Gondolkoztam tegnap este elalvás előtt, miután kiderült, hogy Pep lehet/lesz az edzőnk. Próbáltam a pozitív és negatív tényezőket összevetni. Legelőször is Cruyff nyilatkozata jutott az eszembe, így szólt Guardioláról:
„Pep tudja, hogy mit csinál, rendkívül intelligens, éppen ezért könnyen lehet edző. Mindazonáltal ha a Barcelonához mész trénernek, szinte teljesen újonc vagy még úgy is, ha más csapatoknál szereztél tapasztalatokat. A nyomás itt összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint máshol. Ő bizonyította, hogy jó képességei vannak, s jó edzője lehet a Barcelonának, de itt az a legfontosabb, hogy legyen elég erőd és határozottságod meghozni a döntéseket, s ügyesen kell tudni bánni a sajtóval is."
Cruyff szerint a kételyek ellenére Guardiola számos olyan előnnyel bír, melyet nem lehet figyelmen kívül hagyni, így például azt, hogy nagyon sok tapasztalatot gyűjtött már játékosként, és a Barcelona hagyományos játékstílusa a vérében van. „Olyan játékos volt, aki kiválóan átlátta a pályát, ügyesen bánt a labdával, s pontosan tudja mi az, hogy edzés, hogyan gondolkozhatnak a játékosok. A fő kérdés az, hogy képes lenne-e elbírni mindazt a nyomást, ami a Barca körül uralkodik. Innentől kezdve a döntés nem az enyém, az igazgatótanács feladata, hogy határozzon a kérdésben" - húzta alá Cruyff.
Ma reggel átolvastam ezt az interjút és ezen a kérdésen gondolkoztam sokat tegnap este is, amit kiemeltem. Én a taktikai tudásában bízok, hiszen óriási játékintelligenciája van/volt a játékhoz! Utána eszembe jutott Cruyff is...ő is "szinte kezdőként", kevés tapasztalattal ült le annó '88-ban a Barca kispadjára. Előtte csak asszem 2 évvel '86-ban kezdett edzősködni, egyből az Ajaxnál...az első 2 év után (ekkor is nyert azért Király-kupát és UEFA-kupát) viszont a '90-'91-es szezontól jöttek aztán a sikerek "dögivel" és a Barca történelmének legnagyobb és legjobb csapata volt az uralkodó évekig! És mivel Guardiolának is fontos szerepe volt ezekben az időkben, én hiszek benne, hogy hasonló mentalitással fog játszani a csapat mint annó a Dream Team!
A tudása megvan hozzá Pepnek, a kérdés csak az, hogy ezt a "szellemiséget" hogyan és mennyire tudja átadni a játékai felé. Rengeteg mindent átélt ő a Barcában, (BL megnyerése, BL bukás a döntőben, 6 bajnoki cím, dolgozott többek között Cruyff, Van Gaal, Mourinho, Robson keze alatt) így szerintem ezek a dolgok fogják őt segíteni abban, hogy jó edző legyen belőle. Vagy bejön neki, vagy belebukik? Ezt nem lehet tudni...senki sem tudja ahogy annó Cruyff vagy más nagy edző esetében sem lehetett tudni előre. Én annó Rijkaard kinevezésének nagyon örültem (Van Gaal és Antics után mondjuk felüdülés volt) és bíztam benne, hogy a Barcával nagy edző lehet és így is történt. Ugyanezt érzem most Guardiolával kapcsolatban is...időt kell neki hagyni és hagyni dolgozni és talán összejön neki valami. Én szurkolni fogok neki, hogy sikerüljön egy jó csapatot összehozni, akármilyen tapasztalatlan. A játéktudásában és az intelligenciájában nagyon bízok.
Írtam tegnap este, hogy volt egy szavazás az El Mundo nevű spanyol oldalon, ahogy az volt a kérdés, hogy elfogadnád-e Guardiolát a Barca edzőjének? Na tegnap este óta tovább nőtt az "ellenlábasai" száma spanyol honban mivel 82%-a a szavazóknak nem örülne, 18%-a pedig igen, több mint 24000 szavazatot összesítve.
Persze jobban örültem volna, ha Mourinho lett volna az edző és Pep a másodedzője, de nincs mit tenni, ha Mou nem akarta így akkor ám legyen. Pepben pedig bízok hiába tapasztalatlan. Én személy szerint jobban örülök neki mint Laudrupnak. Őt nagyon nem csipázom és szerintem Pep jobb edző lesz 1x mint Laudrup. Annyi még, hogy szerintem egy nagyon jó pszichológiai képességekkel rendelkező másodedző kell mellé (mint egykor Ten Cate volt), hogy segíteni tudja a munkában és a játékosok mentalitásának "helyrebillentésében" is segítsen neki, mert egyedül lehetnek gondok az elején. Gondolok itt pl.: Bakero-ra. Az én favoritom Carlos Quieroz lenne, de ő inkább szerintem a MU kispadját "várja" ki. Egy biztos, valaki kell még de nem Luís Enrique, mivel 2 tapasztalatlan edzővel már tényleg bukhatunk is, de nagyot.
Na ez egy kicsit hosszú lett...
HAJRÁ GUARDIOLA