Játékosok, akiket elengedhetnek a nyáron

Vidal, Mina, Digne és Gomes jövője is kérdéses | Akár mindegyikük távozhat

Az FC Barcelona vezetőedzője, Ernesto Valverde négy játékost hagyott ki a keretből a szombati esti Király Kupa döntő előtt, név szerint Aleix Vidal, Yerry Mina, Lucas Digne és André Gomes követhették csak a lelátóról a végül 5-0-s sikerrel végződő összecsapást. Könnyen lehet, hogy a többségük esetében ez a kihagyás üzenet értékű volt,  ami azt jelentené, hogy a klub megpróbál túladni rajtuk a nyáron.

A vezetőedző a várakozásoknak megfelelően a legerősebb kezdővel állt fel a Sevilla elleni kupadöntőn. A római kezdő tizenegyhez képest mindössze két változtatást eszközölt Valverde. A holland Jasper Cillessen váltotta Marc-André ter Stegent a kapuban, illetve Philippe Coutinho játszott Nélson Semedo helyett, Sergi Roberto pedig így visszament a védelem jobb oldalára.

Végül Aleix Vidalt, Yerry Minát, Lucas Digne-t, illetve André Gomest hagyta a Wanda Metropolitano nézőterén a spanyol tréner, aminek legalább hármójuk esetében valószínűleg mélyebb üzenete is van. Alább azt elemezzük, mit jelenthet ez a kihagyás az érintettekre nézve.

Aleix Vidal

A spanyol szélső idénye igazán hullámzóra sikeredett. Kezdhetett a Spanyol Szuperkupa-döntőn az ősi rivális Real Madrid ellen, de finoman szólva sem sikerült jó teljesítménnyel előrukkolnia jobbhátvédként. Ettől kezdve Valverde csak középpályásként számított rá, de elég kevés alkalommal.

Miután még a télen arról lehetett hallani, hogy akár már januárban elhagyhatja a csapatot, az egyik legjobb meccsét a Király Kupa elődöntőjén játszotta. Azonban a Las Palmas elleni bajnokin mutatott rossz teljesítménye látván a vezetőedző azóta egyszer sem szavazott bizalmat Vidalnak a kezdőben, sőt, hétszer még az utazó keretbe sem nevezte technikai döntés miatt. Így ő lehet az egyik jelölt, aki elhagyhatja a katalánokat a nyáron. Érdeklődök akadtak érte már a télen is, piacképes játékosról van szó, akinek vélhetően nem is lenne ellenére a váltás.

Yerry Mina

A kolumbia hátvédet januárban szerződtette a klub Javier Mascherano távozása után, de szinte alig kapott bizonyítási lehetőséget eddig. Valverde szerint egyelőre még nem tudott teljesen alkalmazkodni a klubhoz, de értékeli az erőfeszítéseit, és hangsúlyozta, hogy Dél-Amerikából érkezve nagyon nehéz alkalmazkodni rögtön az európai focihoz.

Mina kihagyásából a Király Kupa döntőjére nevezett keretből tehát nem lehet olyan messzemenő következtetéseket levonni, mint a másik három labdarúgó esetében.  Ha nem lesznek érkezők a csapatrészbe, akkor marad jövőre is a csapatnál, de így sem lesz könnyű dolga, hiszen először Vermaelent kell megelőznie a hátvédek rangsorában, addig nem reménykedhet sokkal több játékpercben. Ha mégis érkezne valaki a hátvédsorba, úgy egy kölcsönadás nem zárható ki nála, de ez független attól, hogy a Sevilla ellen ott volt-e a keretben vagy sem.

Lucas Digne

A francia balhátvédet azért hozta a klubvezetés, hogy versenyhelyzetet teremtsen Alba számára, illetve amennyiben a spanyol nem bevethető, úgy megfelelően pótolni tudja őt a szakvezetés.  Eddig kettőből nulla, egyik célt sem tudta igazán teljesíteni a gall szélső, és egyelőre nem is győzte meg különösebben Valverdét. Ebben a szezonban rendszerint csak akkor játszott, amikor a spanyol védő sérült, esetleg eltiltott volt, vagy csak pihentetni akarta a vezetőedző.

Digne nevével tizennégy alkalommal kezdődhetett a Barcelona kezdője ebben az idényben, az Olympiacos ellen szerezte az egyetlen gólját. Ha egy megfelelő ajánlat érkezik érte, akkor könnyen lehet, hogy a Barcelona meg fog válni a francia bekktől, aki se Luis Enriquét, se Valverdét nem győzte meg arról, hogy Alba távollétében optimális megoldás lehet a kezdőcsapatban.

André Gomes

A portugál középpályás nagy várakozással érkezett a katalán fővárosba 2016 nyarán, de két év alatt sem sikerült bizonyítania, hogy hasznos tagja lehet a csapatnak. Játszott már sok helyen, a középpályán túl még jobbhátvédként is bevetették őt, ám sehol sem nyújtott maradandót. Mindeközben mentális problémákról is nyilatkozott, ekkor a Camp Nou és a csapat is hangsúlyozottan mellé állt, de így sem javult a helyzet.

A katalán együttes ennek következtében szívesen értékesítené a nyáron Gomest egy jó ajánlat esetén, aminek nem lenne ellene valószínűleg maga a játékos sem.