Iniesta: „Meg kell találnunk az okokat”

Hisz a BL-továbbjutásban, mert hinnie kell | Az akarattal nincs baj

Szerda az elgondolkozás napja volt Barcelonában, a nyilvánosság elõtt Andrés Iniestának jutott a kellemetlen feladat, hogy értékelje a csapat keddi, biztos vereségét és a kupából való kiesését a Real Madriddal szemben. Iniesta arra az alapvetõ kérdésre nem tudott egyértelmû választ adni, hogy pontosan mi a baj, mi nem mûködik most a Barcelonánál, és miért veszítette el a csapat az idei második döntõ jelentõségû találkozóját is.

„Amikor a dolgok nem jól alakulnak, egyértelmû, hogy valamit nem csinálunk jól. Nem szabad abba a hibába esnünk, hogy másokra mutogatunk, és nem magunkban keressük a hibát. Ezekben a napokban az a feladatunk, hogy az okokat feltárjuk, ami a szakvezetés feladata. Mi, játékosok tökéletesen megbízunk az edzõinkben, de hiba lenne csakis az õ felelõsségüket firtatni. Bármilyen rendszert vagy elképzelést a játékosok töltenek meg tartalommal. Nem arról van szó, hogy nem akarunk, ez itt sohasem történhet meg, mindenki küzd a pályán, de a riválisok is a pályán vannak, és sajnos van, amikor felülmúlnak bennünket.”

„Az a realitás, hogy az a mérkõzés számunkra március 12-én lesz. Hiába vagyunk a Ligában nagyon jó pozícióban, a hétvégén nagyon nehéz és fontos találkozó vár ránk a Bernabéuban, efelõl nincs kétségem. A célunk az, hogy megtartsuk a jelenlegi távolságot az üldözõinkkel szemben. A Milan elleni meccsrõl még korai beszélni, de tûzbe tenném a kezem azért, hogy továbbjutunk. Nagyon komplikált lesz, de csakis ezzel a meggyõzõdéssel sikerülhet.”

Fizikai problémák?

„Nem hiszem, és nem is arról van szó, hogy nem akarnánk. Arról van szó, hogy megpróbáltuk, de az ellenfelünk jobb volt nálunk. Nincs egy különös pont, ahol hibáztunk, hanem az egész folyamatban kell keresni a bökkenõket. Elölrõl hátra, és hátulról elõre. Komplexen kell gondolkoznunk.”

Tito Vilanova

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem nehéz helyzet az, ha egy csapatnak a vezetõedzõ nélkül kell megfelelnie hétrõl hétre az elvárásoknak. A technológiának hála egyébként jelentõsen sikerült javítani ezen a helyzeten. A legfontosabb viszont vitán felül Tito egészsége. Azért, mert elvesztettünk két meccset, nem fogjuk arra kérni, hogy utazzon haza. A gyógyulása az elsõdleges, és mi mindent megteszünk azért, hogy amikor visszatér majd, akkor a Ligában hasonlóan álljunk, mint most, és a Bajnokok Ligája trófeáért is küzdhessünk még.”

Messi alulteljesített?

„Nem az a kérdés, hogy most te vagy én voltam az, aki rosszabb teljesítményt nyújtott. Csapatszinten kell elemezni a vereségeket.”

Varane berobbant

„Óriási jövõ elõtt áll, ráadásul a világ egyik legnagyobb klubjában futballozhat.”

A balszél kérdéskör

„Az egész világ tudhatja, mit gondolok errõl, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ott játszom, ahova a Mester tesz. Elmondtam már néhányszor a kérdésetekre válaszolva, hogy az eredeti posztom a középsõ középpályás, de nem én leszek az, aki a vitát generálja. Az egyetlen dolog, ami érdekel, az a csapat sikeressége, így bármilyen poszton pályára lépek.”