Saúl: opcios jog a Barçánál

A Villa-transzfer része volt | A klub nem tervezi aktiválni, de…

Saúl Ñíguez gólját csodálja egész Európa, amivel az Atlético Madrid két vállra fektette a német Bayern Münchent a Bajnokok Ligája elõdöntõjének elsõ felvonásán. A Barçának spanyol lapértesülések szerint opciós joga van a játékosra, melyet ugyan jelenleg nem tervez aktiválni, ám Saúl teljesítménye gondolkozásra késztetheti a katalán klubot.
 

 
Saúl az idei szezonban 44 mérkõzésen lépett pályára az összes sorozatot figyelembe véve, alapembere a Ligában és a Bajnokok Ligájában is menetelõ Atlético Madridnak, ahol Diego Simeone rendre a jobb vagy a bal szélen számít rá, mint nagy munkabírású, ám a támadásokat is kreatívan segíteni tudó labdarúgóra. A spanyol idén kilenc gólnál és négy gólpassznál jár, ami figyelembe véve azt, hogy az Atlético szerdán a Bayern ellen összesen 209 passzt hajtott végre, egészen jó teljesítmény.
 
Hogy kerül a képbe a Barcelona? A katalán klub még 2011-ben, David Villa átigazolásának a részeként szerzett opciós jogot mind Saúlra, mind Javier Manquillóra. Az opciós jog azt jelenti, hogy amennyiben egy csapat – a Manchester United például angol sajtóhírek szerint 25 millió eurót is adna a játékosért – hivatalos ajánlatot tesz le érte, úgy a Barcelona tarthatja ezt az ajánlatot, és ebben az esetben az Atléticónak kötelezõen a katalánok ajánlatát kell elfogadnia.
 
Manquillo egyébként jelenleg az Olympique Marseille játékosa kölcsönben, így az õ esetében nem aktuális egy barcelonai transzfer, ám Saúl kiváló teljesítményei láttán jogosan merül fel a kérdés a Barça szándékai kapcsán. 
 
Saúl jelenleg 2020-ig szóló szerzõdéssel rendelkezik, a kivásárlási ára 45 millió euró, de már egyeztetéseket folytat az Atléticóval a hosszabbításról. A játékos évi öt millió eurót akar keresni, ami nagyjából Antonie Griezmann szintjére helyezné õt az Atlético keretének a bérlistáján. Ezt értelemszerûen nem mindenáron akarja megadni neki az Atlético, a játékos már három ajánlatot is elutasított eddig. 
 
Érdekesség még, hogy a ‘Football Leaks’ által kiszivárogtatott szerzõdés alapján az Atlético 2011-ben eladta Saúl játékjogának egy részét a Quality Football Ireland Europe nevû vállalatnak, így egy-egy hivatalos ajánlat esetén a madridi klubnak konzultálnia kell a labdarúgó játékjogát 40%-ban birtokló céggel. A játékjog ilyen jellegû tulajdonszerkezete fõként Dél-Amerikában elterjedt, a FIFA próbálja is visszaszorítani, de egyelõre kevés sikert tudott elérni ez ügyben, többek közt azért, mert a korrupciós botrányok is lekötik a figyelmét. 
 
Ami a Barcelona álláspontját illeti, katalán lapértesülések alapján a klub nem tervezi jelenleg, hogy aktiválja a nyáron az opciós jogát, mert úgy érzi, elsõsorban a támadósor és a védelem mélységét kell megerõsítenie. Arda Turan gyengébb teljesítménye a középpályán valamint Saúl további fejlõdése ugyanakkor természetesen csavarhat egyet a dolgok menetén, hiszen Luis Enrique rendszerében egy nagy munkabírású, de a támadójátékban sem elveszett középpályás kulcsfontosságú, ahogyan azt Rakitic példáján keresztül láthatjuk. 
 
A transzfert egyébként a fent megnevezett körülményeken túl a katalánok jelenlegi gazdasági helyzete sem segíti elõ, mivel a klubnak még nincs mezszponzora a következõ évre, az alapszabálya pedig kötelezi az adósságállományának a csökkentésére. Mindeközben pedig Lucho a védelmet és a támadósort is megerõsítené, aminek fényében Saúl egyelõre csak egy ígéretes lehetõség, ám a megszerzése a realitástól egyelõre távol áll.