Ligát érõ döntetlen: 1-1!

Igazságos pontosztozkodás | Nyerhetõ meccset engedett el a Barça

A Barcelona döntõ lépést tett a bajnoki cím felé, miután 1-1-es döntetlent játszott a második helyezett Real Madrid otthonában a Primera Division 32. fordulójában. A katalán együttes a meccs jelentõs részében mezõnyfölényben játszott, ám a helyzetek alapján igazságosnak tekinthetõ a pontosztozkodás. A lehetõségek számát tekintve kiegyenlített elsõ félidõ után a Barcelona Messi büntetõjével szerzett vezetést, amit Albiol Villával szemben elkövetett lerántása, és a védõ kiállítása elõzött meg, ám a meccs utolsó félórájában a Barcelona túlságosan is megnyugodott, és kiengedte a kezébõl az irányítást, ami a Real Madrid szintén büntetõbõl elért egyenlítõ gólját hozta magával.

A találkozó elõtt mindkét edzõ tudott újat mutatni a várakozásokhoz képest, hiszen José Mourinho három szûrõ középpályással kezdett, Pepével egészített ki a csapatrészt Özil kárára. A Barcelonánál ellenben kezdõ csapatba került Carles Puyol, aki három hónapos sérülése után azonnal kezdhetett. A mérkõzés roppant ideges hangulatban zajlott, mindkét csapat igyekezett kevés kockázatot vállalni, különösen a Real Madrid, mely egy rendkívül szervezett területvédekezéssel készült, és le tudta lassítani a Barça támadójátékát. A katalán tizenegy tudta tartani a labdát, a Real Madrid a kapujától távol nem is igazán akarta megszerezni a játékszert, ugyanis Mourinho tizenegye kizárólag kontratámadásokból kívánt építkezni.

Az elsõ igazán nagy helyzetre a 19. percig kellett várni, akkor Iniesta mélységi indításával Messi ugrott ki, ám Casillasszal szemben rossz megoldást választott az argentin, és az átemelési kísérletét lefülelte a kapus. Akadtak helyzetei a Real Madridnak is, de egyszer Adriano mentett nagyot C. Ronaldo elõl, majd Di María célzott rosszul éles szögbõl. A 43. percben egy szép, kombinatív akció végén Messi került lövõhelyzetbe a tizenhatoson belül, de Casillas ezúttal is védett. A félidõ utolsó perceiben a Real Madridnak is megvolt a lehetõsége a vezetõ gól megszerzésére, egy szöglet után ugyanis Ramos Ronaldóhoz továbbított, aki egészen közelrõl fejelhetett, és Adrianónak a gólvonalról kellett mentenie Valdés helyett. A szünetre így maradt a 0-0, ám a Barcelona ekkor már érezhette, egyáltalán nem lesz könnyû dolga, ha gyõzni akar.

A második félidõ elején Cristiano Ronaldo bivalyerõs szabadrúgása a kapufa külsõ élérõl pattant le, az 52. percben azonban döntõ pillanat következett: Egy ártalmatlannak induló játékhelyzetet alaposan elrontott Albiol, aki hagyta, hogy Villa megszerezze a labdát a tizenhatoson belül, és ezt követõen a védõ már csak lerántani tudta a támadót. Muniz Fernández játékvezetõ büntetõt ítélt és kiállította Albiolt, a Barcelona tehát emberelõnyben folytathatta, Messi ráadásul értékesítette a tizenegyest. 0-1!

Ezt követõen tovább irányította a találkozót a Barça, akadtak újabb helyzetei is, Xavi például Cristiano Ronaldóhoz hasonlóan eltalálta a kapufát egy lefelé csapódó lövéssel, ám idõvel látszólag elkényelmesedett az együttes, és közel sem tartotta olyan szorosan a kezében a meccs gyeplõjét. Ezért idõvel drága árat fizetett… A Barça érthetetlen módon nem koncentrált megfelelõen, és nem törekededett arra, hogy mindenáron tartsa meg a labdát, ahogyan arra egyébkén képes lenne. A Real Madrid így labdához jutott, idõrõl idõre tudott támadásokat vezetni, és a 81. percben Alves Marcelóval szemben elkövetett szabálytalansága tizenegyest ért a számára. A büntetõt C. Ronaldo a hálóba vágta, és elkezdõdhetett az õrült utolsó tíz perc. Ebben az idõszakban mind a Real Madridnak, mind a Barcelonának akadtak helyzetei, de különösen David Villa tehetett volna azért, hogy a Barcelona nyerje meg a rangadót, ám az asztúrai támadó minden helyzetben rossz megoldást választott.

Végül maradt az 1-1, amivel tulajdonképpen utólag mindenki elégedett. Madridban egy új korszak kezdetét harangozhatják be, hiszen a Barcelona nem tudott sorozatban hatodszor is gyõzni a blancók ellen, hiába volt emberelõnyben, Barcelonában pedig örülhetnek annak, hogy a nyolc pontos elõny megtartása azt jelenti: egészen közel van a csapathoz a bajnoki cím. A két együttes szerdán ismét találkozik, akkor már Valenciában, és a tét akkor már Király Kupa lesz.

Real Madrid – FC Barcelona: 1-1 (0-0)
Madrid, Santiago Bernabéu
79.000 nézõ
Vezette:
Muñoz Fernández

Real Madrid: Iker Casillas; Sergio Ramos, Raúl Albiol, Carvalho, Marcelo; Pepe, Khedira, Xabi Alonso (Adebayor, 66’); Di María (Arbeloa, 66’), Cristiano Ronaldo és Benzema (Özil, 57’).

Barcelona: Valdés; Alves, Puyol (Keita, 57’), Piqué, Adriano (Maxwell, 80’); Busquets, Xavi, Iniesta, Pedro (Afellay, 66’); Messi és Villa.

Gólok: Messi (53’); C. Ronaldo (82’).
Kiállítva: Albiol (52′)

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Gerard Piqué

Mindkét oldalon több játékost is ki lehetne emelni, ám választásunk Gerard Piquére esett, aki Puyollal karöltve remekül összetartotta a Barça védelmét, mindvégig magabiztos volt, ráadásul rendre õ indította meg a támadásokat is a labda felhozatalával.

Videó összefoglaló: