Azért
annyira nem elborult film A kígyó ölelése... Spirituális amazóniai utazás, két idősíkon futtatva és némi társadalomkritikai éllel megfűszerezve. Akit nem ragad meg az eszmeisége, annak nyilván unalmas művészieskedésnek érződik, pedig a helyén van a legtöbb filmtechnikai döntés, példának okáért a fekete-fehér képi világ a legvégén nyeri el létjogosultságát. A midnight cinema korszakhoz képest ez egy totál visszafogott darab. Na ott aztán voltak olyan
cifra dolgok, amiket
a büdös életben nem lehet elfelejteni és
még kísérteni is fognak.
Viszont nem ezért írok, mert nyilván szubjektív, hogy kinek mit ad egy-egy film, még ugyanannak az embernek is mást adhat, ha éppen másmilyen hangulatban/élethelyzetben ül le elé, ettől függetlenül én bevédem Petr ajánlását, akkor is védeném, ha nem tetszett volna. A dél-amerikai filmművészet eleve alulreprezentált, ráadásul itt olyan témakörről van szó, ami ehhez hasonló formában nagyon ritkán kerül elmesélésre. És ajánlani olyan filmeket érdemes, amikkel egyébiránt nem feltétlenül találkoznának a tagok, pedig mondanivalója, megvalósítása alapján érdemes lenne. Más szóval: tökéletesen illik egy filmklubba, még ha nem is lett nagy sikere.
A valódi ok a saját ajánlásom. Eredetileg egy stranger than fiction dokut akartam hozni, a
Dear Zachary-t, ami nagyon mélyütéseket visz be az embernek érzelmileg. Ha nem láttam volna, el sem hinném, hogy ilyen tragédia is megtörténhet. Magyar felirat hiányában, meg a mostani kör lelombozottsága miatt ez az ajánlás nyilván elmarad, bár aki teheti, nézze meg egy borúsabb napon.
A vad bolygó esetében már nincs szó nyelvi korlátról, de lévén az meg leginkább egy megelevenedett Dalí-festményként aposztrofálható, így a kör ezen szakaszában túl sokatoknak lenne szenvedés. Úgyhogy jöjjön egy könnyedebb, pörgősebb szamurájfilm:
Sword of the Stranger
Igazi kvintesszencia mind a szamurájfilmek, mind pedig az animék világából. Különlegességét ezáltal nem a történetében érdemes keresni, hanem a megvalósításában: festett tájképek adják a hátteret jó néhány jelenetnél, ezen kívül jól ütemezett akciói és kiváló
zenei aláfestése miatt ajánlom szívesen. Az anime-szkeptikusokat megnyugtatom, hogy nincs benne semmi chibi, vagy nádszál csajok görögdinnye-csöcsökkel, mert alapvetően realisztikusabb hangvétel dominál, noha az akcióknál azért előjön az, hogy mégiscsak rajzolt szereplők vannak benne, tehát extrémebb összecsapások jellemzik, mint ami egy átlag-szamurájfilmre jellemző.
Ha jól láttam, akkor az ismert téka 1080p-s változatához van felirat a hozzászólások között, de egyébként alacsonyabb felbontásban az indavideón is fent van teljesen feliratosan vagy szükség esetén besegíthetek én is.
Remélhetőleg egy kicsit visszahozza a kedveteket. Jó szórakozást!