Hogyan válthatják le a Bartomeu elnökséget?

A bizalmatlansági indítvány lépései | Aláírásgyûjtés, szavazás

A 2015-ös választások harmadik helyezettje, Agustí Benedito bizalmatlansági indítványt fog benyújtani Josep María Bartomeu és elnöksége ellen, ami adott esetben lehetõséget teremthet arra, hogy a jelenlegi elnökség ténylegesen elhagyja a pozícióját. Ehhez azonban szükség van egy sikeres aláírásgyûjtésre, majd ezt követõen egy sikeres bizalmi szavazásra is.

Az elnökség ellenzõi számára a legfõbb nehézséget az okozza, hogy a következõ idõszakban nem rendeznek mérkõzéseket, tehát nem lesz olyan alkalom, amikor egy helyen sok Barcelona szurkoló, illetve egészen pontosan pártoló tag megfordul. Aláírásra ugyanis csak az jogosult, aki már legalább egy éve pártoló tagja az FC Barcelonának, és a tagsága aktív.

Amint a bizalmatlansági indítvány benyújtásra került, a szervezõknek összesen körülbelül 16.500 érvényes aláírást kell gyûjteniük. Azért csak körülbelül ennyit, mert ezt a számot a beadvány benyújtásának napján fogják megállapítani az aktív, választásra jogosult sociok száma alapján. Az összes ilyen státuszú socio 15%-ának aláírására van szüksége Beneditónak és csapatának ahhoz, hogy bizalmi szavazásra kerülhessen sor.

Az aláírások összegyûjtésére 14 napja lesz a szervezõknek, tehát napi szinten valamivel több mint 1.000 érvényes aláírást kell felmutatniuk, ami a nyári idõszakot figyelembe véve jelentõs kihívás.

Ha azonban az aláírásgyûjtés sikeres, és az aláírásokat vizsgáló bizottság úgy ítéli meg, hogy valóban elegendõ érvényes aláírás gyûlt össze, úgy a bizottság jelzésétõl számítva az elnökségnek ki kell írnia a bizalmi szavazást a teljes pártoló tagság számára. Ennek az idõpontja nem lehet a jelzéstõl számított 10 munkanapon belül, illetve 20 munkanapon kívül, tehát a bizalmi szavazásra belátható idõn belül sor kell kerüljön.

Bizalmi szavazás

A bizalmi szavazás csak akkor lesz sikeres, ha az elnökség elmozdítását támogatók az összes szavazatnak legalább kétharmadát elérik, és a teljes pártolói tagság legalább 10%-a részt vett a szavazáson. Tehát kétharmados többség kell, és ebben a fázisban már a jelenlegi elnökség is mozgósíthatja a támogatóit.

Ha a kétharmados többség létrejön, Josep María Bartomeu és a teljes elnökség azonnali hatállyal felmentésre kerülne. Amennyiben azonban bármelyik fenti feltétel nem teljesül, úgy az elnökség hivatalában maradhat és a következõ egy évben nem is lehetne kiírni bizalmi szavazást ellene.