Xavi Hernandez

Mi a véleményed a csapat igazolási terveiről, hátországáról, vezetőségéről? Miért jó vagy rossz a taktikánk? Mi lesz a klub jövője? A csapat mögötti eseményekről és az események alakítóiról beszélgethetsz itt!

Szerinted maradjon még egy szezont?

Igen
16
29%
Nem
40
71%

Szavazatok száma: 56
Chino
Llegenda del Barça

2025.02.12. 21:45:02

bence0330 írta:
2025.02.12. 20:06:43
Mondjuk gyenge semmiképp sem volt. Kellett 3 világklasszis hátra neki, hogy az a cím meglegyen abban a bizonyos stílusban, nyilván, de akkor sem evidens azért egyáltalán, a 2. legerősebb ligáról beszélünk a világon. Szépen összetette a csapatot. A játék Mourinho alatt is volt már szebb, de ettől még összetette, és megnyerte, komoly tapasztalat nélkül, szép volt. Az előző évi 2. helye tán még szebb volt amúgy, a kerete is gyengébb volt, mélyebbről is indult. Jó volt ő átmenetnek, a klubvb-t mondjuk pl. buktuk vele, de hazai porondon senki nem reménykedett ilyen jó eredményekben, szerintem. Jó volt ő, de ahhoz nem volt elég, amit látni szerettünk volna a csapattól. Csak az utolsó fél éves, és abból is főleg az utolsó havi drámájáért kár, az részemről nagyon durva volt, érthetetlen, meggondolatlan, nagyon kellemetlen helyzetbe hozta a klubot és a vezetést is azzal a visszatáncolással és értetlenkedéssel, pláne az időzítéssel, mikor mindenhonnan épp durván kizúgtunk. Ha azt az egész szappanoperát hagyta volna, tökéletes szájízzel is váltunk volna el, egy korrektül sikerült éra után, kicsit megfáradva. Sőt, valamiféle hősi önfeláldozás is megmaradt volna belőle képnek, sokáig bejött a lemondásának bejelentése, alapvetően jó döntésnek bizonyult, akármilyen fura volt. Tippre az az utolsó hónapos rettenete volt az, ami miatt sokan rosszabb szívvel emlékeznek rá. Én amiatt haragszom rá eléggé, (bár legalább végül elfogadta, és utólag nem drámázik, mint egy bizonyos holland úriember, ez pozitívum) de amit előtte csinált, főleg 1,5 évig, azt megsüvegelem, remek volt.
Én igazából az egész tavalyi szezont egy komoly visszaesésnek tartom és nem csak amiatt mert nem jöttek a címek. A játékunk sokkal gyengébb volt az előző évinél is, a keretre pedig szerintem nem nagyon panaszkodhatott, legalábbis abban a tekintetben, hogy az utóbbi években milyen lehetőségeink voltak. Ha megnézzük az ideit és a tavalyit, akkor ő számolhatott azzal a kerettel ami most Flick rendelkezésére áll, pluszban Cancelo, Gündogan, Felix stb. kaliberek. Ha ezek a játékosok idén is itt lennének, az nem kevéssel dobná meg a csapatot. Annyi a különbség, hogy Yamal egy évvel fiatalabb, viszont Lewy már egy évvel idősebb.
Arra tökéletes volt Xavi, hogy kirántsa a csapatot a Koeman hátrahagyta posványból, ezt maradéktalanul teljesítette, az a bajnokság is komoly bravúr volt, de azt fenntartani vagy fejlődni nem tudott. Sok mindenért hálásnak lehet lenni, semmiképp sem egy bukott edző, egy átmeneti időszakot jól ellátott, de muszáj volt váltani, kellett egy új impulzus a csapatnak, hogy ez végül Flick lett, úgy tűnik a lehető legjobb döntésnek bizonyult.
"Ez az összehasonlítás" is inkább azt mutatja, hogy ugyanolyan esélyekkel, amik mindkettejüknek rendelkezésére állnak, mennyivel mást is el lehet érni.
Forca Barca!!!!
bence0330
Az Év Fórumozója 2022 & 2024

