Malcom után… Willian kizárva, De Jong még nem?

Ami még várható az átigazolási piacon

A Barcelona váratlant húzott az átigazolási piacon azzal, hogy egy villámgyors akcióval néhány óra alatt leigazolta a brazil Malcomot a Bordeaux-ból, és ezzel együtt pontot tett a Willian ügy végére is. A Chelsea brazilja így már biztosan nem jön, aki érkezhet esetleg, az egy klasszikus irányító középpályás, de még ennél is fontosabbak lennének az eladások.

Malcom minden kiszivárgott információ alapján a B terve volt a Barcelonának, és mivel Willian ügyében nem sikerült előrejutni a Chelsea-vel, így végül a döntő pillanatban, a huszonnegyedik órában a Barcelona közbelépett és elhozta a Roma által már szinte, 99 százalékban leigazolt brazilt. Willian ügyében egyszerűen a pénzügyi okok voltak a döntőek, a Barcelona nem akart több mint 70 millió eurót fizetni egy 30 éves játékosért.

Malcom jóval tapasztalatlanabb, várhatóan csak idővel lehet képes olyan teljesítményre, mint Willian, tehát nem annyira a jelen igazolása. De jóval olcsóbb volt, és sokkal fiatalabb, tehát a jövő embere lehet, akit talán akkor is jobban el lehet adni, ha nem válik be annyira a csapatban.

Ezzel lezárult volna a Barcelona átigazolási szezonja?

Szinte biztosan nem, az eladásokat tekintve semmiképpen sem. André Gomes és Aleix Vidal nagyon valószínű, hogy távoznak, legalábbis a klub célja egyértelműen ez. Hasonló lehet a helyzet Yerry Minával, ha érkezik megfelelő ajánlat, és ha valóban inkább őt engedné most el a Barcelona, semmint Vermaelent. Rafinha is átadólistán van. Lucas Digne, Jasper Cillessen és Denis Suárez megfelelő ajánlat esetén távozhatnak, de esetükben inkább a maradás a valószínű. Paco Alcácer és Munir El Haddadi közül pedig legalább az egyiknek távoznia kell.

A lista hosszú, nem lesz könnyű feladat megoldani ezen a nyáron, és a Barça vezetése nem várhat bomba üzleteket sem, tekintve, hogy olyan játékosokról van szó, akiket jó ideje nem tud eladni.

Jön még valaki a középpályára?

Malcom leigazolása kiváltotta Williant, de nem enyhítette azt a problémát, hogy a Barcelonának már nincs a keretében Xavi és Iniesta, és hasonló stílusú, kvalitású játékosa sincs. Arthur egy lutri, be is válhat meg nem is, mint minden Brazíliából érkező tehetséges futballista. Coutinho kiváló, de nem feltétlenül abban a legjobb, amiben Iniesta és Xavi voltak. Ennek a feltételrendszernek továbbra is a holland Frenkie De Jong felel meg a klubvezetés szerint a leginkább, ám őt az Ajax továbbra sem kívánja eladni, sőt, tárgyalni sem akar érte.

Arra lehet számítani, hogy vele kapcsolatban még fog próbálkozni a Barcelona, az is lehet, hogy más kerül a célkeresztbe, de az nagyon bizonytalan, hogy végül igazol-e még a posztra a csapat, és ennek anyagi okai is vannak. Hogy szükség lenne rá, az szinte biztos, különösen ha minőségi kispadot is szeretnének a vezetők, de az is tény, hogy Malcom leigazolásával változtathat Valverde is, hogy hogyan állítaná fel a középpályásokat és a támadókat. Illetve az eladások sikeressége is befolyásolja azt, hogy lehet-e még középpályás igazolás.