Coutinho: esetleg a télen jönne?

A Barçának igazolnia kell, de hatalmas a bértömege | Klopp megszólalt az ügy kapcsán

Philippe Coutinho és a Barça lehetséges frigye a nyári átigazolási ablakhoz hasonlóan továbbra is a nemzetközi média slágertémája. A brazil egyértelműen Barcelonába igazolna, a katalán együttes benne látja a középpálya megerősítésének a lehetőségét, ám a Liverpool álláspontja még kérdéses, ráadásul az elmúlt napokban a Nike is borzolta a kedélyeket…

Amint az köztudott, a nyáron az angol klub végig ellenállt a katalán egyesületnek, és végül nem engedte el a legjobb labdarúgóját az átigazolási időszak utolsó napjaiban. Coutinho nem örült ennek a döntésnek, de profi labdarúgóként elfogadta azt, és az azóta eltelt időszakban számos góllal és gólpasszal segítette a liverpooli csapatot a különböző sorozatokban. Azt, hogy a hozzáállásával nincsen probléma, mutatja, hogy Jürgen Klopp vezetőedző még a Bajnokok Ligájában is bevetette, vagyis ténylegesen számol a brazillal a német tréner.

A Barça azonban még mindig hívja a dél-amerikai játékost, Coutinho pedig még mindig nem mondott le arról, hogy gránátvörös-kékben folytassa a pályafutását. Egybehangzó lapértesülések alapján a klub és a játékos már megegyezett egymással, így ezen a téren nincsen probléma. Óriási kérdőjel azonban a Liverpool álláspontja mind a transzfer esedékességét, mind a transzfer értékét illetően.

Az ugyanis egyre nyilvánvalóbbnak tűnik, hogy az angol klub kezd beletörődni Coutinho távozásába. „Semmi sem tart örökké, mindig lehet egy megoldást találni” – így fogalmazott az elmúlt napokban Klopp a brazil futballistáról. Ráadásul van precedens arra a közelmúltból, hogy a Liverpool hosszú távon nem láncolja magához azokat a játékosokat, akik távozni akarnak: éppen Luis Suárez ment át hasonlón, amikor 2013-ban csaknem az Arsenalhoz igazolt, majd Steven Gerrard közbenjárásával még egy évet maradt azzal az ígérettel, hogy a következő nyáron a Barcelona vagy a Madrid hívására már elengedi őt a liverpooli klub.

Ugyan a Nike a napokban borzolta a kedélyeket, ugyanis az amerikai sportszergyártó cég a honlapján már reklámozta a Coutinho feliratú gránátvörös-kék mezeket azzal a szöveggel, hogy „Coutinho készen áll a Camp Nou felvillanyozására”, ehhez a katalán klubnak vajmi kevés köze van. Megbízható források szerint a Barcelona nem vette fel a kapcsolatot a nyár óta sem a játékossal, sem pedig a Liverpoollal, és új ajánlatot sem tett a nyári próbálkozásai óta az angol klubnak. Klopp szavai viszont jelzik, hogy a Liverpool adott esetben most már hajlandó megválni a braziltól, hiszen tud gondoskodni a pótlásáról, már számít a távozására, nem úgy a nyáron, amikor Neymar váltásával egyébként is felbolydult a piac, ráadásul 1-2 hét alatt kellett volna megfelelően pótolni a liverpooli keret egyik legjobbját.

Tovább bonyolítja az amúgy is több tényezős egyenletet, hogy a Barcelona egy nagyon komoly pénzügyi problémával küzd: hiába ragyogóak ugyanis a növekvő számok a bevételi oldalon, a kiadások szintén hatalmasok, méghozzá az első keret bértömege tesz ki nagy összeget. A pontos számokról a különböző számítási metódusok alapján lehet vitatkozni, de még a klub is beismeri az elmúlt gazdasági évre vonatkozó beszámolójában, hogy a biztonságos zónát jóval túllépi az egyesület bértömege a bevételekhez képest. Vagyis valakinek távoznia kell, hogy Coutinho érkezhessen, a klubnál a legjobban a nagyon magas fizetéssel rendelkező Arda Turan távozásának örülnének, ám a török nem sieti el azt annyira, és a jelentkező klubok sem tolonganak érte.

Coutinho és a Barcelona tehát még továbbra is a közös jövőt tervezik, ez világos, és az is egyre valószínűbb, hogy a Barça akár ismét 150 millió eurót lesz hajlandó kiadni Dembélé után. Hogy ez viszont a nyáron vagy már most télen valósul-e meg, az a Liverpoolon múlik főként, melynek a részletekbe menő álláspontja még ismeretlen.