2017.10.20 | Vendel napja van
Főoldal > Labdarúgás
JAVULÓ JÁTÉKELEMEK | SZERVEZETT ESPANYOL | TELJESÍTETTÉK A FELADATOT
Művészi Messi, szenzációs Suárez: 4-1
Baranyai Tamás | 2016. 12. 18., 22:48
ESZKÖZÖK:   |  |  |   |     

Az FC Barcelona együttese kiválóan zárta az évet a Liga szempontjából, és 4-1 arányban legyőzte a katalán derbin a helyi rivális Espanyol csapatát. Luis Suárez duplázott, Messi a zseniális megoldásai mellett pedig beállította a végeredményt, közte pedig Jordi Alba valamint David López találtak még be a kapuba. Az Espanyol nagyfokú szervezettséget és tudatosságot mutatott, míg a Barcelona játékában láthatóak a fejlődés jelei.

Luis Enrique az előzetes várakozásoknak megfelelően az alapcsapatát küldte fel a pályára a katalán derbi rangadó jellegéből fakadóan. Egyetlen meglepetésnek mondható döntést hozott talán a tréner, nevezetesen Rakitic helyén Denis Suárez kapott lehetőséget, ám ettől eltekintve egyetlen név láttán sem kaphatta fel a fejét a közvélemény.

A találkozó gyengébb iramban kezdődött, az Espanyol szervezett játékra rendezkedett be, behúzódva a saját térfelére, míg a Barcelona továbbra is rendkívül nagy mértékben támaszkodik Messi, Suárez és Neymar improvizatív képességeire, és amint hozzájuk eljut a labda, rögtön támadásba is lendül. A vezető gól megszerzése előtt csak egy gyors ellentámadásra futotta a Barcelona erejéből, mely végén Neymar lapos beadását Messi lőtte kapu mellé. 1-0, a 18. percben aztán Piatti adott el egy labdát a hazaiak térfelén, Iniesta hosszú indítását Suárez szenzációsan vette le, egyből maga elé téve a játékszert, majd elhelyezte azt a hosszú alsóba Diego López kapus mellett.

A parádés gól ellenére a fentebb leírt jelenség játszódott le az első játékrészben, ahol sok helyzetet nem jegyezhetett fel a nagyérdemű, igaz Iniesta vezérletével a hazai csapat a vezetés megszerzése után már jobban tudta kontrollálni a mérkőzést. A második félidőben sem változtak alapvetően a dolgok, ám egyrészt a Barcelona feljavult, türelmesebben és tudatosabban építve fel a támadásait, másrészt az Espanyol amellett, hogy továbbra is szervezetten futballozott, több-kevesebb sikerrel néhol nyomást próbált gyakorolni a Barcelonára annak saját térfelén is.

A vendégek szívós védekezését mi más törte volna meg, mint Messi zsenialitása, mely két percen belül két gólt eredményezett. 2-0, Messi cselezte át magát 3-4 védőn a kaputól 20 méterre, majd lövésre vállalkozott, az időközben a megsérült Diego López helyére beálló Roberto kapus csak kiütni tudta a játékszert, amit az uruguayi Suárez vágott a hálóba. Egy perccel később ismét Messi cselezgetett, némi szerencsével nála maradt a labda, ami oda pattant Jordi Albához, a szélső pedig kilőtte a kapu hosszú oldalát. 3-0, rövid időn belül eldöntötte a mérkőzést a Barcelona.

Az Espanyol azonban – a magáról kiállított tavalyi bizonyítványával ellentétben – a háromgólos hátrány ellenére sem esett össze, ugyanolyan fegyelmezetten és szervezetten futballozott, mint azelőtt, higgadtságát és mentális erejét pedig siker koronázta. 3-1, mintaszerű kontratámadás végén David López helyezett ter Stegen kapujának jobb oldalába, a német kapus tehetetlen volt. Ezek után felbátorodott az Espanyol, de komoly lehetőségre nem futotta erejéből, ellenben Messi még egyszer villant, és Suárez pazar passzából úgy lőtt a hálóba, hogy kötényt adott Roberto kapusnak. 4-1, összességében megérdemelt hazai győzelem szebbnél szebb gólokkal.

Kiemelendő, hogy a Barcelona fejlődést mutat a letámadások terén, Suárez hosszabb idő után ismét éles volt, Iniesta pedig a sérülése után szenzációsan irányítja a csapatot, ám azok a problémák, amely a sokszor talán túl közvetlen játékstílusból fakadnak, továbbra is fennállnak. Az Espanyol kellemes meglepetés volt az elmúlt évben látott énjéhez képest, és megmutatta, hogy idén nem csak több fantázia, de nagyobb sportszerűség is lakozik benne.

A Barcelona ezzel a győzelemmel három pontra csökkentette a hátrányát a klubvilágbajnoki szereplése miatt ezt a fordulót később bepótoló Real Madriddal szemben. A következő bajnokira már januárban kerül sor, idén már csak a Hercules elleni kupavisszavágót kell abszolválnia az együttesnek.

FC Barcelona – RCD Espanyol: 4-1 ( 1-0 )
Barcelona, Camp Nou
79.370 néző
Vezette:
Mateu Lahoz

FC Barcelona: Ter Stegen, Sergi Roberto, Piqué, Mascherano, Alba, Busquets (Umtiti, 77’), Denis Suárez (Rafinha,66 ’), Iniesta, Messi, Suárez, Neymar.

Espanyol: Diego López (Roberto,53 ’), Javi López, David López, D. Reyes, Aarón Martín, Piatti (Reyes, 79’), Javi Fuego, Diop, Jurado, Caicedo (Melend, 71’), G. Moreno.

Gólok: 1-0, Suárez (18’); 2-0, Suárez (67’); 3-0, Jordi Alba (68’); 3-1, David López (79’), 4-1, Messi (89’).


 
Következő meccsek
Labdarúgás  
-
X
-
Október 21. Szombat (20:45)
Liga, 10. forduló
TV: Paulaner Sörház | Sport 1
 
 
Barcelona Szállás
 
 
Eurobarca FaceBook
 
Eurobarca Google+
Eurobarca Twitter
 
 
Bejelentkezés
Felhasználó:
Jelszó:
 
 
Fórum ajánló
 
 
Keresés
 
 
 
 
A NAP képe
 
 
Impresszum Foci EB 2016 © 2003 - 2017, www.eurobarca.hu