Könnyed, gyõztes bemutatkozás: 6-0

Márquez elbúcsúzott | Suárez debütált | Éhes fiatalok

Az FC Barcelona együttese 6-0 arányban legyõzte a Club León gárdáját a Gamper-kupán hétfõ este a Camp Nouban, így Luis Enrique gárdája gyõzelemmel mutatkozott be a saját közönségének. Az elsõ félidõben Messi és Neymar élvezték a játékot és egymás zseniális passzait, míg a második félidõben Munir és Sandro tûntek ki motiváltságuk és góljaik révén. Rafa Márquez elbúcsúzott a Camp Noutól, Luis Suárez pedig a nyári kálváriája után debütálhatott a Barçában.

 

 

A találkozó elõtt sor került az idei keret bemutatására is, melynek végén Luis Enrique és Xavi intéztek pár szót a közönséghez. A csapatkapitány elsõként megemlékezett Carles Puyolról, Victor Valdésrõl és Txema Corbella szertárosról, majd miután köszöntötte a nyáron újonnan érkezõket,, megígérte: „mindent bele fogunk adni, az utolsó csepp vérünkig küzdeni fogunk, hogy trófeákat nyerjünk a szezon végén.”

A kezdõcsapatban helyet kapott Bravo, Mathieu és Rakitic is, õk mindannyian elõször léphettek pályára a Camp Nouban gránátvörös-kék mezben. A találkozóból messzemenõ következtetéseket nem szabad levonni, a León nem tanúsított komolyabb ellenállást, ám ettõl függetlenül látszott az, mit is akar Luis Enrique: fegyelmet, intenzitást és a csapat legjobbjai közötti kapcsolat maximális kiaknázását.

Neymar és Messi ennek tükrében élvezték a játékot, elõbb a brazil osztott ki egy gólpasszt az argentinnak a 3. percben, majd a 12. percben már fordított volt a szereposztás, azaz hamar kétgólos elõnyre tett szert a Barça. Mindkét gól szép volt, Messi egy középre érkezõ labdát fejelt a hálóba, Neymar pedig átemelte a kapus felett a játékszert. A félidõre 3-0-val vonulhattak a csapatok, miután Neymar ismét betalált, ezúttal Iniesta passzát értékesítette a brazil.

A szünetben csak két helyen változtatott Luis Enrique, Neymar és Mascherano helyett Munir és Bartra álltak be, ám késõbb természetesen a többiek is játéklehetõséget kaptak. A második játékrész elején Rafa Márquezt lecserélte a León mestere, így a mexikói megkaphatta azt az ovációt, ami mindenféleképpen kijárt neki a barcelonai pályafutása láttán. Márquez el is érzékenyült, és a meccs után elmondta, hogy „nagyon különleges érzés ez. Óriási, hogy elismerték mindazt a munkát, amit itt végeztem. A Barça az összes címért harcban lesz, és remélem, meg is nyeri õket.” 

Az elsõ játékrész Neymar és Messi idõszaka volt, a második pedig Munir, Rakitic és Sandro félideje. Munir, aki a csapat gólkirálya lett az elõszezonban a négy góljával, két gólt is szerzett, az elsõnél egy gyönyörû Rakitic kiugratást adott középre Alves, a fiatal támadónak csak be kellett passzolnia a kapuba a labdát, míg a másodiknál Sandro gurított vissza, és Munir magabiztosan helyezte a játékszert a jobb alsó sarokba. Sandro egyébként maga is betalált a hálóba, nem is érdemtelenül, mert végig agilisen és jó megoldásokat választva játszott. Érzõdött mindkét fiatalon, hogy meg akarják ragadni azt az esélyt, ami Luis Enrique bizalmával adódhat elõttük a szezonban.

Az ünnepi estet Luis Suárez debütálása zárta, a Barça nyári sztárigazolása a meccs 75. percében léphetett pályára, méghozzá elsõként a leigazolása óta, természetesen a szurkolók hatalmas tapssal fogadták. A második játékrészben egyébként pályára küldte Luis Enrique Masipot, Grimaldót, Piquét és Sergi Robertót is. 

Hétvégén kezdõdik a bajnokság, az Elchét fogadja a Barça a Camp Nouban vasárnap este 21 órakor. Sok a kérdõjel, de az elõjelek pozitívak, innentõl kezdve pedig minden élesben megy.

FC Barcelona – Club León: 6-0 ( 3-0 )
Barcelona, Camp Nou
72.475 nézõ
Vezette:
Alfonso Javier Álvarez Izquierdo

FCB: Bravo; Alves, Mascherano, Mathieu, Jordi Alba; Rakitic, Busquets, Iniesta; Rafinha, Messi, Neymar. Játszottak még: Masip, Piqué, Munir, Xavi, Sandro, Bartra, Suárez, Grimaldo, Samper, Montoya és Sergi Roberto.

León: Yarbrough, Elías, Márquez, Cárdenas, Edwin; Boselli, Magallón, Vázquez, Rivera; Peña, Ignacio. Játszottak még: Martínez, Pineda, Wanderley, Ortíz, Sabah, Aldo Rocha, Navarro, Castañeda és Delgado.

Gólok: 1-0, Messi (3′); 2-0, Neymar (12′); 3-0, Neymar (42′); 4-0, Munir (55′); 5-0, Munir (77′); 6-0, Sandro (89′).