Nyolcnál elég volt…

Csak edzõmeccshez volt partner az Almería | Történelmi gólparádé

Izgalmak, különösebb erõfeszítések és kellemetlenségek nélkül 8-0-ra gyõzött a Barcelona az Almería otthonában szombaton este a spanyol bajnokságban, és igen jól melegített a jövõ heti Bajnokok Ligája találkozóra, valamint az azt követõ El Clásicóra. Az Almería ezen a napon olyan gyenge produkciót nyújtott, és olyan szétesett volt, hogy a Barçának egy félidõ alatt sikerült öt gólt lõnie, majd a következõ negyvenöt percben még hármat. Mesterhármast lõtt Leo Messi, aki meglõtte a 100. bajnoki gólját is, duplázott Bojan Krkics, és betalált Pedro is.

Pep Guardiola a meccs elõtt még sokat gondolkozhatott azon, hogy pihenõt adjon-e Gerard Piquének, aki négy sárga lapja miatt eltiltás veszélyben lépett volna pályára az El Clásico elõtt, és végül nem is játszott, ám nem is nagyon volt szükség rá. A Barcelona ugyanis már a 3. percben megszerezhette volna a vezetést, miután David Villa egymaga kerülte meg a védõket az Almería tizenhatosán belül, ám Diego Alves kapus védeni tudott. A 8. percben már Messi elõtt adódott helyzet, amikor az argentin jobbal próbálta bevenni a kaput 13 méterrõl, de kicsit pontatlanul célzott. A játékból ekkor már érezni lehetett, hogy a Barcelonának nem kell túl sok idõ ahhoz, hogy az egyik helyzetét gólra is váltsa: A 16. percben aztán Messi kényszerítõzött kis területen Villával, a védõk buktatni sem tudták, és 18 méterrõl szép, lapos lövéssel a bal alsó sarokba küldte a játékszert. A gól csak felhívta a figyelmet Messi megdöbbentõ statisztikai adataira, pedig akkor még nem lehetett tudni, hogy az argentin ezen a napon még két gólt szerez majd. A „Bolha” ezen a napon, november 20-án már idénybeli 20. gólját szerezte minden sorozatot figyelembe véve, és a 11. találatát a bajnokságban, ezek közül egy sem volt tizenegyes. Ez pedig még csak az elsõ volt az este.

Két perccel késõbb jött a következõ gól, ezúttal Andrés Iniesta tört be a baloldalon, passzolni kívánt, de a védõk olyan rosszul szabadítottak fel, hogy a labda visszajutott a középpályáshoz tiszta gólhelyzetben, és így három méterrõl kellett csak fölvarrnia a játékszert a hálóba. 0-2!

A 26. percben Maxwell próbált gólpasszt adni társainak, de a labdát végül Acasiete segítette a hálóba egészen közelrõl… Öngól, 0-3! A 35. percben Pedro kapott kiváló indítást a Piquét helyettesítõ Fontástól, tiszta gólhelyzetbe került, és még Diego Alves kapus is segített neki egy rossz ütemû kifutással. 0-4! Még a szünet elõtt megszületett az ötödik találat is, köszönhetõen ismét nagy részben Pedrónak, aki egy perccel a gólja után most kiszolgálta Messit a tizenhatoson belül, és az argentin lövését elsõre ugyan fogta Alves, a kipattanót már a kapuba kotorta az aranylabdás.

A második félidõ elõtt már nem az volt a kérdés, hogy a Barcelona megnyeri-e a meccset, ezért Pep Guardiola olyat tett, amit talán még soha: a szünetben együtt cserélte le Xavit és Iniestát, hogy pihenõt adjon nekik, és pályára küldte Keitát, Thiago Alcántara társaságában. A második játékrész sem hozott sok izgalmat, de hála a játékosoknak, gólok így is akadtak. Guardiola az 56. percben már a harmadik cseréjét is kihasználta, érkezett a gólokra éhes Bojan Krkics Pedro helyett. A fiatal csatárnak ennél jobb alkalma nem is lehetett volna arra, hogy megtörje az idei gólínségét, és Leo Messi még segített is neki. A 61. percben az argentin passzából került gólhelyzetbe Bojan, aki nem rúgott nagy gólt, de el tudott lõni Alves mellett közel a kaputól, ahogy ez ugyanilyen szereposztás mellett még szebben sikerült neki a 72. percben is. Ezt megelõzõen persze maga Messi is lõtt még egy gólt, ezen az estén a harmadikat, az idényben a Ligában a 13.-at, minden sorozatban a 22.-et, és a 101.-et az eddigi összes bajnokiján. Ezt a gólt egyébként az este eredménytelenül záró Villa készítette elõ egy lövéssel, ami kijött Alvesrõl, és az arra járó Messi be is kotorta a maga újabb gólját.

A Barcelona egy történelmi sikerrel melegített a következõ fordulóban esedékes Real Madrid elleni rangadóra, ami ennél sokkal nehezebb mérkõzés lesz, és aligha fog 8-0-s végeredménnyel zárulni.

UD Almería – FC Barcelona: 0-8 (0-5)
Almería, Estadio Mediterranero
13.000 nézõ
Vezette:
Rubinos Pérez

Almería: Diego Alves; Michel, Carlos García, Santi Acasiete, Juanma Ortiz; M’Bami, Bernardello, Fabián Vargas; Corona, Piatti, és Goitom.

FC Barcelona: Víctor Valdés; Dani Alves, Puyo, Fontás, Maxwell; Xavi (Thiago, 46’), Mascherano, Iniesta (Keita, 46’); Pedro (Bojan, 55’), Messi és Villa.

Gólok: 0-1, 16’: Messi. 0-2, 18’: Iniesta. 0-3, 26’: Acasiete (öngól). 0-4, 35’: Pedro. 0-5, 36’: Messi. 0-6, 61’: Bojan. 0-7, 66’: Messi. 0-8, 77’: Bojan.

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Lionel Messi

Messi három gólt lõtt gólpasszokat adott remekül mozgott, és határozott volt a kapu elõtt. Ennél jobb formát kívánni sem lehet neki a Clásico elõtt.