2025.02.12. 20:06:43

Mondjuk gyenge semmiképp sem volt. Kellett 3 világklasszis hátra neki, hogy az a cím meglegyen abban a bizonyos stílusban, nyilván, de akkor sem evidens azért egyáltalán, a 2. legerősebb ligáról beszélünk a világon. Szépen összetette a csapatot. A játék Mourinho alatt is volt már szebb, de ettől még összetette, és megnyerte, komoly tapasztalat nélkül, szép volt. Az előző évi 2. helye tán még szebb volt amúgy, a kerete is gyengébb volt, mélyebbről is indult. Jó volt ő átmenetnek, a klubvb-t mondjuk pl. buktuk vele, de hazai porondon senki nem reménykedett ilyen jó eredményekben, szerintem. Jó volt ő, de ahhoz nem volt elég, amit látni szerettünk volna a csapattól. Csak az utolsó fél éves, és abból is főleg az utolsó havi drámájáért kár, az részemről nagyon durva volt, érthetetlen, meggondolatlan, nagyon kellemetlen helyzetbe hozta a klubot és a vezetést is azzal a visszatáncolással és értetlenkedéssel, pláne az időzítéssel, mikor mindenhonnan épp durván kizúgtunk. Ha azt az egész szappanoperát hagyta volna, tökéletes szájízzel is váltunk volna el, egy korrektül sikerült éra után, kicsit megfáradva. Sőt, valamiféle hősi önfeláldozás is megmaradt volna belőle képnek, sokáig bejött a lemondásának bejelentése, alapvetően jó döntésnek bizonyult, akármilyen fura volt. Tippre az az utolsó hónapos rettenete volt az, ami miatt sokan rosszabb szívvel emlékeznek rá. Én amiatt haragszom rá eléggé, (bár legalább végül elfogadta, és utólag nem drámázik, mint egy bizonyos holland úriember, ez pozitívum) de amit előtte csinált, főleg 1,5 évig, azt megsüvegelem, remek volt.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
szbsz
Jugador d'estrella

2025.02.12. 17:33:31

brazilfan írta:
2025.02.12. 17:07:13
szbsz írta:
2025.02.12. 15:42:41
Kérdés?
Kérdés nincs, csak válasz: ha figyelmesen megnézed, hogy mit írtam, láthatod, hogy bajnoki, La Liga-eredményeket hasonlítottam össze.

Ha esetleg kérdésed lenne, és meg szeretnéd kérdezni, hogy miért, akkor az a válaszom, hogy azért, mert szerintem a bajnokságban elért eredmények könnyebben összehasonlíthatóak, hiszen szinte majdnem ugyanazok voltak az ellenfelek 2023 és 2024 őszén.
A BL-ben sokkal véletlenszerűbb, hogy kik az ellenfelek.
Persze a bajnoki ellenfeleink formája nem mindig azonos a tavalyival (Girona), de a klubok nagyobb többségére mégis igaz.
Nagyon gyengusz edző volt itt Xavi, az az egy gólokkal összemákolt nyamvadt bajnokság nem menti meg itteni munkásságát. A játékunk moslék volt (főleg az előző szezon végére), BL-ből kétszer simán kiestünk, utána EL-ben is égtünk mint a szén, és még emberileg is kudarcot vallott miután a játékosokat kezdte el hibáztatni.... Ezzel összefoglalatam nagyjából, hogy miért nincs itt már és miért teszik tűzbe legtöbben a kezüket Flickért.
"Some people think football is a matter of life and death. I don't like that attitude. I can assure them it is much more serious than that"
brazilfan
Entrenador del Barça

2025.02.12. 17:07:13

szbsz írta:
Kérdés?
Kérdés nincs, csak válasz: ha figyelmesen megnézed, hogy mit írtam, láthatod, hogy bajnoki, La Liga-eredményeket hasonlítottam össze.

Ha esetleg kérdésed lenne, és meg szeretnéd kérdezni, hogy miért, akkor az a válaszom, hogy azért, mert szerintem a bajnokságban elért eredmények könnyebben összehasonlíthatóak, hiszen szinte majdnem ugyanazok voltak az ellenfelek 2023 és 2024 őszén.
A BL-ben sokkal véletlenszerűbb, hogy kik az ellenfelek.
Persze a bajnoki ellenfeleink formája nem mindig azonos a tavalyival (Girona), de a klubok nagyobb többségére mégis igaz.
szbsz
Jugador d'estrella

brazilfan írta:
2025.02.12. 15:30:10
Nem ugyanezt mondom? Bizonyíthatatlan, hogy Flick hol fog tartani két és fél év múlva, és hogy milyen lesz az utolsó éve. Itt lesz-e egyáltalán.
Most gólokban gazdagabbak a meccseink, de még sem a bajnokság, sem a BL-négy közé jutás nincs meg.
Valamikor október végén összehasonlítottam a Flick-csapat addigi La Liga-eredményeit a 2023. október végi eredményekkel, és az jött ki, hogy Xavival szinte ugyanannyi pontot szerzett a csapat, vele többször volt döntetlen, Flickkel meg többször volt vereség, pedig az a 2023-as idény szűk kerettel indult, akkor volt a sérüléshullám is. A Real-vereség tartós megtorpanással, visszaeséssel járt, és szerintem Laporta már akkor elkezdett dolgozni az új edző megszerzésén. Sem bizonyítani, sem alátámasztani nem tudom, Xavi azóta sem beszélt arról, amiből pár hónappal később a „szappanopera” lett, ahogyan itt nevezték és nevezik még ma is. Szerintem nem is fog beszélni, úriember, és talán a fórum sincs meg hozzá.
Xavi az első két évében kiesett az EL-be (miután eltapsoltunk 200M-et kb...), amire 20 éve nem volt példa. Flick az első idényében nálunk 2. helyre hozta be a csapatot a BL-ben zéró igazolásokkal, úgy hogy a kulcsjátékosok fele sérült volt ősszel.

Kérdés?

szrk.. Hangsúlyozom nekem semmi bajom Xavi személyével, klub legenda, ez nem is lehet kérdés. De itt mint edző nagyon szerény teljesítményt rakott le az asztalra. Elsősorban nem a BL kiesések miatt, de a játékunk kb. nézhetlelenül ötlettelen volt nagyon sokszor. Flick már ebben hatalmas előrelépés, hogy van tetszetős zsuga...
"Some people think football is a matter of life and death. I don't like that attitude. I can assure them it is much more serious than that"
brazilfan
Entrenador del Barça

2025.02.12. 15:30:10

bence0330 írta:
2025.02.12. 13:16:10
brazilfan írta:
2025.02.12. 12:58:40
Valószínűleg annyival áll felette, amennyivel több az edzőként eltöltött éveinek a száma és a tapasztalata. Erre írtam lentebb, hogy Xavi kb. 43 évesen nyert bajnokságot, Flick annyi idős korában egy kiscsapat edzője volt vagy talán a Salzburg másodedzője. Lehet, hogy Flick ugyanúgy megcsinálta volna már 43 évesen is, de ez bizonyíthatatlan.
Ez mind oké, csak nem tudom, ki vitázott ezen. :) Az idei évről meg az elmúlt évekről lehet beszélni tényszerűen.
Nem ugyanezt mondom? Bizonyíthatatlan, hogy Flick hol fog tartani két és fél év múlva, és hogy milyen lesz az utolsó éve. Itt lesz-e egyáltalán.
Most gólokban gazdagabbak a meccseink, de még sem a bajnokság, sem a BL-négy közé jutás nincs meg.
Valamikor október végén összehasonlítottam a Flick-csapat addigi La Liga-eredményeit a 2023. október végi eredményekkel, és az jött ki, hogy Xavival szinte ugyanannyi pontot szerzett a csapat, vele többször volt döntetlen, Flickkel meg többször volt vereség, pedig az a 2023-as idény szűk kerettel indult, akkor volt a sérüléshullám is. A Real-vereség tartós megtorpanással, visszaeséssel járt, és szerintem Laporta már akkor elkezdett dolgozni az új edző megszerzésén. Sem bizonyítani, sem alátámasztani nem tudom, Xavi azóta sem beszélt arról, amiből pár hónappal később a „szappanopera” lett, ahogyan itt nevezték és nevezik még ma is. Szerintem nem is fog beszélni, úriember, és talán a fórum sincs meg hozzá.
Zoldbela
Jugador del Barça

2025.02.12. 14:42:40

Deluigi írta:
2025.02.12. 14:05:30
Zoldbela írta:
2025.02.12. 13:58:20
de nem vált be
Jol van, baratom...
Ha bevált volna, ma is ő vezetné a csapatot.

Bocsánatot kérek, hogy merészeltem beírni a véleményemet, amiből szerencsére kiragadtál egy mondatrészt!
Az a "szerintem" a hivatkozott mondat minden állítására vonatkozott.

Ha már gúnyolódsz: nem tudom, hogy mióta vagyunk barátok.
Deluigi
Entrenador del Barça

2025.02.12. 14:05:30

Zoldbela írta:
de nem vált be
Jol van, baratom...
Zoldbela
Jugador del Barça

Bárki beírhatja, hogy neki a Xavi vagy Flick irányítása alatti csapat játéka tetszik jobban, de a két edzőt felesleges hasonlítgatni, mivel nem tudhatjuk, hogy "mi lett volna ha ...".

Szerintem anno Xavit vártuk mint egy megváltót, de nem vált be, most pedig Flick látszik a legjobb igazolásunknak.
Troym
Director del Fútbol

2025.02.12. 13:32:19

brazilfan írta:
Chino írta:
2025.02.12. 12:28:37
Baldéval mondjuk nem igazán lehet releváns következtetést levonni hogy milyen volt a kapcsolata a játékosokkal, illetve milyen volt a munkája Xavinak.
Destnek például nem volt jó, el is mondta, semmi gond, ha így gondolja, akkor így gondolja.
De Dest nem innen kapja a fizetését, könnyebben elmondhat kritikát, de Balde és Raphinha most is itt dolgozik, gondolom Dest nem is tervez visszatérni.
Balde persze, hogy hálás, de ha feltételezzük, hogy haragudna Xavira bármiért (Mondjuk megette a sütijét :D) akkor se szólna egy 20 éves játékos, ha jót akar, mert nem tudhatja, hogy 8-12 évben mérve nem lesz-e újra edző a csapatnál Xavi. Azért ő nem úgy vált el, mint Mourinho pár helyről, hogy nyugodtan feltehetsz 1 milliót, hogy nem tér vissza és az nincs veszélyben.
Szerintem 2030 és 2040 között valahol még lesz a csapat edzője Xavi.

