Andris írta: ↑2025.08.12. 09:51:04
Én félek tőle, hogy nem is lesz a helyén az önbizalma.
Regneget sztár sült már fel nálunk azért, mert eljött egy csapattól, ahol hozzászokott hogy ő a legjobb, vagy az egyik legjobb játékos... aztán becsöppent ide, ahol Messi, Iniesta, Xavi, Busquets és akár még mások is lényegesen jobbak voltak technikailag, és végeredményben a pályán is.
Na most idejön egy rendkívül technikás és gyors Rashford, aztán azzal kell szembesülnie, hogy van nála 3-5 sokkal technikásabb játékos is, alsó hangon... meg azzal, hogy nekünk még a védőink egy része is el tudja őt gyepálni akármilyen labdás gyakorlatban időnként. Nem egyszerű a szitu.
Azt sem igazán tudom, hogy mi volt a gond az ő esetében eddig, mert nyilván nem a képességei vagy önbizalma hiánya. Miért jött el a korábbi csapatától, miért nem fért be oda?
Szerintem ez a 10-es évek végére volt jellemző. De nem az volt ott sem a gond, hogy volt rajta kívül technikás játékos a csapatban, hanem az, hogy annyira mélyen voltunk mentális és fizikális felkészjtésben egy átlag topcsapathoz képest (ami eredményekben ott még Messi miatt nem jött ki), hogy mindenki, aki érkezett, leszállóágra került, mindehhez még hozzájön az, hogy posztidegen helyeken erőltettünk Coutinhokat, Griezmannokat, Dembélénél meg főleg a fizikai része volt ugye gond, nem a tehetsége vagy a posztja, meg megnevelni se tudtuk. Egyszerűen sok sportszakmai szempontból képtelenek voltunk fogadni ezeket a játékosokat és jól használni őket, és a 100+ misis igazolások óhatatlanul hoznak egy kritikus hozzáállást a szurkolókból, ami egy komoly súly.
Flicknél ilyet kizártnak tartok, ott inkább az ellenkezője az igaz, ha kap egy erős közepest, abből klasszist csinál, itt is, Bayernnél is ez volt a tendencia.
Azért itt Rashfordnál szimpla technikában nem sokan jobbak. Yamal, Pedri, itt kb vége is a sornak. Azért a védőink messze le vannak tőle szakadva, Rashfordról már az első 1-2 napi edzéséről Dinho szintű labdás gyakorlatos videók terjedtek el. Persze a technika sem egyszerű kérdés, van amelyik részében valaki jobb, van, amelyikben a másik, Raphinhára pl. nem tudom, mit lehetne mondani, vannak elemei a játéknak, amiben extrém technikás, és van, amiben extrán nem. Egy Cubarsi technikai tudása meg egy védőhöz képest remek, de azért sok elemében messze van bármelyik értelmezhető támadótól.
Nem nem fért be, egyszerűen megromlott a viszonya a klubbal, és az érkező Amorimmal. Igazából már a Covid alatt volt egy ilyen hullám, amikor nem volt jó a viszony közte és a klub között (létrehozott egy alapítványt asszem, és elég tetemes összeggel és munkával támogatta vele a gyerekek étkeztetését, a United szerint túl sok melót tett ebbe bele, hozzátenném, ekkor remek szezonja volt, szóval nem tudom, mennyire volt jogos a United hozzáállása, de most ez lényegtelen is, a lényeg az, hogy még ha jogos is volt, nem bulikázott meg mittudomén), valamint utána tért vissza Ronaldo, aki ugye teljes leszállóágra állította a klubot, és a támadókat egyénileg, mert ugye minden arra ment ki, hogy ő gólokat lőhessen. Kb ott indult az a mélyrepülés a klubban, ami talán tavaly érte el a mélypontját. Ez ugye nem csak rá vonatkozik, hanem kb minden csapattársára. Ebből CR távozása után még visszatért és a 22/3-as szezon második felének egyik legjobb focistája lett, de ez csak ilyen fellélegzés volt a súly ledobása után, és ment lefelé tovább minden. Kollektíve is, nem csak Rashfordnak. Volt valami kommunikációs problémája Amorimmal (nem tudom már, mi), emiatt került ki a kezdőből, finoman szólva se Garnacho szorította ki, aki ügyes, de simán gyengébb játékos. Meg asszem az eredmények is igazolták, hogy hiányzott ő oda. A kevés játék és a bizalom hiánya miatt Rashford saját maga is lenyilatkozta, hogy nagyon súlyos önbizalomproblémákkal küzd, ez látszott is rajta, kicsit most is látszik. Azért még ezzel együtt sem volt rossz a szintje, és elég jó arányban hozta a gólpontokat egy ilyen gyenge csapatból, bizalom nélkül.
Kapott Flick tavaly ősszel ha nem is újonnan, de egy ilyen játékost, akinek annyira mélyen volt az önbizalma, hogy már abba akarta hagyni a futballt, tudjuk, mi lett a vége, szóval van ok a bizakodásra.
Mellesleg még olyan vadállatok is leszállóágra kerültek ugye ott, mint Casemiro, akit a legjobb vkp-ként tartottak sokáig számon, és lehetne még sorolni a neveket. Antony világ vicce volt, de tényleg, szerintem az egyik legnagyobb mém alapanyag lett belőle, képtelen volt már megcsinálni egy cselt, vagy lőni egy gólt, tavaly meg a váltás után a La Liga egyik legjobbja volt, és A Betis elképesztő sorozatának a legjobbja, húzóembere. Tényleg nem érdemes az elmúlt 2-3 év Unitedjéből bármilyen következtetést levonni.
Részemről az alapkezdő Rashford-Rapha-Yamal lenne, előttük valamelyik centerrel, a második számú meg Rapha-Fermín-Yamal, előttük Rashforddal. De ha csak minden posztra nyerünk vele egy top csere szintet, már óriási erősítés lenne, szerintem tavaly egy ilyen játékos hiányzott a BL győzelemhez. Egy kezdő kapuson kívül, aki legalább néha elérhető.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy