Szabadesésben… Vereség Madridban is

A Real nyerte a bajnoki Clásicót is | A második félidõben eltûnt a Barça

A Barcelona 2-1-es vereséget szenvedett a Real Madrid otthonában, ezzel zsinórban a harmadik fontos meccsét is elbukta. A katalán csapat az elsõ félidõben még partiban volt a tartalékosabb Real Madriddal, ám a második játékrészben fordult a helyzet, és a fõvárosiak nem hagyták kibontakozni a Barçát. Messiék komolyabb gólhelyzet nélkül játszották végig a második félidõt, így végeredményben jogosan szenvedtek vereséget a Santiago Bernabéuban.

Clásicókhoz mérten unalmas elsõ játékrészt játszottak a tartalékosabb csapatok. José Mourinho még Cristiano Ronaldót is a kispadra ültette, és lehetõséget adott Moratának a támadósorban, míg a vendégoldalon Thiago pótolta a sérült Xavit, a támadósorban pedig hosszú idõ után kezdõ volt David Villa.

A Real Madrid kezdte jobban a meccset, és már a 6. percben megszerezte a vezetést, bár ebben alaposan benne volt ismét a Barcelona hézagos védekezése. A balszélen Morata lépett el, Alves nem vette elég komolyan a fiatal támadót, a beadásra jól érkezett Benzema, és mivel Piqué és Mascherano is lemaradtak a labdáról, a francia könnyedén lõtt a kapuba.

A gyors gólt követõen a Barcelona próbált magához térni és egy hazai védelmi megingást sikerült is kihasználnia. A 19. percben Messi kapott mélységi indítást, a madridi lestaktika nem mûködött, és ugyan Ramos beérte az argentint, õ néhány húzás után 7 méterrõl a rövid sarokba tudott lõni.

A gól után kiegyenlített játék folyt a pályán, egyik csapat sem vállalt túlzott kockázatot, és nem támadott óriási lendülettel. Így helyzetekbõl sem volt kifejezetten sok, de akadt néhány jó egyéni teljesítmény, mint például madridi oldalon Morata játéka.

A szünetben egyik edzõ sem cserélt, de eleinte inkább a Barcelona törekedett a gólszerzésre, és volt is néhány veszélyesebb támadása. Volt jó beadása Alvesnek, majd helyzete Villának, és a mezõnyben is inkább a katalán csapat volt fölényben, amire José Mourinho kettõs cserével reagált, és jött a pályára Cristiano Ronaldo valamint Khedira is.

Ez a csere sokat lendített a Madrid játékán, Ronaldóval lényegesen veszélyesebbé váltak a Blancók, és Valdésnek bravúrt kellett bemutatnia a portugál egyik szabadrúgása után is, ezzel párhuzamosan pedig a katalán csapat játéka fokozatosan vált egyre inkább elképzeléstelenné.

Az elsõ meccslabda a Madrid elõtt adódott a 76. percben, amikor Pepe indította be jó ütemben a védõk mögé Moratát, de Valdés kirontott a kapujából, és hárítani tudott. Figyelemre méltó volt, hogy a második játékrész nagy részében a Barça nem erõltette meg magát a gólszerzés érdekében, helyzete, ígéretes támadásai sem nagyon voltak. Iniesta és Messi is nagyon eltûnt a második játékrészben, az akciók nagyon kiszámíthatóan alakultak.

A Real Madrid játékában több veszély volt, és végül egy szöglet után Ramos nagyon szépen fejelt a kapu hosszú oldalába. 2-1 a 83. percben. Ezt követõen Ronaldo még lõtt egy óriási kapufát szabadrúgásból, illetve Adriano buktatásáért nem ítélt meg egy büntetõt a Barcelonának Pérez Lasa, így maradt a 2-1-es hazai siker. Ez a tizenegyes elég lehetett volna a döntetlenhez, más kérdés, hogy a csapat a játéka révén erre kevésbé szolgált rá.

A Barcelona ma sem játszott jól, és különösen a második félidõben csak árnyéka volt önmagának. Így a Milan elleni, és a Madrid elleni keddi kupameccs után a bajnoki Clásicót is elbukta a Barça. Nehéz most elképzelni, hogy a Milan ellen sikerülhet a nagy fordítás…

Real Madrid – FC Barcelona: 2-1 (1-1)
Madrid, Santiago Bernabéu
75.000 nézõ
Vezette:
Pérez Lasa

Real Madrid: Diego López, Ramos, Pepe, Verane, Coentrao (Arbeloa 69’) – Essien, Modric, Kaká (Khedira 46’), Callejón, Morata és Benzema (C. Ronaldo 46’).

FC Barcelona: Valdés, Alves, Piqué, Mascherano, Alba – Busquets, Thiago (Tello 85’), Iniesta – Pedro (Adriano77’), Villa (Alexis 67’) és Messi.

Gólok: Benzema (6’), Messi (18’), Ramos (82’).