Hol tart az Espai Barça-projekt?

A Camp Nou modernizációja még nem kezdődött el, noha a tervek szerint 2017-2021 között kell elkészülnie

Két évvel ezelőtt nagy bejelentetést tett a Josep María Bartomeu vezette elnökség, amikor is körvonalazódni látszódtak az Espai Barça-projekt részletei, azt ígérve, hogy a Camp Nou modernizációja – egyebek mellett – az idei szezonban veszi kezdetét, és 2021-re be fog fejeződni. Azóta csend honol a projekt körül, hiszen a munkálatokat még nem kezdték meg, ugyanakkor ezt a hallgatást törte meg a projektért felelős biztos nyilatkozata az amerikai ‘Wired’ magazinnak. 

Jordi Moix projektbiztos az alább látható videóban kifejti, hogy az egyesület célja a stadion renoválásával az élmény megteremtése. Manapság ugyanis a Camp Nou egy futballmeccset kínál csak a szurkolóknak, és noha annak minősége valóban magas színvonalú, a legújabb létesítmények már jóval többet tudnak ennél, így a katalán egyesület célja az, hogy akár egy teljes nap erejéig is a stadionba tudja csalogatni a szurkolókat.

A teljesség igénye nélkül Moix felsorolt néhány elemet, melyek jelentős javulást hozhatnak a szurkoló közérzetében. Ilyen például a tetőszerkezet, mely nem csak az esőtől védi majd meg a katalán drukkereket, de egyben 6.000 férőhellyel bővíti is majd a stadion befogadóképességét. Ezen felül az alsó szektorok meredekebben néznek majd a pályára, ezzel nyújtva egyedibb élményt, valamint szolgáltatások garmadája várja majd az új stadionban a mérkőzésre kilátogató szurkolókat. Mi több, a stadion úgy lesz kialakítva, hogy egyedi kilátást nyújtson mind a pályára, mind a városra. Moix kiemelte továbbá, hogy a stadion csak egy eleme a projektnek, hiszen ezen felül a Palau Blaugrana illetve a kapcsolódó területek is megújulnak majd.

Az alábbi videóban szót kap még a projekt egyik mérnöke is, aki beszél a technológiai változásokról a stadion építése óta, ugyanakkor arról nincsen új információ, hogy mikor is kezdődnek majd ténylegesen a munkálatok. Erről sem a videó nem szól, sem pedig a hivatalos oldal nem ír, mely egyébként szintén beszámolt arról, hogy a szakmában tekintélyesnek számító ‘Wired’ magazin foglalkozik az új Camp Nou ügyével.