Hová tűnt Ivan Rakitic?

A korábban nélkülözhetetlen horvát az idei két bajnoki meccs egyikén sem kezdett

Az elmúlt években alapembernek számító Ivan Rakitic az első két bajnoki mérkőzésen egyszer sem kezdett idén, a Betis ellen ráadásul be sem cserélte őt Valverde edző. A tréner a versenyhelyzetre hivatkozott, ami valójában meg is állja a helyét, ám az is biztos, hogy a klub vezetése bevételi forrást lát a horvát játékjogában, Valverde pedig már nem feltétlenül tekinti őt kirobbanthatatlannak a csapatból.

 

 

Ivan Rakitic játékjogáért tavaly hatalmas összeget fizetett volna a Paris Saint-Germain, ám Ernesto Valverde vezetőedző megvétózta az üzletet. Ezek az idők azonban már elmúltak – legalábbis erre lehet következtetni egyrészt a tréner szavaiból, másrészt pedig a döntéseiből. Valverde az előszezon során megjegyezte a horváttal kapcsolatosan, hogy „a legjobbaknak kell a pályán lenniük”, illetve hozzátette, hogy „minden évben újból ki kell harcolnod magadnak a kezdőtagságot”. 

Ami pedig a tetteket illeti, Rakitic eddig két meccsből csupán egy félidőt játszhatott, még Bilbaóban cserélte be őt Valverde a második félidőre, és noha az egész csapat nem volt azon az estén rendben, a horvát sem tudott igazán segíteni a gárdának. A helyét ráadásul az a Sergi Roberto vette át, akit a nyáron a védelem széléről a középpályára vezényelt Valverde. Ennek különösebb értelme nem lenne, ha Rakitic továbbra is a korábbi státuszát élvezné.

Mi több, a fentiekhez hozzájön még a klub vezetésének az álláspontja a horvát kapcsán: a Svájcban született labdarúgó játékjoga a vezetők szemében egy potenciális bevételi forrás. Többször beszámoltunk már róla, hogy az egyesület az utóbbi években mindig a határon mozog, ami a bevételeket és a kiadásokat illeti, vagyis nem herdálhatja el az értékeit. Márpedig Rakitic szerződése 2021-ben lejár, és a horvát már 31 éves, vagyis minden egyes átigazolási időszakkal kevesebb pénzt kérhet majd érte a Barcelona.

Maga a játékos már többször kijelentette, hogy nem akar távozni Katalóniából, ami az eddigi státuszát elnézve teljesen érthető volt. A fentiek fényében viszont új helyzet előtt áll Rakitic, hiszen amennyiben továbbra is maradna, könnyen megeshet, hogy korántsem kap annyi lehetőséget, illetve korántsem lesz olyan meghatározó a szerepe a kulcsmeccseken, mint az elmúlt szezonokban. Pár nap még hátra van az átigazolási időszakból, ennyi ideje van tehát dönteni az egyébként piacképes játékosnak.

Könnyen lehetséges tehát, hogy Rakitic csomagolás előtt áll. Így vagy úgy, egy dolog biztos: a sporttáskáinkkal a horvát is elégedett lenne!