NovaProspekt írta: ↑2020.12.20. 00:15:06
sztem ez inkább annak a kérdése, h képes-e az elképzeléseit úgy átadni a játékosoknak, h azok meg tudják valósítani őket, és a játékosok hajlandóak-e követni őt. ezek valószínűleg nem működnek most jól nálunk, vagy elég sok játékos esetében nem. persze ez edzői felelősség, h ezek rendben legyenek.
azt nem gondolom, h lehet bármilyen edző ténylegesen taktikai analfabéta, aki leül egy topcsapat kispadjára. még a jelen helyzetben sem.
Úgy gondolom,aki edzőnek áll és végigjárja az edzői képzéseket, az alapvetően nem lehet taktikai analfabéta. Inkább azokban a dolgokban látom a különséget edző és edző között, ahogy a munkájukhoz állnak. Nyilván vannak,akiknek nagyobb affinitásuk van ehhez a szakmához,vannak,akiknek kevesebb,de szorgalommal tudják pótolni azt. Szorgalom alatt azt értem,hogy felkészül a saját és ellenfél játékosaiból,edzőiből, kitől mit várhat, stb. Illetve egy másik tényező az intelligencia. Lehet az edző bármennyire is erőskezű,határozott, ha a játékosok nagy része úgy gondolja,hogy intelligensebbek nála,akkor nem fogják tisztelni. Tiszteletet,csak tudással és/vagy munkával lehet kivívni. Márpedig ezen a szinten már sokszor csak azon múlik,hogy egy játékos mit csinál a pályán, hogy mennyire tiszteli azt amit az edző mond neki. Ha végigtekintünk az elmúlt éveken a csapat játékán, tudatosságán, előretervezhetőségén, akko szerintem Guardiola óta mindenkinek ugyanaz a maximum 2 név fog beugrani,akikről úgy gondolom, hogy maximálisan tisztelték a játékosok.
Koemannak örültem mikor kinevezték, mert azt gondoltam,hogy határozott személyiség és intelligens, ezáltal tisztelni fogják a játékosok. De sajnos nem ez köszön vissza, egyrészt a meccseken mutatott hozzáállásból sem,meg a nyilatkozatokból sem. (Pjanic,Griezmann, sőt a sajátjaiból sem) Az idő mindent megszépít,de nem emlékszem,hogy Guardiolánál például valaki ennyire nyíltan kimondta volna,hogy többet akar játszani vagy,hogy rossz helyen játszik stb. De javítsatok ki ha tévednék. Talán Tourénál volt ilyen,bár akkor Busquets akkori játéka indokolta valamennyire,hogy ő volt a favorit.
Ez a Puig kérdés meg egyszerűen nonszensz, ha személyes okokból nem játszatja,az korlátoltságra vall. De ilyet nyilatkozni,hogy az edzéseken nem nyújt megfelelőt azért nem játszik,az egyenesen sületlenségnek hangzik. Nyilván nem látjuk mi történik edzéseken, de számomra egészen hihetetlennek hangzik,hogy Puig nem tenné oda magát, legalábbis amennyire meccseken odateszi magát, számomra az jön le,hogy rendkívűl motivált. Elképzelni sem tudom mennyire teszi/tette oda magát edzéseken Piqué, Roberto,Busquets,Alba,Coutinho, Griezmann, de akár Messit is mondhatnám,bár nyilván ő más kávéház, hogy ennyi lehetőséget érdemeltek. Illetve sokan úgy vélik a legjobb edzés az a meccsterhelés, na már most,ha valaki élesben jó,akkor nem iszem,hogy edzéseken olyan rossz lehet. Persze nyilván itt is kijön az intelligencia, ha valakitől olyat kér az edző,amit nem tud megcsinálni,akkor nem biztos,hogy a játékos rossz. Ha Busquetstől azt kérném,hogy sprintelje végig a meccseket 16-ostól 16-osig,akkor valószínűleg hülyének nézne mindenki.
Ha már Busi, az ő helyzetét sem kezeli jól szerintem, mert látok hajlandóságot,hogy őt már csak kiegsézítőként akarná játszatni,de ezzel,hogy nem hagyja ki a kezdőből és kb. mindig lecseréli kicsit ellentétes hatást válthat ki. Egyrészt Busi szempontjából, a tökmindegy mit csinálok úgyis lecserél hozzáállást, míg többiek szempontjából, a tökmindegy mit csinálok,úgyis Busi kezd. Szerintem neki egy olyan szerepkört kellene már csak adni, amikor labdát kell tartani,lassítani a játékot, akkor legyen csak a pályán.