Bérlettel az elõdöntõbe: 3-1

A visszavágót hozta a Barça | Zsinórban ötödször a legjobb négy között

Az FC Barcelona egymást követõ ötödik évben jutott be a Bajnokok Ligája elõdöntõjébe, miután 3-1-re gyõzött a Milan elleni negyeddöntõ visszavágóján, és ugyanilyen arányban meg is nyerte a párharcot. A BL címvédõje végig fölényben játszott a Camp Nouban, Messi két tizenegyes góljával szünetben 2-1-re vezetett, ám az odavágóhoz hasonlóan a meccsen végig gondjai voltak a helyzetkihasználásával. A Barça nem hozta a maga legjobbját, de ez is elég volt ezúttal, és a továbbjutás jogosságához így sem férhet kétség.

Határozottan kezdett a Barcelona hazai környezetben a Milan ellen, különösen Messi volt elemében, aki már az ötödik percben egy szép szóló után veszélyes lövést mért Abbiati kapujára. Két perccel késõbb Messi egy zseniális Fábregas átadás után került tiszta gólhelyzetbe mindössze néhány méterre a kaputól, de éles szögbõl mellé lõtt.

A 10. percben Messi szerzett labdát Mexéstõl, és került így tiszta gólhelyzetbe, amit elszórakozott Xavi közremûködésével, ám néhány másodperccel késõbb Antonini rácsúszott a lábára: tizenegyes. A büntetõhöz Messi állt oda, és a jobb alsóba helyezett: 1-0!

A gólt követõen is a Barcelona kezdeményezett, lényegesen több veszélyes támadása volt, de idõrõl idõre a Milan is bizonyította, hogy van fantázia a játékában, ha eljut az ellenfél térfelére. A Barça védekezése nem volt mindig stabil, többször is zavarba jöttek Puyolék, amit egyszer ki is használt a Milan.

A 33. percben Ibrahimovics indította remekül Nocerinót, Mascherano mélyen beragadt, les nem volt, és a középpályás okosan helyezett el Valdés mellett a kapuba: 1-1, ezzel a Milan állt továbbjutásra.

A 41. percben egy szöglet alkalmával Busquets-et rántotta le Nesta a tizenhatoson belül, és ugyan ilyen esetbõl szinte minden szögletnél lehetne találni egyet, jogos volt a játékvezetõi ítélet, következhetett egy újabb büntetõ. Ehhez a labdához is Messi állt oda, és ezúttal a bal alsóba helyezett: 2-1! Még a szünet elõtt Iniesta beadását Messi lõtte kapura úgy, hogy nem is igazán akarta, a lövés így gyenge volt, de Abbiati így is éppen csak, hogy védeni tudott.

Félidõben így 2-1-re vezetett a Barcelona, de annyiból nem lehetett elégedett, hogy akcióból nem sikerült gólt szereznie, míg a Milannak igen. Egyfajta nyomás végig ott volt Messiék vállán, akik egyszerûen képtelenek voltak kihasználni a gólhelyzeteiket, hiába volt jó néhány remekül kidolgozott akciójuk.

A folytatásban Xavi figyelmeztetett szabadrúgásból, de a Barcelona védekezése továbbra sem állt igazán stabilan a lábán, hiába változtatott a szünetben Pep Guardiola 4-3-3-as játékrendszerre a korábbi 3-4-3-ról.

Eljött azonban az 53. perc, Messi tizenhatoson kívüli lövése levágódott, a labda pont a védõk mögé került, ott feltûnt Iniesta, aki higgadtan átvette a labdát, majd Abbiati mellett a kapuba helyezett. Mindkét edzõ cserélt, a Milannál Aquilani érkezett Seedorf helyett, a Barçában Xavi kapott pihenõt, és Thiago lépett pályára. Éppen a brazil származású középpályás szerezhetett volna gólt a 69. percben, miután kiváló labdát kapott Messitõl, ám sok társához hasonlóan õ is pontatlan volt gólhelyzetben, és a gyengébbik, bal lábával mellé lõtt.

A Barcelona a 3-1-es vezetés birtokában már lényegesen nagyobb hangsúlyt fektetett a stabilitásra, a védekezésére, így a Milan egyre ritkábban jutott el veszélyes helyzetekig, és lassan bele kellett törõdnie a vereségbe.

Maradt a 3-1, ezzel a Barça jutott a sorozat elõdöntõjébe, és várhatja a Chelsea vagy a Benfica elleni újabb párharcot.  

FC Barcelona – AC Milan: 3-1 (2-1)
Bajnokok Ligája negyeddöntõ, visszavágó
Barcelona, Camp Nou
94.629 nézõ
Vezette:
Björn Kuipers (holland)

Barcelona: Valdés, Alves, Piqué (Adriano 75’), Mascherano, Puyol, Busquets, Xavi (Thiago 63’), Iniesta, Messi, Fábregas (Keita 78’) és Cuenca.

Milan: Abbiati, Mexès, Nesta, Abate, Antonini, Seedorf (Aquilani 61’), Nocerino, Ambrosini, Boateng (Pato 70’, Maxi 78’), Ibrahimovic és Robinho.

Gólok: Messi (12’, 42’), Iniesta (53’) illetve Nocerino (33’).

A mérkõzés góljai videón: