Ezt már csak be kell fejezni – Roma-Barcelona előzetes

Kötelező a továbbjutás 4-1-ről Rómában

Megnyugtató előny birtokában léphet pályára a Barcelona kedd este Rómában a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján és aligha fogadna bárki arra, hogy innen az olaszok képesek lesznek megfordítani a párharc állását. Ha Valverde csapata hozza a saját játékát és koncentrálva futballozik, a 4-1-es előnyről simán tovább kell tudnia jutni az elődöntőbe.

Fogadni nem is nagyon lehet a Roma továbbjutására a sportfogadó irodáknál, ami tökéletesen leírja, milyen csodát kéne véghezvinnie De Rossiéknak a továbbjutás érdekében. Talán nagyobbat is, mint egy éve a Barcelonának a PSG ellen, annak ellenére is, hogy a hátrányt tekintve sokkal jobban állnak az olaszok. A Roma ugyanis jelenleg nem tartozik az európai elitbe, nem képvisel olyan játékerőt, ami a minimálisnál nagyobb esélyt jelentene számára a továbbjutásra – gyakorlatilag nyomás nélkül játszhatnak, mert senki nem várja tőlük azt, hogy 3 vagy 4 góllal legyőzzék a Barcelonát.

Az esélytelenek nyugalmával játszani sokszor jelent előnyt és a Romának is talán ez lehet a legerősebb fegyvere a kedd esti visszavágóra, illetve, hogy hazai közönség előtt játszhatnak – feltéve, ha ezek előnyt jelentenek egyáltalán. Mert ha Di Francesco edző nem tudja elhitetni mind a 11 játékosával, hogy lehet keresnivalójuk a Barcelona ellen vagy olyan hibákat vétenek, mint az odavágón, akkor a tisztes helytállásnál többre nem fogja futni tőlük. A hazai pálya és a közönség pedig sokszor jelenti azt a pluszt, ami egy csapatot győzelembe tud hajtani, de nem a Románál, legalábbis nem idén: az olaszok a legutóbbi 9 hazai meccsükből csak hármat nyertek meg az összes sorozatot figyelembe véve, legutóbb pedig a hétvégén a Fiorentinától szenvedtek vereséget otthon (0-2), ami a BL-helyekért folytatott harcukban a lehető legrosszabbkor jött. Kis római fogódzkodó egyébként még az lehet, hogy ősszel, a csoportkörben 3-0-ra megverték a Chelseat a Stadio Olimpicóban, de az angolok idén nagyon alulteljesítenek, annyira, hogy valószínűleg még a BL-be sem jutnak be a szezon végén.

Barcelonában ennek megfelelően joggal bíznak benne, hogy a csapat újra ott lesz az elődöntőben, ráadásul ter Stegen és Valverde is elmondta a meccs előtt, hogy a nagy előny ellenére sem fogják elbízni magukat és az eredmény tartása helyett győzelemre fognak játszani. A BL-rutin is mindenképpen a Barcelona mellett szól, ahogy a statisztika is: a Barça augusztus óta nem kapott három gólt egy meccsen, a BL-ben pedig eddig összesen kapott 3 gólt a lejátszott 9 meccse alatt. Az mondjuk nem mutat szépen, hogy nyerni csak egyszer sikerült eddig idegenben a BL-ben, de cserébe gólokat sem enged Valverde irányítása alatt a csapat. A 4 eddigi idegenbeli meccs sorrendben 0-1, 0-0, 0-0, 1-1 lett a Sporting, az Olympiakosz, a Juventus és a Chelsea ellen.

Eltiltottja nem lesz a csapatnak és csak Busquets játéka kérdéses az alapcsapatból. A katalán középpályás az odavágót is sérülten játszotta végig, a hétvégén pihent, Valverde pedig azt mondta, csak a meccs előtt dönti el, pályára küldi-e. Rajta kívül a megnyugtató előny ellenére is minden bizonnyal a legerősebb tizenegy fog játszani, a kezdőt illetően a szokásos kérdés merül csak fel, azaz a konzervatívabb felálláshoz nyúl-e Valverde, például ismét a Semedo-Roberto jobbszárny kap-e lehetőséget, vagy Dembélé kergetheti őrületbe a római védőket. Mi előbbire tippelünk, mert nincs nagyon oka változtatni a barcelonai meccshez képest a Barça mesterének és a francia támadóval inkább csereként számolunk.

A Romába visszatér az odavágót sérülés miatt kihagyó Nainggolan, de az első meccsen veszélyesen játszó Perotti hiányozni fog, az olaszok tehát ezekkel az előjelekkel ugorhatnak neki a Barcelonának. Mert az biztos, hogy neki fognak és megpróbálják a lehetetlent, de ez a Barcelona erről az előnyről nem fog elbukni, még ha esetleg az olaszok hamar vezetést is szereznek.

AS Roma – FC Barcelona (Az első meccs: 1-4)
Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágó
Roma, Stadio Olimpico
Vezeti: Clément Turpin (francia)
TV: Paulaner Sörház | Sport 1

FC Barcelona: Ter Stegen – Semedo, Piqué, Umtiti, Alba – Sergi Roberto, Busquets (Paulinho), Rakitic, Iniesta – Messi, Luis Suárez.

AS Roma: Alisson – Florenzi, Fazio, Manolas, Kolarov – Nainggolan, De Rossi, Strootman – El Shaarawy, Džeko, Cenguz Ünder.