Hivatalos: Valverde hosszabbít a Barcelonával

1+1 évre

Az FC Barcelona pénteken reggel bejelentette, hogy Ernesto Valverde marad az első csapat edzője a következő idényben is, tehát a 2019-2020-as szezonban is. Ezzel a tavaszi döntő meccsek előtt lezárult a kérdés, hogy marad-e a spanyol edző a csapatnál.

Korábban már beszélt arról Josep María Bartomeu elnök, hogy a céljuk Valverde megtartása a kispadon a következő idényre, és ezt most el is érték. A szakvezető eddigi szerződése a jelenlegi szezon végéig tartott, a következő szezonra csak opciója volt a feleknek.

A hosszabbítás azt jelenti, hogy egy új szerződés lép életbe, ami alap esetben a jövő évre szól, de ez meghosszabbítható a 2020-2021-es szezonra is, ha mindkét fél a folytatást szeretné. Valverdének a következő lesz a harmadik éve a Barcelona élén, és az utóbbi edzők “szavatossági ideje” azt mutatja, hogy ez még az az idő, amit egy szakvezető végig bír a kispadon, ugyanakkor a nyomás és a pozícióval járó megterhelés ezt követően már megtörheti, véglegekig kifáraszthatja az edzőket.

Luis Enrique ezért állt fel a padról a 3. szezonja végén 2017-ben, Pep Guardiola pedig a 4. szezonja végén 2012-ben. A 2000-es évek közepén Frank Rijkaard ugyan 5 évet lehúzott vezetőedzőként, de az utolsó két éve már nem is hozott sikereket. Ezt megelőzően Johan Cruyff tudott még hosszabb időt végig bírni a Barcelona padján, de az a profi foci nem ugyanaz volt, mint a mai.

Valverde tehát a nyáron megkezdi a 3. szezonját is, és még egy évig biztosan marad a csapatnál. A felek pénteken délelőtt 10.15-től írják alá a papírokat.