RFEF: sztrájk a televíziós szerzõdés miatt?

Négy napja jelentették be | Egyelõre nincs megegyezés a felek között

A Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) a hét közepén jelentette be, hogy május 16-tól felfüggeszti az összes, az égisze alá tartozó bajnokságot, miután a spanyol törvényhozás elfogadta az új sporttörvényt, mely alapján a televíziós jogdíjakból származó bevételeket már kollektíven osztanák el a csapatok között. 
Régóta téma a televíziós jogdíjak kérdése Spanyolországban, melyet eddig a klubok egyénileg értékesíthettek, ebbõl pedig természetesen a Real Madrid és a Barcelona húzta a legnagyobb hasznot. Ezt kívánja megváltoztatni az április 30-án elfogadott új sporttörvény vonatkozó rendelkezése, mely alapján a következõ szezontól kollektíven osztanák el a csapatok között a televíziós jogdíjakból származó bevételeket.
A célt üdvözlik a Spanyol Labdarúgó-szövetségnél, ám a módszerrel és több részlettel sem értenek egyet, és különösképpen azt kifogásolja a szövetség, hogy nem hallgatták meg kellõképpen az észrevételeit. A Spanyol Labdarúgók Szervezete (AFE) is teljes mértékben támogatja a szövetséget, és azt kéri, hogy az õ javaslataikat is hallgassa meg a törvényhozó fél, egyben bejelentette, hogy a játékvezetõk és a vezetõedzõk is a sztrájk mellé álltak.
A fentiek következtében a sztrájk meghatározatlan idõre május 16-án veszi kezdetét minden bajnokságot tekintve. A feleknek tehát – az eddigi napokat is beleszámítva – másfél hetük van a probléma rendezésére. Amennyiben ez nem sikerül, úgy a legfrissebb hírek szerint az utolsó két fordulót nem rendezik meg idén, ebben az esetben az idei kiírás 36 fordulós lenne, és ezután ki is alakulna a végleges sorrend.
Azért nem lehet majd egyébként utólagosan pótolni a két fordulót, mert a spanyol munkajogi törvény szerint erre nincs lehetõség.