De Xavi nem szitokszó, nem minden idők legrosszabb edzője, semmi ilyen végletesség nincs, ezt merem állítani, meg azt is, hogy Flick jobb. De egyik sem 1/10 és nem 10/10.
Nálam Xavi olyan 6.5 / 10, Flick meg olyan 7.5-8.0 / 10 míg mondjuk Koeman 3/10.
bence0330

2025.02.12. 13:16:10

brazilfan írta:
Valószínűleg annyival áll felette, amennyivel több az edzőként eltöltött éveinek a száma és a tapasztalata. Erre írtam lentebb, hogy Xavi kb. 43 évesen nyert bajnokságot, Flick annyi idős korában egy kiscsapat edzője volt vagy talán a Salzburg másodedzője. Lehet, hogy Flick ugyanúgy megcsinálta volna már 43 évesen is, de ez bizonyíthatatlan.
Ez mind oké, csak nem tudom, ki vitázott ezen. :) Az idei évről meg az elmúlt évekről lehet beszélni tényszerűen. Jelenleg egy sokkal magasabb plafonú, sokkal gólgazdagabb, sokkal élvezhetőbb foci megy, mint az előző években, nemzetközi csapatok ellen is sokkal versenyképesebbek vagyuin (nem csak Xavi-érához képest, sőt, ő előrelépés volt az elődeihez képest). Ennyi.

Ettől még lehet Xavinak 12 BL győzelme karrierje végére, ebből velünk 9, akkor is pont annyira lesznek validak a fentiek.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy
brazilfan
Entrenador del Barça

Chino írta:
Baldéval mondjuk nem igazán lehet releváns következtetést levonni hogy milyen volt a kapcsolata a játékosokkal, illetve milyen volt a munkája Xavinak.
Destnek például nem volt jó, el is mondta, semmi gond, ha így gondolja, akkor így gondolja.
Chino írta:
Az viszont szintén tény, hogy Flick eddigi munkássága sok aspektusban nagyságrendekkel Xavié felett van, de legalábbis a tavalyi szezonhoz képest mindenképp.
bence0330

2025.02.12. 12:43:11

brazilfan írta:
2025.02.12. 12:21:06
Troym írta:
2025.02.12. 09:11:06
maximum elsüt egy ilyen semmit.
Én ennek a semminek is tudok örülni, volt bennem egy félelem, hogy Xavi neve tabu, nem szabad róla jót mondani, nehogy a Xavi-ellenesek megbántódjanak.
Ezt nem tudom, miért gondoltad, szerintem nincs kb a világon olyan ember, aki nem ismerné el azt, amit Xavi jól csinált. Legalábbis nem sokan. Nem nagyon látok Xavi-ellenességet, maximum összehasonlításos alapon kritikát, meg hát az utolsó időszakára önmagában is. Az első másfél évét mindenki elismeri kb.
Chino
Llegenda del Barça

brazilfan írta:
2025.02.12. 09:01:11
Troym írta:
2025.02.12. 08:54:26
Ha kérdeznek, és nem akarok beszélni valamiről, akkor nem válaszolok. Baldét nem kérdezték Xaviról, magától mondta, hogy most másként készülnek fel, de az erőnlétükkel tavaly sem volt probléma.
Vagy pedig Xavi-nosztalgiázó vágott interjúkat olvastam a főoldalon.
Baldéval mondjuk nem igazán lehet releváns következtetést levonni hogy milyen volt a kapcsolata a játékosokkal, illetve milyen volt a munkája Xavinak. Őt Xavi hozta fel és építette a csapatba, és főleg saját nevelésként nem fog beleállni egy ekkora ikonba
Ettől függetlenül szerintem senki sem állítja, hogy Xavi egy bukott edző lenne, mert sokat köszönhet neki a csapat és elindultunk vele felfelé Koeman után, ez tény (bár a tavalyi évben nem sikerült folytatni, sőt egy kicsit lejjebb csúsztunk)

Ugyanakkor nagyon kevés játékos van, aki egy korábbi edzőjéről rosszakat mondana, letudja a szokásos köröket és kész. De vonatkozik ez egykori csapattársra stb.
Egy olyan emberre pláne aki egy klublegenda.

