A Camp Noura marad a döntés

3-1-es vereség Sevillában | Ibra gólja kevésnek bizonyult

Megkezdõdött tehát a tétmérkõzések sorozata a Barcelonának is, egy kevésbé jól sikerült sevillai szuperkupa odavágóval. A katalán együttes ugyan meglehetõsen tartalékosan állt fel, de akadtak a csapatban olyan játékosok, akik sokszor egymaguk is eldönthetnek ilyen mérkõzéseket, gondoljunk itt akár Alvesre, Ibrahimovicsra, vagy éppen Leo Messire. Ennek ellenére nem sikerült dominálni a teljes mérkõzésen, összesen hatvan percnyi koncentrációra futotta a tavalyi bajnoknak.

Nem számíthatott senki különösebben erõs kezdõcsapatra, miután pénteken Guardiola nem nevezte a keretbe egyik spanyol válogatott játékosát sem. A rendkívül fiatal átlagéletkorral jellemezhetõ csapat ugyanakkor rendelkezett az elsõ perctõl fogva például Militoval, Alvessel, vagy Abidallal. Ennek megfelelõen, a jól megszokott dominanciával kezdte a mérkõzést a Barcelona, és meg is tartotta a labdát mezõnyben, ám az elsõ negyedóra a pontatlanságok miatt nem hozott helyzetet. Az elsõ veszélyesebb megmozdulásra a 17. percig kellett várni, amikor is a labdával jól fellépõ Ibrahimovics remek passzt gurított a jobboldalról érkezõ Bojan elé, aki azonban már nem tudta kihozni a maximumot a helyzetbõl.

Rögtön ezután a Sevilla sem maradt tétlen, a friss világbajnok Navas lövése révén megvolt Miño elsõ feladata, nem is hibázott a fiatal kapus. Ezután ismét néhány perc mezõnyjáték következett, és szinte a semmibõl meg is született a vendégek vezetõ találata. A balszélsõ támadót játszó Maxwell jól indult a szélen, és tanári módon, laposan kanyarította elõre a labdát a védõk gyûrûjébõl kiugró Ibrahimovics elé. A svéd csatár nem hibázott, az ötösön remekül pöckölt a labdába, és a rövid saroknál Palop kapus már tehetetlen volt, 0-1!

A félidõ további szakaszában akadt néhány kevésbé veszélyes hazai helyzet, valamint hasonló eredménnyel zárult egy tetszetõs Dos Santos – Maxwell kontra.

A második játékrészre még változtatások nélkül jöttek ki Militoék, és a támadó szekcióban remekül teljesítõ Maxwell már az elsõ percekben kioszthatott egy újabb nagyszerû labdát. Ibra azonban hiába vette át jól, és adott egy esernyõt védõjének, végül menteni tudtak elõle. Az 53. percben aztán jött az elsõ katalán csere, sokak örömére Messi érkezhetett, ám nem a halványan teljesítõ Krkics, hanem a gólszerzõ és stabilan játszó Ibrahimovics helyére. Aki ezzel a cserével a támadójáték fellendülését várta volna, annak nagyot kellett csalódnia: folytatódott a meddõ és kissé vontatott mezõnyjáték, mi több, Miñonak kellett védenie egy nagyon közeli csukafejesnél. Nem reagált a figyelmeztetõ jelekre Guardiola legénysége, és meg is lett a dolog böjtje: Luis Fabiano a 62. percben remek labdát kapott, és elsõ helyzetét értékesítette is. Néhány perc alatt felpörögtek ugyan ezt követõen a vendégek, Messi vezérletével, ám remekül élt együtt a játékkal a hazaiak trénere: két csatárcserével, név szerint elõbb Kanoutéval, majd Negredoval erõsítette meg csapatát. Csupán pár perc kellett a friss támadóknak, és máris összehozták a fordítást: Negredo jól fordult le a jobb szélen védõjérõl, majd laposan centerezett az ötösre érkezõ Kanouténak, aki kapásból nem hibázott. 2-1! Ebbõl az ütésbõl már nem tudott felkelni a gránátvörös-kék együttes, és 10 percen belül érkezett a kegyelemdöfés, szintén Kanoute révén, szintén közelrõl, védõktõl nem zavartatva, ám ezúttal fejjel.

Az utolsó percekre maradt a vendégek részérõl a ráeszmélés, ám nem volt elég nagy a nyomás, ráadásul Messi is elkapkodta kissé egyetlen ziccerét, a lelátóra küldve a labdát. A végére sajnos még maradt egy kis kakaskodás is, Dani Alves ugyanis elõrukkolt egy – a sevillai évekbõl ismert – kevésbé sportszerû megnyilvánulással, amelyhez Palop kapus személyében ”tökéletes” partner, és egy sárgalap járt. 

Kétgólos hátrányban várja tehát a hazai visszavágót az akkor már bizonyára világbajnok gerinccel felálló Barcelona. Nem lehet ugyanakkor azt állítani a mérkõzésrõl, hogy nem volt tanulságos, valamint, hogy a fiatalok kudarcot vallottak volna, hiszen többen közülük jobban teljesítettek, mint a felnõtt kerethez tartozó társaik.

Sevilla – FC Barcelona
Spanyol Szuperkupa, odavágó
Sevilla, Sánchez Pizjuan, 45.500 nézõ
Vezette:
César Muñiz

Sevilla: Palop; Konko, Fazio, Escudé, Dabo; Romaric (Cigarini 45′), Zokora, Renato (Kanouté 64′), Perotti; Luis Fabiano (Negredo 71′) és Navas.

FC Barcelona: Miño; Alves, Milito (Adriano 80′), Sergio Gomez, Abidal; O.Romeu, Jonathan dos Santos (Thiago 65′), Keita; Maxwell, Ibrahimovics (Messi 52′) és Bojan.

Gólok: Ibrahimovics (20′); Luis Fabiano ( 62′), Kanouté (73′, 82′)

A mérkõzés legjobbja az Eurobarca értékelése szerint: Frédéric Kanouté (Sevilla)
Nehéz volna bárki másnak megítélni ezt a címet, ha van olyan játékos, aki szûk fél óra alatt, csereként beállva megfordít egy találkozót a Barcelona ellen. Kellettek persze ehhez a társak is, a Sevillában alig akadt gyenge teljesítmény. A katalánok közül talán a remekül játszó és gólt szerzõ Ibrát, a számára szokatlan támadó pozícióban kellemes csalódást okozó Maxwellt érdemes kiemelni, természetesen az Athletictõl felhívott fiatalok mellett, akik mind remekül helytálltak tétmérkõzésen, egy rendkívül erõs ellenféllel szemben.

Írta: Andris