Na, ez jó hosszú lesz asszem, de gondoltam leírom mit gondolok a mostani helyzetről..
Sok gondolat elhangzott, sokkal egyetértek, sokkal nem. Kezdem a tegnapi kezdővel. Alapból szerintem hibás volt Lucho, de Ini esetében nem. Láthattuk, hogy mennyit ért csereként tegnap, szinte semmit. Pedig szerdán a Sevillát egymaga zsebre rakta kb, ennyi idő alatt meg nem lett rosszabb játékos. De egyszerűen nem lehet heti 2 meccsen játszatni tényleg úgy tűnik, mert nem tud úgy teljesíteni - gondolom fizikálisan nem stimmel valami, ezért is a sok sérülés. Most ez a 45 perc annyira volt jó, hogy kevésbé lesz fitt a Juve ellen, de haszna sajnos nem sok volt a pályán. Pedig tudja mindneki, mennyire elfogult vagyok vele kapcsolatban.. Viszont ezt a középpályát felküldeni ettől még öngyilkosság volt. Erőből volt rá esély, hogy behúzzuk, de ez a játék egyértelműen borítékolható volt. Nem először játssza ezt el Lucho, mindig ugyanaz a végeredmény, mégse tanul. Abban az esetben értem csak meg, ha a bajnokságot elengedte már, és a BL-re koncentrálunk csak, de akkor meg nem kellett volna a 2 csere félidőben végülis..

SR nagyon kellett volna oda középre, Denis annak ellenére, hogy a játékunkat érti - az utóbbi rossz formája nem fogja velem feledtetni azt, hogy voltak bőven biztató jelek a játékában a szezon során -, egyszerűen képtelen komoly felelősséget vállalni. Lehet csak még, lehet sose, mert nem akkora karakter a pályán, nem tudom, de az egyértelműen látszik, hogy nagy súly alatt 10-ből 1-szer teljesít. Ehhez képest nem először kerül fel olyan kezdőbe, ahol neki is húzóembernek kéne lennie, rendre fel is sül, ez meg lehet a Barcás karrierjébe kerül - ami nem lenne akkora tragédia, mert nem lesz klasszis a gyerek szerintem se, de nem is akkora szerencsétlen, mint amilyennek be van állítva sokszor. Gomes szintén, gyenge, nem megy neki, már önbizalma sincs, de folyamatosan játszik, akkor is, amikor nagy a nyomás rajta. Úgyhogy szerintem Robi jegelése baromi nagy hiba volt. Nem mondom, hogy SR Ini szintet lehoz, de ő érti a játékunkat, vannak megindulásai, képes felvinni a támadókhoz a labdát, támogatni a maga szintjén a középpályáról, ezáltal kiveszi a részét a támadásokból, a másik középpályásnak nem kéne akkora szerepet kapnia. Denis ilyenkor lényegesen többször nyújt elfogadhatót, Gomes hibái meg kevésbé jönnek ki, de sajnos nem. A két peremember kezd, akiknek kéne egy jó rendszer, egy olyan edző, aki "megtanítja őket játszani", meg egy olyan társ is a kezdőbe, aki mellett nem nekik kéne alkotni elsősorban, és kb akkor tudnának vállalhatót hozni a korukhoz és szerepükhöz képest. De ezek hiányában nem megy a játék, sokkoló..
Ez amúgy sajnos egy olyan problémához vezet vissza, ami 3 éve kezdődött - és igazából a fő probléma gyökere, de erről később. Elment Xavi, Rakiticcsel lett pótolva. Itt még nincs is gond végülis, nem az én szájízem szerint alakult a csapat, de nem is az kell a győzelmekhez ugye.. De tudta a klub, hogy utána már átigazolási tilalom 1 évig, ergo nem lehet tovább erősíteni. Ini vészesen öregszik, mégis most hoztunk 2 játékost a középpálya jövőbeni alappillérei címszóval, és próbáltuk meg beépíteni őket gyorsan, miközben a csapat agya már a szezon felében nem bevethető. Lehet Rafinhában bíztak ennyire, csak az a dolog felsült - mert lássuk be, ő se Barca kezdő szint, eszméletlen szürke mezőnyben -, nem tudom, de utólag okos kapitányként ez hatalmas blama volt. Gondolom Denis és Gomes se hozták azt, amit előzetesen elvártak tőlük, de itt meg az edző is hibás, mert ahhoz egy jó rendszer is kell, hogy teljesítsenek a középpályások. Legalábbis ha nem Thiago szintű tehetségekről van szó, de ők érezhetően nem azok azért.
Úgyhogy szerintem ez a kezdő és pontvesztés - vagyis az egész szezon igazából - részben annak köszönhető, hogy nem megfelelően lett elkezdve a csapat frissítése, ami nem csak Lucho, de Robert és Zubi hibája is. Részben meg annak, hogy a rendelkezésre álló állomány se a legjobban van kihasználva, ez meg már egyértelműen Lucho hibája. Bár meg kell jegyezni, hogy lehet SR se volt most épp csúcs állapotban az orvosok szerint, ezért pihent volna inkább a Juve ellenire, de a játékát elnézve ezt azért kétlem.
