Érik a nagy nyári védőkeringő?

De Ligt új jelölt, Vermaelen, Mina...

Egybehangzó spanyol és katalán értesülések szerint a Barcelona komolyan érdeklődik az Ajax Amsterdam mindössze 18 éves középső védője, Matthijs de Ligt iránt, aki már a holland felnőtt válogatottban is bemutatkozott. A védőről sok játékosmegfigyelői vélemény mellett nagyon jó véleménnyel van Pep Segura általános menedzser és Robert Fernández technikai igazgató is. De hogy a nyáron megpróbálja-e megvásárolni őt a Barcelona, sok minden mástól is függ.

A kérdés azért nem egyszerű, mert függ egyrészt attól, De Ligt a szakemberek szerint érett-e már eléggé arra, hogy a Barcelonába kerüljön. De attól is, hogy sikerül-e megvásárolni, és ha igen, akkor mennyi pénzért.

A pénz azért nem utolsó szempont, mert túlságosan nem költekezhet a klub úgy, hogy elszántnak tűnik Griezmann megvásárlása ügyében, és már túl van olyan 100-150 milliós ügyleteken, mint Dembélé és Coutinho átigazolása. Jöhet Arthur is a középpályára, és költeni kellene a szerződés hosszabbításokra is, mint most éppen Umtiti és Alba kontraktusa.

Egy új középső védő leigazolása egyébként nem lenne ördögtől való ötlet, különösen nem úgy, hogy Yerry Mina és Thomas Vermaelen maradása erősen bizonytalan. Előbbi egyelőre nem nyerte el Ernesto Valverde bizalmát, és könnyen lehet, hogy nyáron kölcsönbe adják, hogy tapasztalatot szerezzen az európai labdarúgásban. Erre különösen nagy esély lehet akkor, ha Andrés Iniesta elhagyja a Barcelonát, ez esetben ugyanis a brazil Arthurt azonnal hozná a katalán klub, akit csak akkor tud elhelyezni a keretben a Barça, ha egy helyet felszabadít az EU-n kívüli játékosoknak fenntartott hármas keretből. Erre pedig Mina a legesélyesebb.

Ha Mina megy, máris szükség lenne valaki másra, de Thomas Vermaelen maradása sem garantálható. A belgát ugyan szeretné megtartani a jövő évre is Ernesto Valverde, de a klubvezetés gondolkozhat úgy, hogy itt az ideje eladni a futballistát, mert most végre valóban lehetnek kérői, ráadásul 2019 nyarán lejár a szerződése, magyarán most vagy hosszabbítanak vele, vagy egy év múlva ingyen kell elengedniük.

De Ligt vagy más középső védő megszerzése pedig abból a szempontból sem lenne a földtől teljesen elrugaszkodott gondolat, mert Gerard Piqué is már elmúlt 31 éves, idővel tehát szükség lesz potenciális utódra a keretben. A fentieket mind figyelembe véve szinte lehetetlen megmondani, mi lesz ezzel a poszttal a nyáron, de az jól látható, hogy nem kell túl sok mindennek történnie ahhoz, hogy a Barcelona rá legyen kényszerítve egy átigazolásra.