Az viszont szintén tény, hogy Flick eddigi munkássága sok aspektusban nagyságrendekkel Xavié felett van, de legalábbis a tavalyi szezonhoz képest mindenképp.
A fiatalokkal kapcsolatban pedig azért sem sportszerű összehasonlítani a két edzőt, mert egy fél szezont kellene két és fél évvel összehasonlítani. Ha esetleg a 2026/27-es szezonban még itt lesz a német, akkor lehet majd releváns párhuzamot vonni. De így is kb. 50-50 %-on vannak.
Forca Barca!!!!
brazilfan
Entrenador del Barça

2025.02.12. 12:21:06

Troym írta:
maximum elsüt egy ilyen semmit.
Én ennek a semminek is tudok örülni, volt bennem egy félelem, hogy Xavi neve tabu, nem szabad róla jót mondani, nehogy a Xavi-ellenesek megbántódjanak.
Troym
Director del Fútbol

brazilfan írta:
Troym írta:
Ha kérdeznek, és nem akarok beszélni valamiről, akkor nem válaszolok. Baldét nem kérdezték Xaviról, magától mondta, hogy most másként készülnek fel, de az erőnlétükkel tavaly sem volt probléma.
Akkor az lenne a hír, hogy inkább nem nyilatkozik, nehogy olyat mondjon, ami nem tetszik és ilyenkor az újságírók is addig feszegetik a dolgokat, amíg nem mond valamit. Egy csk valamit kell, hogy mondjon, ha kérdezik, maximum elsüt egy ilyen semmit.
brazilfan
Entrenador del Barça

Troym írta:
Troym
Director del Fútbol

A játékosok azért beszélnek Xaviról, mert kérdezik őket az újságírók, hogy mi más mint tavaly, miben látnak változás, miben különbözik Flick, stb?

Ezek a válaszok a legnagyobb semmitmondások, hogy Xavi alatt is minden jó volt, meg most is, csak kicsit máshogy csinálnak dolgokat.
Mit mondjanak?
Hogy végre rendes fizikai felkészítésük van? Hogy jobban bízik egyesekben az új edző?
Csak sértődés lenne.

Engem aztán nem lehet vádolni, hogy Raphinha pártját fognám, de ezek sima udvariassági körök az egyik csapatkapitánytól az előző - játékosként klublegenda - edző felé. Mit nyilatkozzon másként? Hogy ő is, Lewa is 5 centire volt a távozástól és Casadonak már szerződése sem volt?
brazilfan
Entrenador del Barça

2025.02.12. 08:44:30

bence0330 írta:
2025.02.11. 18:57:12
brazilfan írta:
2025.02.11. 13:31:42
Nemcsak a Baldé-szövegben, hanem a most föltett Raphinha-interjúban is szó van az előző idényről, nekem szimpatikus, hogy ezek a fiúk tesznek egy gesztust, pedig gondolom, senki nem kényszeríti rá őket.
Raphinha esetében ez biztos, hogy csak udvariassági kör
Akkor szerinted tavaly ilyenkor az edzők is nyilván csak udvariasságból szólaltak meg Xavi védelmében, biztosan megsajnálták.
Mi késztetné Baldét és Raphinhát arra, hogy egy évvel később olyanokat mondjanak, amiket nem gondolnának komolyan? Mi más okuk lehetne az őszinteségen kívül?
bence0330 írta:
semmi bizalmat nem kapott Xavitól
Dehogynem, Raphinha is pont azt mondja, hogy kapott. Ez a „semmi” is olyasmi, mint a kinyírta a jövőt, a szappanopera meg az idegbeteg. Mindegyik nagyot futott a médiában, pedig mindegyik cáfolható.
FCBsteve
Entrenador del Barça

2025.02.12. 07:45:25

bence0330 írta:
brazilfan írta:
Nemcsak a Baldé-szövegben, hanem a most föltett Raphinha-interjúban is szó van az előző idényről, nekem szimpatikus, hogy ezek a fiúk tesznek egy gesztust, pedig gondolom, senki nem kényszeríti rá őket.
A fentieknek én is örülök. Raphinha esetében ez biztos, hogy csak udvariassági kör, semmi bizalmat nem kapott Xavitól, többször kiemeli az interjúiban, hogy ez a különbség, hogy Flick bízik benne, illetve azt is többször elmondta, egyszer egy nagyon mély interjúban is, hogy közel állt ahhoz Xavi alatt, hogy szögre akassza a cipőjét, illetve ugye a távozása is szinte biztos lett volna, utolsó szezon végén összezördültek, és rendre padozott már. Elküldtünk alatta pár ígéretes kiegészítőembert feleslegesen, de a brazil nagyon durva lett volna úgy, hogy ha jó szezont futnánk végül, akkor kb Salah van csak előtte a az aranylaszti képzeletbeli versenyében, eddig a pillanatig legalábbis. Ez is óriási különbség Flick-kel szemben. Ő beépített játékosokat, megtalálta az erősségeiket. Kessiét soha életében nem alázta volna nyolcasban, Raphát sosem szivatta volna a vonalon, stb.

