„Semmi hír az jó hír?” Avagy hogyan alakul a jövő középpályája?

Adrien Rabiot-ról két hónapja nincs híre a Barcelonának – adta hírül a Marca szerdán délután, amit egyébként sejteni is lehetett, mert valóban nagyon nincs újdonság a francia középpályással kapcsolatban, aki pár hónapja még nagyon közel állt ahhoz, hogy a Barcelona játékosa legyen jövő évtől. És az, hogy róla nincs hír, azt is üzenheti, hogy a Barcelonának még nagyon nem fixáltak az elképzelései a középpályájáról. De mi van a többiekkel, és ez a fordulat milyen hatással lesz ez a Barça jelenlegi játékosaira?

De Jong

Változtatás minden bizonnyal lesz a nyáron a középpályán, kezdve az Ajaxból igazolt, kedden a Real Madridot a BL-ből is kiütő De Jonggal. Ő garantáltan jön, és nem a kispadra szánja a szakmai vezetés, de ez már az edző döntésén múlik.

Rabiot

Rabiot kapcsán csak feltételezni lehet, hogy éppen De Jong leigazolása okozott olyan törést, ami miatt a francia már nem látja a helyét a katalán csapatban. Addig inkább arra volt esély, hogy Rabiot ingyen igazolhatóként érkezik, csak az anyagi kérdéseken voltak viták. Azonban jött De Jong, és Rabiot azóta láthatóan parkolópályára került. Ebben azonban annak is szerepe lehet, hogy a játékos édesanyja, egyben ügynöke túlfeszíthette a húrt az anyagi elvárásaikat tekintve. A Barcelona pedig jelezte, hogy mit ad meg, minden további már rajtuk múlik. És úgy tűnik, Rabiot inkább a Premier League felé kacsintgat. Barcelonában ugyanis messze nem biztos, hogy kezdő lehetne.

Busquets és Arthur

Ők azok, akiket csak a rend kedvéért illik említeni azzal, hogy az ő helyük garantált a jövő évi keretben, és talán a kezdőben is. Busquets-et nem kell magyarázni, Arthur pedig nyilvánvalóan jó igazolása volt a szakmai vezetésnek, húzóemberré válhat a jövő Barcelonájában.

Rakitic

A horvát maradása egyelőre bizonytalan, de a néhány héttel ezelőtti helyzethez képest történtek dolgok, ami alapján a maradására is bőven van esély. Rakitic ugyanis nem akar elmenni, hiába hívja jó ideje az Inter, úgy tűnik, hogy ez a lehetőség egyáltalán nem érdekli, és az is fontos, hogy Ernesto Valverde is ragaszkodik a játékoshoz. Idén ő az egyik legfoglalkoztatottabb tagja a keretnek. Márpedig ha Valverde marad jövőre az edző – ami a hosszabbítása ellenére még nem 100 százalék – , úgy arra is nagyon sok esély van, hogy ő nem engedi el Rakiticet, mert kulcsszerepet szán neki jövőre is. Hiába tervezne mást a klub vezetése anyagi megfontolásokból… A Barcelona anyagi céljai ugyanis ennek ellene mehetnek, hiszen Rakiticért jelentős pénzt kaphatna még a nyáron a Barcelona. Kaphatna, ha a horvátot olyan klub hívná, ahová szívesen elmenne. Ilyenből viszont feltehetően nincs sok, sőt, lehet egy ilyen sincs.

Coutinho

Ha viszont Rakitic marad, akkor minden szem Coutinhóra irányulna, mert ő a másik olyan középpályás, akiből jelentős bevételt generálhat a klub, ha az eladás mellett dönt. Az ő esetében inkább az a probléma, hogy mivel rekordösszegért jött, óriási reményeket fűztek hozzá, olyan könnyen nem is akar lemondani róla a klubvezetés. Másrészről viszont bőven piacképes, különösen a Premier League-ből sokan hajlandók lennének nagy, 100 millió euró körüli összeget adni érte. Az ő esetében a meghatározó az lesz, hogy milyen teljesítményre képes a szezonból hátralévő 2,5 hónapban. Mert ha nem tud kijönni a hullámvölgyből, akkor sok esély van arra, hogy a klub elszánja magát az eladására.

Vidal, Sergi Roberto, Aleña

Ők azok, akik várhatóan jövőre sem lesznek kezdők a középpályán, de fontos kiegészítők még lehetnek. Vidal és Aleña esetében azért a tavaszi produkció fontos a jövő év szempontjából, Sergi Roberto garantáltan marad.

*Szeretnél egy igazán egyedi Barçás pulóvert? Csak színt kell választanod, mert az anyaggal és a mintával biztosan ne lősz mellé!