„Ha elmegyek, azért lesz, mert nincs energiám”

Lucho szezonnyitó sajtótájékoztatója | Leírta, milyen támadót keresnek

Megtartotta szezonbeli elsõ sajtótájékoztatóját Luis Enrique Martínez vezetõedzõ, aki már a harmadik szezonját kezdi meg a Barcelona kispadján. A tréner számára akadt kérdés bõven, szinte minden aktuális téma szóba került, sok-sok  játékos helyzetét külön-külön is tárgyalta Lucho. Az átigazolásokkal kapcsolatban elismerte, hogy még egy támadó a célkeresztben van, és a mondataiból az derül ki, hogy inkább keres klasszikus, nagyobb termetû középcsatárt a klub, mint olyan valakit, aki a cseleivel vagy a gyorsaságával boldogul. 

A harmadik szezonja kezdõdik

„Ez már a második edzésnapunk volt, minden rendben van, új sikerekért szeretnénk küzdeni. A megszokotthoz képest hosszabb vakáció volt azoknak, akik nem játszottak a válogatottakban. Az én esetemben rövid volt, elfogadtam volna többet is. De ki tudtam kapcsolódni. Most még kevesen vagyunk az elsõ keretbõl, szépen sorban jön majd mindenki. A célok a lehetõ legmagasabbak és mindenképpen vonzóak.”

A saját szerzõdéshosszabbítása

„Én 15 napos vagy egy hónapos szerzõdéseket kötnék, ha rajtam múlna. Ez nyilván nem járható, de nincs is semmi mondanivalóm ezzel kapcsolatban. Engem a jelen érdekel. Akkor fogom elhagyni a Barça kispadját, amikor kirúgnak, vagy amikor én elmegyek. A jelenlegi szezon végén el fogom dönteni, hogy folytatom vagy sem. Ha úgy döntenék, hogy nem, akkor annak az az oka, hogy nincs meg bennem a folytatáshoz szükséges energia.”

Kapuskérdés

„Mindhárom kapusunknak érvényben lévõ szerzõdése van. Nagyon elégedett vagyok mindhármukkal. Mind Robert, mind én szeretnénk a lehetõ legjobb játékosokat a keretben tudni. A kapusposzt jól le van fedve. Ha bármelyik játékos el szeretne menni, ott van a kivásárlási áruk. Azt nagyon jól tudom, hogy mindannyian játszani szeretnének. Ezt kezelni fogom.”

„A kérdést ugyanúgy fogom kezelni, ahogyan korábban is mindig. Még nem döntöttem. Nyugodt vagyok abban a tekintetben, hogy három elsõ osztályú kapusunk van.”

Ki lesz a „negyedik”, tartalék támadó?

„Az igaz, hogy keresünk még egy támadót. Nagyon sok olyan játékos van, aki szívesen jönne ide, vannak olyanok is, akiket a magas áruk miatt kizárunk, és szintén mások, akik azt gondolják, hogy nehéz játékpercekhez jutniuk. Szeretnénk, hogy abban, aki végül jön, legyen meg a vágy, hogy magára ölthesse a Barça mezét és legyen hite is. Ilyen játékosból sok van.”

„Ez a játékoskeret nagyon-nagyon jó. Olyan játékost keresünk, aki gólérzékeny, közel tud játszani a tizenhatoshoz, még ha nem is annyira erõs egy az egyben. Számos ilyen típusú játékos van.”

Tello és Montoya hamarabb visszatértek

„Õk olyan kölcsönadott játékosok voltak, akik felé kommunikáltuk, hogy nem számolok velük, de õk úgy döntöttek, hogy csatlakoznak az edzésekhez. Nem lesz problémám sem velük, sem a magatartásukkal. Minél elõbb találnak maguknak csapatot, annál jobb lesz nekik is. Reméljük, hogy minél elõbb megoldódik a dolog.”

Messit elítélték, és válogatott nélkül lesz

„Nem ismerem mélyebben az ügyét. Nem hiszem, hogy hatással lenne rá.”

„Nem lenne baj nekünk, ha nem utazna a válogatottjába. Kevesebb meccset játszana és kevesebbet is utazna. Azokat a szavakat viszont egy nehéz pillanatban mondta. Mint futballrajongó, annak örülnék, ha folytatná a válogatottban, de mint a Barça edzõje…”

Samper

„Született szûrõjátékos és száz százalékig Barçás. Elõtte volt a lehetõség arra is, hogy velünk maradjon, és arra is, hogy kölcsönbe menjen, hogy több játékpercet kapjon.”

Jobbhátvéd poszt

„Engem meglepett Alves távozása. Kevés olyan profi játékos van, mint õ, aki ráadásul kedves és vidám. Nagyon fog hiányozni, mindent megadott a klubért. A legjobbat kívánom neki. A Juve nagyon jól erõsített. Aleix-sel és Robertóval a poszt tökéletesen le van fedve.”

Optimista a jövõt érintõen

„Az én motivációm egyre csak nõ. Az elsõ év kiváló volt. A második év is nagyon jó volt, de egy hónapig voltak drámai jelek is. Idén szeretnénk ismét a lehetõ legjobbak lenni, és ha lehetséges, minden rekordot megdönteni.”

Milyennek találta az Európa-bajnokságot?

„Tudom értékelni annak a nehézségét, hogy milyen az edzõknek kevés idõ alatt felkészíteni a csapatot. Ez nagyon nehéz. Sok mérkõzésen eléggé unatkoztam, de a játékosaim jól teljesítettek.”

Arda Turan

„Elégedett vagyok a teljesítményével, szeretném ha itt folytatná. Arda különleges a pályán kívül és belül is. Valaki emlékszik Laudrup elsõ évére. Vagy Suárez elsõ napjaira, amikor kövér volt és nem szerzett gólokat. Az csak idõ kérdése, hogy Arda jól beilleszkedjen és jól játsszon.”

Mascherano

„Remélem, hogy le fogja zárni a hosszabbítását. Remélem és várom, úgy érzem, hogy így is lesz, mert folyamatban vannak vele a tárgyalások. A Barça játékrendszerében kulcsfontosságú a pályán kívül és belül is.”