Mégsem a Camp Nouban lesz a kupadöntõ?

Pérez mégis felajánlotta a Bernabéut | Az Athletic így nem változtatna

Amint arról a múlt héten beszámoltunk, a Camp Nou lett a kupadöntõ fináléjának a helyszíne. Szerda késõ délutáni spanyol lapinformációk szerint azonban Florentino Pérez a hét elején mégis felajánlotta a Barcelonának és az Athleticnek a madridi Santiago Bernabéu stadiont. Az okok rejtélyesek, a spanyol sajtó is csak találgat. 
 

 
2012-ben Pérez egyszer már megakadályozta azt, hogy a Barcelona és az Athletic Bilbao a Bernabéuban vívhassák a kupadöntõt, akkor arra hivatkozott a madridiak elnöke, hogy a stadion illemhelyiségeinek a felújítási munkálatait fogják végezni a döntõ idõpontjában, ezért nem adhat otthont a Bernabéu a finálénak. 
 
Sokáig úgy tûnt, idén is sikerült elérnie Péreznek azt, hogy a nagy kapacitás miatt a semleges Bernabéut preferáló Athletic és Barcelona ne Madridban csaphassanak össze, ám egy háttéralku keretében mégis út nyílhat a fõvárosi rendezés elõtt. Szerda késõ délután a fõbb spanyol sajtóorgánumok ugyanis úgy értesültek, hogy Pérez felajánlotta a Spanyol Labdarúgó-szövetségnek és a két félnek, hogy mégis megrendezhetik a döntõt a Bernabéuban. 
 
Az okok egyelõre nem ismertek, és a spanyol sajtó is csak találgat. A madridi média szerint a döntés Pérez sportemberi és sportvezetõi nagyságát, a kulturált rivalizálásba vetett hitét és a két rivális iránt érzett tiszteletét testesíti meg. A fõvárosi lapok ugyan megemlítik, hogy az idõzítést az elsõ elutasítás után õk sem értik, ugyanakkor meg vannak gyõzõdve arról, hogy Pérez éppen az ilyen döntések miatt a legkiválóbb sportvezetõ Spanyolországban. „Egy úriember az úriemberek klubjának élén” – idézi a Marca az egyik olvasóját, aki a cikkek alatti, egyébként mindig is rettentõen kulturált mederben, észérvek mentén folyó hozzászólások során dicsérte Pérezt. 
 
A katalán sajtó ezzel szemben paktumot emleget. A katalán média Laporta iránt elkötelezett része szerint egy Bartomeu – Pérez megállapodás állhat a háttérben, mely alapján a Barcelona átengedte Danilót a Real Madridnak a kupadöntõért cserébe. Amint az ismeretes, a brazil megszerzését ma jelentette be a Madrid, és noha a katalán lapok elsõ értesülései szerint a Barcelona azért nem tett komoly erõfeszítéseket a szélsõért, mert sokallta az árát, most már Bartomeu egyszemélyes döntésérõl is írnak. A katalán sajtó másik része, mely Laportáért nem rajong, Rosellért már nem rajonghat, és arra vár, hogy Bartomeu idénye hogyan fejezõdik be, úgy véli, hogy Pérez könnyít a lelkiismeretén, amiért feljelentette a klubot a FIFA-nál Neymar leigazolása kapcsán. Amennyiben az utóbbi verzió igaz, úgy Pérez nagyon dühös volt, amikor Neymar visszautasította az ajánlatát, és bosszút fogadott, ám ezt késõbb megbánta, és így próbál kompenzálni. 
 
Hivatalos állásfoglalás még egyik féltõl sem érkezett. A fõvárosi lapok a szövetséghez közeli informátorokra hivatkozva állítják, hogy még semmi sem késõ, az RFEF nem áll az útjába, ha a felek megegyeznek, hiszen a döntõre csak május végén kerül majd sor.
 
Az Athletic még nem adott ki közleményt a híreszteléssel kapcsolatosan, de a baszk egyesület nem változtatna már a helyszínen, mert nem akar semmilyen szívességet elfogadni Péreztõl. Ami a katalán klub hozzáállását illeti, a hírek szerint Bartomeu elnök még nem tudott foglalkozni az esettel a bírósági ügyei miatt, állásfoglalása késõbb várható. 
 
A fenti anyagunk az április tréfa része, bármilyen egyezõség vagy hasonlóság a realitással csupán a véletlen mûve!