Viszont, ennek ellenére én még nem érzem veszve ezt a szezont, meg az egész csapat irányvonalát. Szerintem ezzel a 3-3-1-3-as felállással egy nagyon jó úton kezdett el elindulni a csapat, tegnap is abban a kőkemény 5 percben, amíg így játszottunk 11 emberrel, volt 2 helyzetünk is, és átvettük az irányítást. A Sevilla ellen is látszott, hogy van ebben kurázsi, az más kérdés, hogy mennyire lehet kihozni a csapatból a maximumot a meccseken. Én bízok benne, hogy a BL-ben szinte végig ki lehet majd, akkor azt akár be is húzhatjuk szerintem, de ne kiabáljuk el. Kell hozzá a szerencse is, a csillagok jó állása, de ha úgy játszunk majd minden komoly meccsen, mint a Sevilla ellen pl, akkor bárki ellen minimum egyenrangú ellenfélként megyünk ki a pályára. De sajnos szerintem az lesz, hogy most nem nyerünk majd semmit a BL és Bajnokság kettősből, és a Pep utáni évéhez hasonlóan majd visszatérünk az alapokhoz, nem a most elkezdett utat maxoljuk ki. Pedig visszanézve pár meccset, ott is az a 3 védős felállás ahogy működött.. Parádés volt, még jobb is, mint a mienk most. És nálam ez is hiba amúgy a tegnapi naphoz, hogy megint az a 4-3-3 ment - azokkal a középpályásokkal -, amiben idén szinte csak szenvedtünk, miközben az új felállással hétről-hétre javulunk, kezdik megszokni a szerepeket a srácok, kezd javulni a csapat. Reméltem, hogy év végéig marad már az, de láthatóan nem, engem elszomorít kicsit, de hát ez van.
Itt meg az előző gondolatmenethez - vissza a bevált alapokhoz - szorosan kapcsolódik az utód kérdése, ahol mindenki Unzue ellen van már szinte, viszont én megmondom őszintén nem fogok kétségbeesni, ha ő marad. Van 3 jelölt a hírek szerint, Valverde, Koeman és Unzue. Koeman nagy legenda volt, de én nagyon nem tudok róla nyilatkozni, pár Everton meccset láttam csak, sose nekik szurkoltam, nem nyűgözött le egyszer se. Valverde meg nekem nagyon sótlan, egyikükre se tudom azt mondani, hogy igen, ők meghozzák a változást, amit itt sokan várnak, vagy akár csak jobban felpörgetik Messiéket. Vagy valaki ki tudja fejteni, hogy a 2 úriembernek mik a védjegyei, a csapatai mit játszanak, milyen filozófia jellemzi őket? Én speciel nem, pont mint Unzuénál, akivel simán bukhatunk is a mostani szezon alapján, de nekem az se tiszta, hogy mekkora hatásköre van a mostani csapatban. Lehet, hogy csak javaslatokat tehet, de Lucho meg amilyen önfejű, lehet a saját igazában hisz, és van pár jó ötlet ami működhetne, de szerinte nem, ezért mennek a kukába - tegnapi kezdő pl, ki tudja Unzue hogy állt volna ki. Lehet, hogy ő az agy a háttérben, akkor viszont totális bukta lenne jövőre ő, mert valami frissítés kéne, a játékosok hozzáállásában is, de akkor meg nem jönne ez el. Ezért olyan kétarcú a csapat amúgy szerintem, mert nem pörgünk fel sokszor kellő szintre, lenézzük a kisebb csapatokat, ők meg kíméletlenül kihasználják ezt - a keret minősége mellett természetesen, mert az is gond, hogy nagyon nagy a különbség az A és B soros kezdő között. De a lényeg, én nem tudok egyik edző mellett se állást foglalni a felmerült nevek közül. Unzuéban az szimpatikus, hogy sokat foglalkozik a Masiával is - Juvenil B meccset is nézett már a szezonban szabadidejében -, és ha az ő keze is benne van a 3-3-1-3-ban, még örülnék is neki, mert ez egy kellemes meglepetés volt nekem így év végére, és szinte biztos vagyo kbenne, hogy csak nála lenen rá esély, hogy ezt a vonalat visszük tovább. De az biztos, hogy ha ő lesz az edző, az esélyt legalább megérdemelné, pont mint Valverde, pont mint Koeman. És ismétlem, nem, nem vagyok benne biztos, hogy ő jó lenne. Sőt, nagyobb rá az esély, hogy nem, teljes mértékben tisztában vagyok vele.. De elnézve a többi jelöltet, semmivel nem lenne nagyobb zsákbamacska szerintem, mint a két úriember, mert az ő ajánlólevelük se túl nívós, a tapasztaltabb életút ellenére sem. Ha anno nem lett volna kötődésük a Barcával - akár csak minimális is -, állítom szóba se kerülnének még pletyka szinten se mint lehetséges edzők.. Mégis szinte biztos, hogy ebből a 3-asból kerül majd ki valaki, innentől nekem mindegy ki, megpróbálok bizakodni majd, még ha most nem is tűnik túl fényesnek a jövőkép..
