Pep: „Egy nap valami súlyos fog történni…”

Nem várt gyõzelmet | A játékosai hozzáállását dicsérte

Josep Guardiola, az FC Barcelona szakvezetõje leírhatatlanul boldog volt a szerda esti Szuperkupa-gyõzelem után, mivel elmondása szerint nem számított arra, hogy csapata képes lehet megnyerni a szuperkupát. Pep szólt az újabb botrányról is, és kifejezte, hogy a Klasszikusok nem folytatódhatnak így, mert ebben az esetben egy nap súlyos következményei lesznek ennek a feszültségnek. A segítõje, Tito Vilanova és José Mourinho közti incidensrõl csupán annyit mondott: „A felvételek önmagukért beszélnek”.

„Õszintén megvallva, nem vártam, hogy sikerül majd nyernünk, ez tényleg egy kellemes meglepetés” – örvendezett a spanyol Szuperkupa megnyerése után Guardiola, aki természetesen elárulta, miért nem bízott annyira csapata gyõzelmében: „A játékosaim erõnléte nem ideális, mivel egy héttel késõbb kezdtük a felkészülést, mint az a Madrid, mely a lehetõ legjobb és legkellemetlenebb ellenfél. A siker kulcsa az idegenben elért eredmény volt.”

Mint az ismeretes, Tito Vilanova és José Mourinho között kisebb incidens alakult ki a mérkõzés végén, amikor a portugál tréner belenyúlt a másodedzõ szemébe, majd Vilanova ezt értelemszerûen nem fogadta kedvesen, és adott egy taslit Mourinhónak.  „A képek önmagukért beszélnek. Én csak annyit szeretnék ehhez hozzáfûzni, hogy ez így nem mehet tovább, mivel egy nap súlyos következményei lehetnek ennek a feszültségnek – nem a pályán, hanem sokkal inkább azon kívül.”

„Vannak olyan játékosaim, akik mind a gyepen, mind a sajtótájékoztatókon példát mutatnak” – dicsérte a labdarúgói mentalitását Pep, aki nem tulajdonított nagy jelentõséget annak, hogy a Madrid nem várta meg a kupaátadást, és azonnal levonult a pályáról a mérkõzés után: „Ha nem akarnak kint maradni, ha nem érzik úgy, hogy ezt illene, akkor ez nem a mi problémánk.”

José Mourinho a mérkõzés utáni sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy a második játékrészben eltûntek a labdaszedõk, és ilyen dolgok az õ véleménye szerint általában a kis csapatok stadionjaiban fordulnak elõ. Guardiola ironikusan reagált: „Az én dolgom lenne ez? Dehogy. Túl sok munkám van nekem ahhoz, hogy a labdaszedõkkel is találkozzak és foglalkozzak.”

Cesc Fábregas csereként bemutatkozott a Barçában, és a saját nevelésû középpályás eléggé jól szállt be a játékba: „Tíz perc is elég volt neki, hogy jól játsszon, az elsõ szituációjánál például rögtön parádésan érkezett a tizenhatos elõterébe. Elégedett vagyok a teljesítményével, annak pedig külön örülök, hogy ilyen hamar megszerezhette nálunk az elsõ trófeáját.” 

Guardiola a mostani szuperkupa-sikerrel a 11. trófeáját gyûjtötte be a Barcelona edzõjeként, ugyanannyit, mint Johan Cruyff összesen a barcelonai edzõsége alatt. Pep – szokáshoz híven – szerény maradt: „Nem egyedül nyertem, együtt nyertünk. Sõt, Cruyff tevékenységét nem csak a trófeák jellemzik, hanem számos egyéb dolog.”