Lenglet: a cél a versenyhelyzet megteremtése

Mina szinte biztosan távozik | Valverde tavaly sem volt mindig elégedett Piquével vagy Umtitivel

A Barcelona átigazolási piacon tett lépései, valamint a spanyol lapértesülések afelé mutatnak, hogy Clement Lenglet érkezésével elfogy a hely a barcelonai jövőjére kitérő választ adó Yerry Mina számára, így a kolumbiai távozhat a nyáron. Valverde a francia érkezésével versenyhelyzetet akar teremteni, mert úgy érzi, hogy Piqué és Umtiti túl sokszor érezhették azt az elmúlt szezonban, hogy nincs megfelelő helyettesük. Ha Lenglet tehát meggyőzi Valverdét az edzéseken, akár a kezdőcsapatba is bekerülhet majd. 

Ugyan teljes bizonyossággal még nem lehet beszámolni az üzletről, de a legfrissebb értesülések szerint a Barcelona és a Sevilla az utolsó pontokat finomítják Clement Lenglet ügyében, valamint már elkezdték elkészíteni a papírokat a transzfer realizálására. A katalán egyesület ki fogja fizetni a gall hátvéd kivásárlási árát, ám amíg elsőre a Barça részletekben fizetne, addig a Sevilla minél gyorsabban pénzt látna Lenglet értékesítéséből. Ennek ellenére minimálisnak mondható az az esély, hogy a felek elálljanak az üzlettől.

Lenglet jön, Mina megy

A francia érkezésével párhuzamosan várhatóan távozni fog Yerry Mina az egyesülettől – még úgy is, hogy a kolumbiai fantasztikus teljesítményt nyújtott a világbajnokságon, és az első hátvéddé lépett elő 1966 óta, aki egy világbajnokságon képes volt három alkalommal is fejjel betalálni az ellenfelek hálójába. Az egyelőre nem dőlt el, hogy végleg vagy kölcsönben távozik a klubtól a dél-amerikai hátvéd, erről egyelőre a hírek szerint nincs egyetértés az egyesületen belül. A szenzációs vb ellenére a tavasszal nem győzte meg Ernesto Valverde vezetőedzőt, aki továbbra sem bízik benne, ezért is kérte azt a klubvezetéstől, hogy erősítsék meg a középső hátvéd pozícióját.

A tréner ugyanis versenyhelyzetet akar teremteni, és úgy érzi, hogy ez tavaly korántsem volt adott a csapatrészben. Már Javier Mascherano sem tudta nyomás alatt tartani a kezdő Piqué – Umtiti párost, a belga Vermaelen pedig a sérülékenysége folytán hosszú távon már nem alkalmas arra, hogy állandóan minél jobb teljesítményre késztesse a spanyol és francia csapattársat. Yerry Mina sérülékenységével nincs gond, ám őt nem látta eléggé jónak Valverde vezetőedző, hogy a kolumbiai tartósan a kezdőcsapat egyik posztjára jelentkezhessen be. Sőt, még gyengébb képességű csapatok ellen sem szívesen vetette őt be a tréner, és inkább a sérüléssel bajlódó Piquét drótozták össze az összecsapásokra.

Valverde kulcskérdésnek tartja a versenyhelyzetet, mert noha Piqué és Umtiti alapvetően kiváló teljesítményt nyújtottak az elmúlt idényben, volt mindkét játékos számára egy-egy olyan időszak, amikor a spanyol tréner el tudta volna képzelni, hogy mindkettejüket a padra ültesse, ám spanyol lapértesülések alapján a megfelelő alternatívák hiányában nem merte meglépni ezt a húzást. Ha Lenglet tehát végül érkezik, és bizonyít az edzéseken, valamint a meccseken, megvan az esélye arra, hogy bekerüljön a kezdőcsapatba hosszabb távon is, mert Valverde nem feltétlenül ragaszkodna a jól bevált nevekhez, ha a teljesítmény színvonala más döntést kíván.