És itt jön képbe azoknak a felelőssége, akik a legkevesebbet vannak szidva most a szezon során. Az új edzőt Robert fogja kinevezni, Bartoék áldásával. Akik miatt kialakult ez a mostani helyzet igazából, mégis ők vannak a legbiztosabb helyzetben. Robert mondjuk "csak" a tavalyi igazolásokért felelős, de az se feltétlen ad komoly bizakodásra okot, mert volt nagyon jó és nagyon rossz üzlet is sajnos.. Viszont a mostani menedzsment sajnos a rövidtávú sikerekre orientálódott, ezért is alakult úgy ki a keret ahogy az évek során, ez pedig egy ponton szerintem vissza fog ütni. Egyrészt a Masiánál is, mert az utóbbi években nagyon furcsán volt kezelve, főleg a B csapat. De akár az edzőkérdés is, most jön Unzue/Valverde/Koeman, állítom ha nem nyernek semmit jövőre, már mennek is. De közben meg azért elvárt lenne, hogy a keret színvonala maradjon ugyanolyan az igazolások után is, de annyi pénz meg nincs, hogy minden posztra olyan ember jöjjön, akikkel ez meg is valósulhatna igazából. Se idő arra, hogy beépüljenek az új igazolások. Úgyhogy szerintem ez is egy bazi komoly probléma, hogy nem olyan szintű a szakmai háttér a felsőbb rétegekben sajnos, mint teszem azt a Bayernnél, mégis annál is magasabbak az elvárások, ha érkezik majd egy új edző.
Na mindegy, nem ragozom ezt túl, így is túl hosszú lett már szerintem, meg eszméletlen csapongó, mert mindig közbe jut valami az eszembe, és elveszik a gondolatmenet.

Amit igazából mondani akartam az az, hogy Lucho is hibás, rengeteg dologban, és lehet Unzue is, de a legnagyobb gondok szerintem egy pár sorral feljebb vannak igazából, ha az összképet nézzük. Nem csak rajtuk múlik a sikeresség, nyilvánvaló, Lucho visszatérő hülyeségei nélkül máshogy alakulhatott volna ez a szezon - nem mintha annyira panaszunk lehetne az elmúlt évek után egy ilyen évre - de az "alap" amit megadnak hozzá, nekem igazából évről-évre egyre rosszabbnak tűnik - anyagilag mondjuk nem, de idén Ini helyzete jó példa. Lassan eljutunk oda, hogy a csapat identitását szolgáltató középpályás fölényhez nem lesz emberünk, a Masiát kevésbé használjuk ki, mint a Real a saját utánpótlását, és ez nekem elég aggasztó jövőképet mutat. Mert nekem a legnagyobb problémám az edzőkérdésnél is pl nem az, hogy ki lesz a név, aki jön, hanem az, hogy mennyire fogunk szép lassan eltávolodni attól, ami miatt én megszerettem a klubot. Most már csak a pályán, mert pályán kívül teljesen átlag csapattá "szürkültünk", de szép lassan odáig jutunk, hogy a csapat identitását szolgáló játékhoz nem lesznek meg a lehetőségek se. Nekem ez a nyár "döntő" lesz ilyen szempontból. Ha a szakmai stáb olyan edzőt nevez ki, aki nem lesz képes a pályán megvalósítani azt, amiben jók vagyunk, mellé még nem is szolgáltatnak olyan keretet, akik erre képesek lennének - kéne egy Verratti kezdésnek pl -, na nálam az lesz a valódi probléma. Mert én lenyelném azt, ha most jönne egy arc, akivel visszatérünk arra az útra, amibe beleszerettem, cserébe lenne pár bukkanó, tanulóév, stb. De ha megint a rövidtávú sikerek irányába megyünk el, még jobban eltávolodva attól, ami a komoly sikereket hoszta az elmúlt 25 évben, szerintem az lesz a gond, nem az, hogy az edzőt épp Unzuénak hívják-e, vagy Valverdének..
Na már tényleg befejezem, csak ennyi sírást olvasva gondoltam ezt kiadom magamból, köszi ha elolvasta bárki is..
hedora írta:Csabának most is igaza van, mint mindig!

Ha meg mégsem, nem az ajtón, hát bemászok az ablakon szituáció:) "Lényeg hogy korrekt legyek"

Ennek meg nem tudom mi értelme van, hogy 1 hónappal ezelőtti hsz-t beidézel, de hagyjátok egymást szerintem. Ha bajod van Csabával, ne foglalkozz vele - ami láthatóan így van, bár utóbbi sajnos nem, mert folyton ezt teszed -, ilyet ne csinálj, mert csak hangulatkeltés, azt meg törölni fogom. Erre is max PÜ-ben válaszolj, mert a Lucho topicban semmi helye a kettőtök "vitájának" - ami megjegyzem elég egyoldalú mostanában.