A Neymar-ügy feléledt, de hosszúra nyúlhat

Sok tárgyalás kellhet még

Az elmúlt napokban folyamatosan erősödött és még most is erősödik annak az esélye, hogy Neymar visszatérhet a Barcelonához idén nyáron. A játékos távozni akar Párizsból, és leginkább Barcelonába menne. De hogy ez sikerül-e neki, jó néhány feltételtől függ.

Megállapodás a játékossal

A katalán ‘Sport’ már arról számolt be kedden, hogy a Barcelona megállapodhatott a futballistával a szerződése legfőbb pontjairól, így például arról, hogy a jelenlegi közel 40 millió eurós fizetése helyett 23-25 millió eurót kereshet csak Barcelonában. Ezt az információt azonban eddig más média nem erősítette meg, és inkább az tűnik reálisnak, hogy még nem születhetett részletekbe menő megállapodás. Az azonban világos, és ennyiben a ‘Sport’ információi igazak lehetnek, hogy nem Neymar személye a nehéz ebben az ügyben. Ha ugyanis ő menni akar Párizsból, ahogyan azt most már majd’ mindenki elismeri, és inkább Barcelonába menne, akkor nyilvánvaló, hogy neki kell anyagi és talán más áldozatokat is hoznia.

Megállapodás a PSG-vel

Ez a lépés már jóval keményebb lehet. A párizsiak hajlandók lehetnek lemondani a brazilról, de nem kevés pénzért, hiszen nem volt olyan régen, hogy kifizették érte a 222 millió eurós kivásárlási árat. Ezért most simán benne van a pakliban, hogy 200 milliót legalább szeretnének kapni érte. Hogy erre reális esélyük van-e, az Neymar távozási szándékának erején is múlik, illetve azon, hogy a Barcelona be tudja-e dobni a megállapodásba Coutinhót, más játékosokat, vagy esetleg Dembélét, bár ez utóbbit alap esetben nem akarja elengedni a klub.

Függőségek

De az átigazolás előtt a legnagyobb akadály egyértelműen anyagi jellegű – attól függetlenül, hogy Neymar minden szempontból drága mulatság. A Barcelona ebben a pillanatban több okból sincs abban a helyzetben, hogy fizessen. Mi mindent kell tennie, ha komolyan akarja Neymart?

Egyrészt el kell adnia játékosokat, akikre nem számítana a jövő évben, és nem csak olyanokat, mint André Gomes vagy Cillessen, akikből kisebb bevétel folyik be. Egy nagy eladásra minimum szükség van, Coutinho lenne a fő jelölt. Rakiticet szintén nem lehet kizárni, ám ő nagyon nem akar menni, ahogy Umtiti sem. Az eladások célja nem csak a direkt bevétel szerzés, hanem a fizetési bértömeg csökkentése is. A Barcelona jelenleg nem vállalhatná Neymar fizetését, ha nem könnyít a keret bértömegén. Az a 23-25 millió euró is rengeteg, és ezen a téren eleve már a határon mozog a klub. Ezért fontos, hogy olyan játékos vagy játékosok is távozzanak, akinek nagyobb a bére.

Mindkét elem elengedhetetlen. Ha azonban sikerül megmozgatni a keretet, és jó eladásokat elérni, akkor a Barça jóval közelebb kerülhet az elvi esélyhez, hogy visszahozza Neymart. Ha viszont ezek az ügyek nem haladnak, ahogyan az gyakran előfordult az utóbbi években, akkor a Barcelona hibába akarja, nem igazán lesz abban a helyzetben, hogy megengedhesse magának Neymart.

Addig marad a piszkos munka

Magyarán a Neymar felé vezető út hosszúnak tűnik, és bőven vannak benne buktatók. És az első lépések nem is a játékossal és a PSG-vel kell történjenek szükségszerűen, hanem annak a megoldásán, hogy csak azok maradjanak a keretben, akikkel számolna az edző, vagy legalábbis legyenek előkészítve megfelelően az eladások, legyen meg Neymar helye minden tekintetben.

Ha ez halad, bőven benne van a pakliban, hogy a többi már „megy magától.”