Hivatalos: Valverdét kirúgta a Barcelona, Setién az utódja

Két és fél éves szerződés az új trénerrel

Ernesto Valverde már nem a Barcelona edzője, miután a katalán klub vezetése hétfőn úgy döntött, elbocsájtja a szakvezetőt, aki 2017 nyara óta vezette a csapatot. Utódja Quique Setién lesz, aki az előző szezonban a Betis csapatát vezette, és aki másfél éves szerződést ír alá a katalán klubbal.

Ernesto Valverde hétfőn délelőtt még megtartotta a 11 órára tervezett edzést a csapatnak, majd ezt követően volt megbeszélése Josep María Bartomeu elnökkel, ahol az elnök személyesen jelezte felé a döntését: nem vele szeretnék befejezni a szezont.

Ezt követően délután tartott előre tervezett igazgatótanácsi ülést a Barcelona, melyen a klub legfelső vezetését tájékoztatta a sportszakmai ügyekért is felelős Bartomeu, hogy miként jutottak erre a döntésre, és hogy miként képzelik el a szezon befejezését.

Utódja Quique Setién, aki érdekes módon az az edző, aki utoljára nyerni tudott a Camp Nouban minden sorozatot figyelembe véve – még a Betis kispadján. Ennek a meccsnek a góljait itt mutatjuk meg. Ami a tréner stílusát illeti, kritikát itt nehéz találni, Setién Johan Cruyff és Pep Guardiola iskoláját vallja. Minél többet birtokolni a labdát, minél jobban játszani, és a jó játék idővel biztosan meghozza az eredményt is. Ez az, ami mellette szól. Ellene pedig az, hogy egyáltalán nincs tapasztalata nagy csapat kispadján. Kisebb klubokat edzett, a Bajnokok Ligájában még soha nem volt mérkőzése, és több csapata volt alsóbb osztályokból, mint a Primera Divisiónban. A 62 éves Setién 2022 júniusáig ír alá – ennek a dátumnak az az „érdekessége”, hogy a jelenlegi elnökség mandátuma egy évvel előbb, 2021 júniusában jár le.

Setién neve folyamatosan vált erősebbé a hétfői nap folyamán, mellette szólt a játékfelfogása mellett az is, hogy éppen nem volt csapata, nem kellett elhozni más klubtól. Élete lehetőségét kapja most meg.

Valverde az első edző 2003 óta a Barcelona modern kori történetében, akit ténylegesen kirúgtak, ilyen ugyanis legutóbb Louis Van Gaallal fordult elő. Ennek a teljes történetét itt foglaltuk össze.

Hétfőn este a Barcelona csak közleményt adott ki, sajtótájékoztatót kedden fog tartani Josep María Bartomeu és Eric Abidal.