varga tamás írta:Nem láttam sehol, hogy grecki Neeskens-ről szóló írására valaki is reagált volna a fórumon. Én itt teszem meg - ha gond, bocsi.
Grecki barátunk írása sokmindenben helytálló, de mivel kívülállók vagyunk, csak kívülről - azaz a látszat alapján - tudunk véleményt mondani. Amit csinál tényleg nam látványos, de ettől még lehet hasznos. Nem tudom.
Amivel viszont nem értek egyet, az Henk megítélése. Ugye, 2006 nyarán elszerződött az Ajax-hoz, mint elsőszámú edző. Eredményei: egy holland bajnoki ezüst, holland kupa, és: tavaly kiesés a BL-selejtezőből, idén kiesés a BL- és az UEFA-kupa-selejtezőjéből. Az Ajax-tól ez elég vérszegény termés - szerintem. Ezek alapján, nem tekinthetjük eredményesebb edzőnek, mint Johan II-t. Ha Rijkaard - akit én nem szívlelek - bízik benne, mi sem tehetünk másképp. És Nagy Johannál Barcelona- és válogatott- színben is eredményesebbnek bizonyult.
Szerintem jó helyen írtál, mivel nincs erre vonatkozó topic. (Mondjuk lehetne csinálni egyet például szakmai stáb elnevezéssel)
Ez egy teljesen szubjektív írás, olyan, mint amilyeneket eddig is megszokhattatok, amelyet számomra logikusan, érvelve próbáltam meg felvázolni. Ez valakinek tetszik, valakinek nem, valaki nem érte egyet vele, stb.
Ami viszont Ten Cate és az Ajax kapcsolatát illeti, szerintem igenis fejlődött vele az Ajax.
Elég, ha megnézed a 2005-ben 10, 2006-ban pedig 24 pontos hátránnyal futott be az Ajax a PSV mögött. 2007-ben csak nagy balszerencsével, az utolsó pillanatban bukta el a bajnoki aranyat, hiszen ugyanannyi pontot gyűjtve egyetlen góllal maradtak alul. Ráadásul úgy, hogy az Ajax már hozta a kötelezőt, a PSV-nek meg néggyel kellett vernie soros ellenfelét. Sikerült, 5-1 lett a vége egy bizonyos Philip Cocunek köszönhetően. Megnyerte a holland kupát és a szuperkupát is. Abban igazad van, hogy a BL-ben kétszer csúnyán leszerepelt, de mindez számomra még mindig fejlődést jelent. Ráadásul azt sem árt megnézni, hogy Barcelonában mit művelt. Még itteni regnálása alatt is nyílt titok volt, hogy ő volt a brain a kispadon...
Szerk: Abban viszont teljesen igazad van, hogy ezt kívülről nagyon nehéz megítélni, de nekem erről ez a véleményem. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy a színfalak mögött ő lenne a "rabszolgahajcsár", az ő kreativitásának köszönhetően hozzuk a derbiket. Már csak azért sem, mert túl sok taktikai húzást nem láttunk még a Rijkaard-Neeskens párostól.
Ettől függetlenül lehet, hogy iszonyat jó erőnléti edző. Csakhogy ez szerintem édeskevés egy ilyen pozícióban ücsörgő egyéntől.
Amit meg látunk tőle, az meg még ezt is kétségbe vonja...