Neymar-saga: hol tartunk most?

Ügyvédek Barcelonában, Coutinho képben már Münchenben is

Ha az Eurobarça bármely szerkesztőségi tagjának lenne annyi pénze, hogy az egész nyarat Barcelonában töltse, bizonyára sátrat verne a Camp Nou előtt, és a kapukon távozó összes ember orra alá mikrofont dugna némi információért, mert ami idén a katalán fővárosban a futballklub körül történik, az nagy valószínűséggel külön fejezet lesz majd a történelemkönyvekben. De mivel sajnos – legjobb tudomásom szerint – még senki sem nyert közülünk az Eurojackpoton, marad a különböző angol, spanyol és katalán sajtóorgánumok olvasása és hallgatása, innen kis hazánkból. Lássuk tehát, hogyan áll most a Griezmann-ügy utáni következő szappanopera, hétfő este.

Neymar ügyvédei Barcelonában

Juan de Dios Crespo neve nem sokaknak lehet ismerős, bár ha így folytatja, gyorsan Jorge Mendes és Mino Raiola szintjére kerülhet. Az említett úriember a brazil klasszis egyik (!) ügyvédje, mellékállásban pedig a PSG-é is. A komoly portfólió mellé komoly mondatok is jutottak a spanyol média részére: a stadionból való távozásakor elmondta, hogy habár a párizsiak ügyvédje, hétfőn egy másik ügyfele miatt járt a katalán fővárosban. Nagyon misztikus…

Önnek három új üzenete érkezett: PSG ultrák, Verratti, lánytestvéred

A párizsi keménymag nem nagyon cizellálta véleményét a távozóban lévő brazil klasszissal kapcsolatban a francia bajnokság vasárnap esti nyitófordulójában: a Parc des Princes lelátói tele voltak üzenetekkel és sokszor felhangzó rigmusokkal: voltak közöttük finomabbak („Neymar, takarodj!”), kevésbé finomabbak („a PSG történetének legvisszataszítóbb játékosa”), és kifejezetten sértőek – mondjuk úgy, Neymar édesanyjának foglalkozását tippelték meg a felbőszült gallok… A drukkerek a leginkább azt nehezményezik, hogy a játékos semmiféle tiszteletet nem mutatott a klub és a szurkolók irányába az itt töltött két éve alatt, különösen annak fényében, hogy ezalatt a 24 hónap a mérkőzések majdnem feléről hiányzott. Időközben a PSG boltjából eltűnt az összes, Neymar nevével fémjelzett portéka…

Marco Verratti, a PSG olasz klasszisa nem feltétlenül osztja a szurkolók véleményét: „a szurkoló azt mond, amit akar. Én nem hallottam ezeket a rigmusokat. Neymar egy olyan játékos, aki nagyon sokat adott Párizsnak. A tavalyi szezonban fontos pillanatokban talált be. Amint elkezdett játszani, csak róla beszéltünk, mert ő egy hihetetlen játékos, aki tűzbe hoz mindenkit. Szerintem a legfontosabb, hogy a dolgok egyértelműek legyenek számára, akár megy, akár marad. Ezeket a dolgokat a klubbal kell lerendeznie, de én azt szeretném, ha maradna.”

Időközben Neymar testvére, Rafaella is reagált a szurkolók üzenetére: „Micsoda egy rakás tiszteletlen bagázs vagytok! Mindannyian azt szeretnétek, hogy a testvérem bárcsak maradna a klubotoknál! Semmit sem fogtok nyerni nélküle! Gazfickók!” (a lehető legfinomabb fordítása az üzenetnek – a szerk.)

Coutinho újabb célállomása

Bármennyire is ezt kommunikálja a klub, a brazil középpályásnak nemigen van maradása, akkor pedig főleg nem, ha Neymar visszatér. Bár a módszert – nevezetesen, hogy lassan Európa összes topklubjának felajánlotta Coutinhót a Barcelona – igencsak lehet vitatni, és a brazil válogatott nagy valószínűséggel jobb elbánást is érdemelne, a vezetőség előtt nincs más út a pénzügyi egyensúly megtartására, csak az eladás, ha a „tékozló fiú” hazatér Párizsból. Nos, a hétfő esti hírek szerint újabb állomást találtak az ex-liverpooli számára: Münchenben lezárult a Ribéry és Robben fémjelezte korszak, a Sané-üzlet kútba esett, így lenne igény a brazil tudására a Bayern támadóalakzatában. A RAC1  arról számolt be, hogy Coutinho kölcsönbe kerülhet a bajorokhoz, ráadásul ingyen, a megállapodás pedig egy vételi opciót is tartalmazhat. A német klubhoz közel álló újságíró szerint Niko Kovacék még nem keresték meg személyesen a középpályást.