viszonyítva, ezért annak a szituációnak komoly a súlya. Szerintem 2 edzői lehetőség semmi ritmust nem fog megszakítani, cserébe rengeteg vitát tud majd elfojtani csírájában, pályán és azon kívül is. Tökéletes az sem lesz, mert a bíró dönt, de sok rossz döntés lesz majd megakadályozva, az tuti. VAR-szobára is kevéssé lehetne csalást kiáltani, kevésbé lehetnek majd ott elfogultak, mert ők ott eddig istent játszottak, senkinek nem feletek soha.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy