Neymar és Alexis döntöttek: 1-0

Alacsony színvonalú katalán derbi | Lényeg a három pont

Az FC Barcelona megnyerte a katalán derbit, és 1-0-ra legyõzte hazai pályán az Espanyol gárdáját a Liga 12. fordulójában, így továbbra is veretlen. A találkozón a hazaiaknak volt több lehetõségük, a meccs nagy részét õk irányították, így sikerük megérdemelt, ám a teljesítményük messze elmaradt az elvárható szinttõl. Messi eltûnt, Neymar idõnként felvillant, Alexis pedig becsúszva lõtte be a gyõzelmet jelentõ találatot.

Tovább folytatódott a rotáció, ’Tata’ Martino ezúttal Cesc Fábregast hagyta ki a középpályáról, így Busquets mellett Xavi és Iniesta szervezhették a játékot. A kisebb izomsérüléssel bajlódó Adriano helyét Montoya vette át, a támadósorba pedig visszatért a brazil Neymar. Az összecsapás egy perces gyászszünettel kezdõdött a Girona B korábbi kapusára, Nil Marínra megemlékezve, miután a hálóõr az elmúlt szombaton közlekedési balesetben életét vesztette.

A találkozó egésze álmosan, lassú tempóban csordogált. A Barça alapvetõen nem futballozott rosszul, de az utolsó passzokba rendre hibák csúsztak, így különösebb gólhelyzetek nem is alakultak ki, ellenben annál több ígéretes akció. Alves számtalanszor elhúzott a jobb oldalon, beadásai azonban pontatlanok voltak, Neymar jó néhány alkalommal megkavarta az Espanyol védelmét, ám az utolsó döntések nem voltak helyesek.

A legtisztább és leginkább góllal kecsegtetõ helyzet Alexis és Alves elõtt adódtak, elõbbi egy szépen kijátszott akció után lõtt nagyjából 14-15 méterrõl, a hosszúra gyengén helyezett lövését viszont könnyedén tolta ki Kiko Casilla kapus. Alves a játékrész végén lõtt kapufát középrõl, nagyjából 20 méterrõl, kevés hiányzott tehát a gólhoz. A vendégek egyetlen egyszer jutottak el Valdés kapujáig, igaz akkor óriási ziccert hibázott Víctor Sánchez, miután Alves nem tisztázott, a hálóba tartó labda azonban Valdés sarkáról kipattant az alapvonalon túlra. A félidõre tehát gól nélküli döntetlennel vonulhattak a csapatok, melynek oka fõként a Barça utolsó, rendre elhibázott passzaiban keresendõ.

Nem jött ki megõrülve ’Tata’ Martino együttese a második félidõre, de igyekezett emelni a fordulatszámot, aminek már az 54. percben meg is lehetett volna az eredménye, miután egy gyönyörû akció végén Messi jól irányította fejesét a hosszú kapufa mellé, Casilla bravúrosan védett. Két percre rá Piqué tört elõre a labdával, kiadta azt Sáncheznek, a chilei jó beadását azonban Xavi csúnyán a kapu fölé fejelte. Az Espanyol továbbra is mélyen behúzódott a térfelére, és a kontrákban bízott, a Barça pedig próbálkozott, fõként Neymar, Alves és Iniesta voltak aktívak, ám valami mindig hiányzott. A brazil támadó egyébként a 63. minutumban járt a legközelebb a gólhoz, csodálatos tekerése azonban kicsivel célt tévesztett.

A 68. percben aztán megtört a jég, és megszerezte Alexis Sánchez révén a vezetést a hazai együttes. 1-0, Neymar húzott befelé a bal szélrõl, okosan elpasszolta keresztbe a játékszert, Alexisnek pedig már csak az üres kapuba kellett bekotornia a labdát. A hazaiak vezetõ találata után az Espanyol bátrabb lett, több kockázatot vállalt, míg a Barcelona az addiginál is pontatlanabb lett, a labdavesztések terén például Busquets járt az élen, tõle ez amúgy is szokatlan. Helyzete ennek ellenére sem akadt a vendégeknek, kivéve Sergio García életerõs lövését, ami azonban egyrészt a kapu felett hagyta el a játékteret, másrészt Valdés rajta volt. Martino vezetõedzõ bízott a kezdõcsapatában, így az elsõ cserére csak a 82. percben került sor, végül Pedro után beállt még Fábregas és a pályáról lebicegõ, így a meccset kisebb fájdalmakkal befejezõ Mascherano helyére becserélt Bartra is. A végeredmény ellenben már nem változott, a hazaiak elpuskáztak még néhány ellentámadást Messi és Pedro révén, ám gyõzelmük jogosságához így sem férhetett kétség.

A Barça tehát megérdemelten gyûjtötte be a három pontot, mert az Espanyolnál jobb volt. Ez azonban nem Xaviék dicsérete, hanem a vendégek kritikája, akik a szervezett védekezésen kívül semmit nem tudtak felmutatni. A Barcelona régen látott százalékban rontotta el az utolsó passzait, a meccs nagy részében dinamika nélkül futballozott, ráadásul az utolsó fél órára már nem csak a befejezések, de a labdajáratás terén is pontatlanná vált.

Nem kell pánikolni, a sorozatterhelés közepette elõfordulhat egy-egy ilyen teljesítmény, de ez esetben a Milan ellen bizonyítania kell az együttesnek, hogy ez csak átmeneti visszaesés volt. 

FC Barcelona – RCD Espanyol: 1-0 ( 0-0 )
Barcelona, Camp Nou
79.977 nézõ
Vezette:
Velasco Carballo

FCB: Valdés, Alves, Piqué, Mascherano (Bartra, 88′), Montoya, Busquets, Xavi, Iniesta (Cesc, 85′), Alexis (Pedro, 82′), Messi, Neymar.

Espanyol: Casilla, R. Rodríguez, Sidnei, H. Moreno, Fuentes, V. Sánchez, D. López, Thievy (Córdoba, 62′), Abraham (Lanzarote, 82′), Torje, S. García.

Gól: 1-0, Sánchez (68’).