Elsõ fokon felmentették Laportát és vezetését

Nem kellene kifizetniük a 47,6 milliós hiányt | Fellebbezés várható

A Barcelonai 39-es számú Bíróság elsõ fokon felmentette Joan Laportát és elnökségét, tehát az FC Barcelona korábbi vezetését a vád alól, hogy sikkasztottak a klub kasszájából, és ezért vissza kellene fizetniük a klubnak 47,6 millió eurót.

Az eljárást maga a klub, illetve annak jelenlegi vezetése kezdeményezte, miután egy külsõ könyvvizsgáló cég arra jutott, hogy a klub korábbi vezetése idején olyan veszteségek keletkeztek, melyekre nincs magyarázat. A vizsgálat szerint a Laporta-vezetés utolsó évében 80 millió eurós vesztesége volt a klubnak, melybõl ezért a 47.6 millióért tartozik felelõsséggel a vezetés.

Elsõ fokon most azonban az említett 39-es számú Barcelonai Bíróság és Martínez Borreguero bíró úgy ítélkezett, hogy a vádak nem megalapozottak, és Laporta vezetését felmentette, akiknek tehát semmit nem kellene fizetniük. Az ítélet egyébként tíz korábbi tárgyalás eredményeként született meg.

Ez ugyanakkor csak az elsõ fokú ítélet, mely ellen 20 napon belül fellebbezni lehet, és várható, hogy a vád ezt meg is fogja tenni.