Tito: Nincs szükségünk támadóra””

Mindenkivel számol az elsõ keretbõl | Terjedelmes sajtótájékoztató

Tito Vilanova, az FC Barcelona vezetõedzõje kedden délben megtartotta az új idényben az elsõ sajtótájékoztatóját, ahol rengeteg kérdésre kellett válaszolnia az információra éhes újságírók jóvoltából. Vilanova kifejtette a véleményét Alba olimpiai szereplésérõl illetve Mourinho és a saját büntetésének az eltörlésérõl, de beszélt az elõttünk álló szezonról, az elvárásokról és az igazolási tervekrõl is.

„A Barcelona labdarúgócsapatának a vezetõedzõje vagyok, ebben a pozícióban sosem érzed magad kényelmesen. Igaz, hogy nyugodtak vagyunk, ám mindannyian azért dolgozunk, hogy továbbra is jó futballt játsszunk és hogy továbbra is elismerjenek minket legalább annyira, mint amennyire az elmúlt négy évben. Tisztában vagyok vele, hogy a szurkolók azt szeretnék, ha a Barça a következõ szezonban is szépen játszana és trófeákat nyerne. Pontosan tudom, hogy nehéz lesz még az elmúlt éveknél is jobbá válni.”

A Spanyol Szuperkupa az elsõ megmérettetés

„Persze, hogy fontos címrõl beszélünk, az FC Barcelonánál nincsenek kevésbé fontos meccsek vagy trófeák. Egyértelmû, hogy remek lenne az idényt egy szép sikerrel kezdeni. Nyerni mindig jó, és a Madridnak is ez lesz a célja.”

Mourinho és a saját büntetésének az eltörlése

„Megmondom õszintén, számomra már nagyon fárasztó az, hogy egy év eltelte után is még errõl beszélünk. Elfogadom a szervezet döntését és tiszteletben tartom azt, mint egy sportoló. A legnagyobb büntetés mindkettõnk számára úgyis az, hogy a felvételek és a képek továbbra is megtekinthetõek szerte a világon.”

„A futball világában vagyunk, ahol ha meghoznak egy döntést, nem marad más hátra, mint elfogadni azt, nincs más véleményem errõl. Mourinho odajött hozzám és üdvözölt, amikor Madridban játszottunk tavaly decemberben, szóval nem hiszem, hogy rossz lenne a kapcsolatom vele.”

Normalizálódik a két õsi rivális viszonya?

„Majd az idõ eldönti. Sokszor semmi értelme nincsen a jövõrõl beszélni. A két klub kapcsolatát majd meghatározza az, ahogyan a két együttes edzõi és játékosai reagálnak az egyes szituációkra.”

Az erõsítési tervek

„Mindenkivel számolok, aki jelenleg az elsõ keret tagja, így azzal az Afellay-jal is, aki egy remek futballista és aki tavaly nagyon súlyos sérülést szenvedett el.”

„Az erõsítési tervek nem változtak. Ahogy azt már elmondtam az elsõ sajtótájékoztatómon, nincs szükségünk támadóra, mert bízunk David felépülésében és úgy véljük, az egyesület anyagi forrásait figyelembe véve jelenleg a védelem az a poszt, ahol jobban erõsítésre szorulunk. Amennyiben találunk egy olyan játékost, aki képes középsõ védõként és középpályásként is játszani, tökéletes. Ha nem, a B keretre fogunk támaszkodni. Javi Martínez valóban megtestesíti azt a játékost, akit keresünk, mint ahogy még sokan mások is, azaz nem kell nekünk most itt konkrét nevekrõl beszélnünk.”

Villa meglepte

„Nagyon meglepett. Tudtam, hogy sokat dolgozott a felépülése érdekében, de tényleg meg van ennek a munkának az eredménye, ez tisztán látszott rajta. Senkinek sem kell részleteznem a szerepét a csapatban. Nincs dátum, amire fel kell épülnie, a lényeg, hogy legyen teljesen rendben.”

Alba olimpiai szereplésérõl

„Tökéletesen megértem, hogy menni akar az Olimpiára, hiszen fiatal, tele van ambícióval, ráadásul az Olimpiai Játékokon való részvétel nagyon kevesek számára adatik meg és talán ez az utolsó esélye. Az egyedüli kérdõjel bennem az, hogy tud-e annyit pihenni, amennyire a szervezetének ténylegesen szüksége van. Az idõ majd megmutatja nekünk, sikerült-e kipihennie magát teljesen, de tökéletesen érthetõ, hogy menni akar, és az is, hogy az edzõ pedig a lehetõ legjobb együttessel akar Londonba utazni. A szerzõdtetésének természetesen örülök, számunkra prioritás volt a megszerzése.”

Fábregas és Alexis második szezonjáról

„Cesc esetében úgy vélem, hogy a válogatottal elért eredmények nagyon jó hatással lesznek rá, mint ahogy a társaira is. Alexisrõl is hasonlót tudok mondani, a második szezonja még jobb lesz.”