Meg amúgy a játékos ezt biztos nem tudhatja, mi sem, de én úgy 90%-ra veszem, hogy Raphinha leigazolása kb független volt Xavitól. Laporta/Alemany akarta. Ugyanazt éreztem nála, mint Kessiénél, Xavi mintha életében nem látta volna focizni korábban, annyira ellentétes dolgokat csináltatott mindkettővel a skilljeikhez képest. Persze ebben biztos nem vagyok, de így jött le, és Raphánál is azt éreztem, hogy mindig másod-harmadhegedűs nála, de mivel nincs jobb, játszatja, ha már a kezére adták, de őt dobálta ide-oda bárki más kedvéért, aki a pályára lépett. Ez nekem nem azt mutatja, hogy ő akarta volna, de mondom, ebben tévedhetek. A többi, a fentiek viszont a játékos szájából származnak.
Napi szinten követtem a híreket az elmúlt pár évben, de amiket írsz, azokról nem egészen így számoltak be...
(Emlékeim szerint, nem keresem most vissza) Raphi az érkezése utáni hónapokban gondolkodott "szögre akasztáson", amikor még nem illeszkedett be/nem ment neki, illetve Dembelé ott volt erős vetélytársnak.
Pont azt emelte most ki, hogy 2024 nyarán mindenképpen marasztalta Xavi (angol fordításban olvastam).
Cseréi során (amiket azért eléggé indokolt, hogy általában 120%-ot ad ki magából), persze sokszor volt frusztrált, de kb annyira, mint manapság Lamine...

Igazolások kapcsán mindegyik 2022 nyarán érkezett játékos kiemelte, mennyit munkát tett bele Xavi a meggyőzésükbe (Kounde, Raphi kiemelten).

A többi játékos elküldése?!
Ha azt mondják neked vezetőségből, hogy 5-8 embert el kell küldeni, akkor mi a megoldás? Nyilván van pár érinthetetlen játékos, még néhány, akiket kezdőként kezelsz, a többieket lehet elengedni - azért, hogy jöjjenek olyanok, akik nagyobbat lendítenek a játékon, mint a távozók...

Ha a vezetőség jobban gazdálkodik, nálunk is maradhatott volna jópár peremember, akik utána ki tudja, mire viszik...
De, pl Nico úgy lett valaki, hogy rendszeresen játszhatott egy relatív erős csapatban... Erre a Barcában esélye se lett volna... Lásd Casado... Sehol sem volt szezon elején Flick terveiben, aztán Bernal sérülése után csak ő maradt és bizonyított - pár meccs alatt. Ha akkor FdJ és Gavi nem sérült, Casado jó eséllyel még mindig a padon ülne - a la Fort

Kessie-t meg ne is emlegessük. Attól, hogy a Milánban volt egy (kettő?) jó szezonja VKP poszton, még nem fogja úgy irányítani a játékot, ahogy azt a Barcánál elvárt - gondolom ez minden edzésen látszott. Abban az időben jellemzően egy VKP-vel játszottunk, csak miatta nem lett 4-2-3-1. MOST lehet jól jönne fizikális 2. VKP-ként, de nem hiszem, hogy most is sokat játszana, annyira nem volt gyors.

Raphinha 4-3-3-ban jobb szélső volt, Yamal szintre lépésével kezdhetett más szerepkörben. Amúgy az is tény, hogy Dembelé többször hozta a váratlant (mind pozitív, mind negatív értelemben :mrgreen:), így értem, hogy Xavi jobban preferálta, amíg volt.

És még lehetne folytatni a többiekkel...
brazilfan
Entrenador del Barça

2025.02.11. 20:34:56

Xavi kb. 43 évesen nyert bajnokságot, Flick annyi idős korában egy kiscsapat edzője volt vagy talán a Salzburg másodedzője.
Hogy ki, mekkora pályát fut majd be, nem megjósolni kell, hanem utólag megállapítani.
Gyakran esnek ebbe a hibába a kettejüket egymáshoz hasonlítók, a tapasztalt Flick első fél idénye és a vezetőkkel hadakozó, elfáradó Xavi utolsó idénye nem lehet objektív összehasonlítási alap.
Ami biztos, hogy jelenleg ugyanúgy harmadikok vagyunk, mint tavaly, Flick fél év alatt összehozott két sárgát és egy pirosat, az újságírókkal egyre szűkszavúbb, olykor pikírtebb is, a stadionban nincs teltház stb., de ettől akár még triplázhatunk is év végén, akár 4 kupa is meglehet, ki tudja.
bence0330

brazilfan írta:
Xavi egy ügyes, ígéretes edző, aki másfél szezonig messze felülteljesített hazai porondon eredményességben, még ha elég nézhetetlen focival is, kb úgy nyeregettünk, mint ahogy a Madrid szokott. Valahogy, túlélve, begyötörve valamit. Pár hónap kivételével az első féléve tavaszán, az nagyon menő foci volt.

A fentieknek én is örülök. Raphinha esetében ez biztos, hogy csak udvariassági kör, semmi bizalmat nem kapott Xavitól, többször kiemeli az interjúiban, hogy ez a különbség, hogy Flick bízik benne, illetve azt is többször elmondta, egyszer egy nagyon mély interjúban is, hogy közel állt ahhoz Xavi alatt, hogy szögre akassza a cipőjét, illetve ugye a távozása is szinte biztos lett volna, utolsó szezon végén összezördültek, és rendre padozott már. Elküldtünk alatta pár ígéretes kiegészítőembert feleslegesen, de a brazil nagyon durva lett volna úgy, hogy ha jó szezont futnánk végül, akkor kb Salah van csak előtte a az aranylaszti képzeletbeli versenyében, eddig a pillanatig legalábbis. Ez is óriási különbség Flick-kel szemben. Ő beépített játékosokat, megtalálta az erősségeiket. Kessiét soha életében nem alázta volna nyolcasban, Raphát sosem szivatta volna a vonalon, stb.

Meg amúgy a játékos ezt biztos nem tudhatja, mi sem, de én úgy 90%-ra veszem, hogy Raphinha leigazolása kb független volt Xavitól. Laporta/Alemany akarta. Ugyanazt éreztem nála, mint Kessiénél, Xavi mintha életében nem látta volna focizni korábban, annyira ellentétes dolgokat csináltatott mindkettővel a skilljeikhez képest. Persze ebben biztos nem vagyok, de így jött le, és Raphánál is azt éreztem, hogy mindig másod-harmadhegedűs nála, de mivel nincs jobb, játszatja, ha már a kezére adták, de őt dobálta ide-oda bárki más kedvéért, aki a pályára lépett. Ez nekem nem azt mutatja, hogy ő akarta volna, de mondom, ebben tévedhetek. A többi, a fentiek viszont a játékos szájából származnak.

Ettől még nagyon örülök, hogy a játékosok néha kiszólnak pozitívan, megérdemli, nagy bajban jött Xavi, és bár megütötte a plafonját, utolsó évre el is vesztette magát és az öltözőt is, de ettől még csinált nagyon jó dolgokat, amit persze, hogy el kell ismerni. De ettől még semmi köze ahhoz a focihoz nézhetőségre (remélem nemzetközi szinten eredményességre sem, de ez mondjuk pont 2-3 év távlatból fog csak kiderülni) ahhoz, amit Flick tol. Semmi. Ez egy örömfoci, az meg egy többnyire viszonylag eredményes szenvedés volt, amolyan elmúlt évekbeli Juventus stílusban, ami nemzetközi szinten semennyire nem állta meg a helyét, és ez sajnos viszonylag sokba került nekünk anyagilag, presztízsben (klubvb, stb).

És volt amúgy 1-2 olyan húzása is, ami nagyon vagány volt, és más nem biztos, hogy meglépte volna. Cubarsit félig idesorolom, de ő óriási tehetségnek volt kikiáltva, szóval vele alighanem más is foglalkozott volna, de Fermínnel pl tuti nem, ő elkallódott volna. De ezzel szemben ott vannak a világklasszis, vagy azóta épp már válogatott-nagy csapatban, vagy épp álom formában játszó elküldöttjei, akiket meg rossz szemmel ítélt meg, Nico, Mingu, Kessié, félig Puig-ot is ideveszem, bár ő már Puig-árnyékot kapott a Koeman kezelés után, az is igaz.

Fermínnél viszont nagyon jó volt a szeme. Illetve amikor minden mindegy alapon toltuk a lemondása után, akkor belátott pár hibát, amit elkezdett javítgatni. Raphának ha nem is a tökéletes helyét, de egy sokkal kellemesebbet talált, Christ is feltolta, stb. Csak addigra már szétesett a kapcsolata a csapattal. Ezekből látszik, hogy van benne spiritusz, télen amúgy még a Milánnal is összeboronálták, van rá érdeklődés, nagyon kíváncsi leszek, mit fog alkotni, és szurkolok is majd neki. Szerintem ha nem is lesz egy korszakos valaki, akár még felső polcos edzőnek is el tudom képzelni némi fejlődéssel. Aki a Barcánál is legalább egy darabig helytállt, első európai csapataként, finoman szólva nem reménytelen eset.
brazilfan
Entrenador del Barça

2024.12.23. 14:10:24

Kovbal88 írta:
2024.12.23. 10:18:50
Nem végzett rossz munkát. Viszont jó döntés volt, leváltani. Inkább a saját, mint a csapat érdekében. Túlságosan a szívén viselte a csapat sorsát.
Laporta június elején azt mondta*, hogy Flick már egy ideje tanulmányozta a játékstílusunkat, és a jelenlegi csapatot meg a La Masiából érkező játékosokat is jól ismeri.
Szerintem Flick nem magánszorgalomból foglalkozhatott a kerettel és a stílussal, hanem már egy ideje tudta, hogy ő lesz az akkor még érvényes szerződését töltő Xavi utódja. Eközben, ezzel párhuzamosan, Laporta a sajtóban folyamatosan azt válaszolta a Xavi jövőjét firtató kérdésekre, hogy reméli, hogy meggondolja magát, és marad.
Nem tudom, hogy Xavi adott-e nyár óta interjút, beszélt-e a kirúgása körülményeiről, ha valaki tud ilyenről, jelezze. Én csak találgatni tudok, és arra tippelek, hogy a sajtóban nem véletlenül gúnyolódtak folyamatosan Xavi „szappanoperáján” (ha valaki kétszer meggondolja magát, az szerintem nem szappanopera), illetve a „gyenge idegzetén”, a fű magasságán, hanem emberként is gyengének kellett beállítani a szakmai „alkalmatlansága” mellé.
Mocskos sztori volt.

*https://www.fcbarcelona.com/en/news/403 ... ve-impetus
superman
Jugador d'estrella

2024.12.23. 10:38:20

Kovbal88 írta:
Koeman Bl kiesését ne fogjuk már Xavira. Azért az erős.

A Xavi-t megbuktatta az öltöző, azért az is erős, több játékos miatta érkezett a csapathoz, Lewy, Gündogán, Auba.
1. Egy Benficát kellett volna hazai pályán megverni, saját kezünkben volt a sorsunk, az nagyon nagy blama volt. De legalább beleillett a sormintába.

2. Lewy és Auba, de főleg előbbi nindig is azt hangsúlyozta, hogy egyszer a Barcában vagy a Realban szeretne játszani. Auba azt hiszem kifejezetten a Madridot is mondta. De mivel oda nem fértek be, maradtunk mi, a lengyel esetében hatalmas fizuval, amit a Bayern nem adott meg. Semmi köze Xavihoz, ha nincs ló, jó a szamár is tipikus esete.
Kovbal88
Entrenador del Barça

szbsz írta:
2024.12.22. 11:27:36
ElBartimaeus írta:
2024.12.22. 03:19:14
Pont ezért tartottam hülyeségnek Xavi menesztését. Ha tetszik, ha nem, taktikailag kezdett megérni a csapat és kezdett összeállni valami, amit most átpofozunk másik irányba, hogy másfajta problémákat szüljünk magunknak, hátha valamit gyorsabban meg tudunk ezzel oldani. Ezen a ponton, ha az eredmények kicsit feljavulnak, remélem marad Flick annyi ideig, hogy legyen lehetőség ezeket befoltozni. Ha marad a msotani irány és a játék is leromlik mellé rendszeresebben, akkor meg semmi mentsvára nem marad. Nem hiszem, hogy így lenne, de mint ahogy Koemannál sem lehetett ragaszkodni ahhoz, hogy hátha megjavul, itt sem lehetne.
Áthozom ide ha már Xavi a téma.

Xavit tavaly kimondva-kimondatlanul megbuktatta az öltöző ezért nem volt esély a maradására idén, Ha megnézed mit műveltünk alatta a BL-ben (3ból 2 kiessés már a csoportkörben :!: ) akkor azért egyértelmű hogy Flickkel előreléptünk a nemzetközi szintéren! A Xavi, Koeman, Setien hármas pakk csak biztonsági focira volt jó a bajnokságban, sajnos még ott is botladoztunk, de a szurkolók többségének BL-kell már, a bajnokság nem elég.... Ezért is lett egy már BL-t nyert edző hozva, akivel ez az álom realitás lehet, ha nem is idén, de a következő 2-3-4 évben mindenképp!
Koeman Bl kiesését ne fogjuk már Xavira. Azért az erős. A nemzetközi kupában a sara annyi volt, hogy kikapott a Frankfurttól. Bár ők később azt meg is nyerték. A Mu elleni kiesésnél a fél csapat sérült volt, és ők pont akkor kapták el a fonalat. Ez inkább fájó, mint elfogadhatatlan. Az Inter Bayern csoportfiaskónál, meg nem volt szerencsénk. Sokkal jobb kerettel se szerepeltünk jobban a Bl-ben.

A Xavi-t megbuktatta az öltöző, azért az is erős, több játékos miatta érkezett a csapathoz, Lewy, Gündogán, Auba.

szóval szerintem Xavi jó munkát végzett a padlón lévő csapatot 10 hely környékén lévőt kapta össze és vezette 2, 1, 2 helyig. Nem végzett rossz munkát. Viszont jó döntés volt, leváltani. Inkább a saját, mint a csapat érdekében. Túlságosan a szívén viselte a csapat sorsát.
Válasz küldése