Tényleg lesz téli erősítés?

Ha Coutinho nem, akkor Özil vagy Di María? | Eladásról nincs szó...

A spanyol és a katalán lapok továbbra is folyamatosan reális esélyként beszélnek arról, hogy a Barcelona igazolni fog a téli átigazolási időszakban, és ha esetleg a legalább 120 millió euróba kerülő Philippe Coutinhót nem is veszik meg, még mindig opció lehet két idősebb, de a Ligában legalább nagy tapasztalattal rendelkező játékos, Mesut Özil vagy Angel Di María. A híreknek valamennyi alapja talán van is, ám az első lépést továbbra is mindenki jótékonyan elfelejti: a Barcelonának el is kell tudni adnia ahhoz, hogy vásárolhasson.

 Ernesto Valverdénének eleve túl nagy a jelenlegi keret, szeretne kisebbel dolgozni. Most a lehetséges 25-ből 24 játékosa van a Barcelonának, és akkor még nem volt szó a B csapatból senkiről. Papíron egy hely tehát adott, valójában azonban egy sem, mert a csapat játékosainak fizetései így is nagyon magasak, a jelenlegi mennyiséget is csökkenteni kellene. Tehát ahhoz, hogy akár egy valaki is érkezzen a csapathoz, elengedhetetlen, hogy többen is hagyják el a Barcelonát. Ellenkező esetben pénzügyileg nem reális, hogy akár csak egy új játékost is fizetni tudjon a klub.

Kiket kellene eladni?

Arda Turan távozása talán egy hajszállal reálisabbá vált, bár a török ‘Fanatik’ által hétfőn közölt híreket egyetlen spanyol sajtótermék sem erősítette meg, miszerint Turan végre belement abba, hogy a télen elhagyja a csapatot és elfogad egy ajánlatot.

Rajta kívül azonban valakit még mindenképpen jó lenne eladnia a Barcelonának, és ebben a pillanatban nehéz elképzelni, hogy ki lehet ez a valaki. Rafinha sérült, Vermaelent pontosan azért nem engedheti el könnyen a klub, mert most Mascherano sérülése is gondot okoz, André Gomesre nem lehet tudni, mennyire számítana Valverde hosszú távon, hasonló a helyzet Alcácerrel is, aki az elmúlt mérkőzéseken ismét játszott. Denis Suárez nem akar távozni. A lényeg, hogy egyáltalán nem könnyű feladat helyet teremteni a Barcelona keretében továbbra sem. Erről mindenki megfeledkezik, pedig ez előfeltétele a vásárlásnak.

Kik jönnének?

A vezetők álma továbbra is Coutinho, de mivel ő nagyon drága vásár, és erősen kétséges a Liverpoolnak, sőt, magának Coutinhónak is a szándéka, akadnak B tervek is. Az persze nem ördögtől való gondolat, hogy a látványosabb játékhoz több minőségi, technikás támadó futballista kellene – amellett, hogy Dembélé gyógyuljon meg.

És ugyan idősebb játékos mind Ángel Di María, mind Mesut Özil, az tény, hogy mindketten megütik azt a szintet, hogy tudnának segíteni a Barcelonának jelen pillanatban és még pár évig. Ők nyilvánvalóan olcsóbbak is lennének, Özil a ‘Mundo Deportivo’ szerint akár már 20 millió euróért leigazolható télen, miután 2018 júniusában lejár a szerződése.

Di María szintén reális jelölt hiszen a PSG-ben csökkent a jelentősége Neymar és Mbappé leigazolásával, de azért azt sem lehet mondani, hogy Di María egyáltalán nem játszana. Továbbra is fontos tagja a párizsi csapatnak. Mindkét jelölt kapcsán meg kell jegyez, hogy betöltötték már a 29. életévüket, nem a jövő megoldásai lennének.

A későbbiekben a lapokat elárasztó átigazolási hírekkel kapcsolatban mindenesetre egy dolgot nem szabad elfelejteni: bármennyire is közelinek tűnik valakinek a leigazolása, addig a pillanatig, amíg a Barcelona nem adott el játékost, minden híresztelés alaptalan.