Hol van már Txiki vagy Zubi? Abidal a kirúgás szélén

Azt követően, hogy Eric Abidal nyíltan összetűzésbe keveredett néhány nem jól megfogalmazott mondat miatt Lionel Messivel – Xavi Hernández jólelkűen hallgat – erősen benne van a pakliban, hogy a franciát elmozdítja a pozíciójából Bartomeu elnök.

A klubvezető nem volt tegnap Barcelonában, de amint visszatér az útjáról, találkozója lesz Abidallal, ahol megtárgyalják majd, hogy mi történt. Nehéz elképzelni, hogy az elnök szembemenne Lionel Messivel, és könnyen előfordulhat, hogy Abidalnak a kijelentései miatt távoznia kell.

A Barcelona katasztrofális sportszakmai tervezését és irányvonalát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elmúlt öt évben négy technikai igazgatója volt a klubnak. Ha Abidal megy, jöhet az ötödik. Pedig nem volt mindig így, régebben a Barcelonánál nagyon ritkán cserélték ezt a posztot, nem véletlenül, hiszen káoszt okoz, ha a sportszakmai vezetést leginkább meghatározó pozícióban nincs állandóság.

Txiki Begiristain 2003-tól 2010-ig végig ott volt Joan Laporta elnöksége alatt, tehát akkor az elnök egyetlen egyszer sem váltott technikai vezetőt, mindvégig Txiki volt az, aki kontrollálta a sportszakmai tervezést, az átigazolás politikát. 2010-ben az elnökváltással jött Andoni Zubizarreta, akit akkoriban ért kritika bőven, pedig mai szemmel azt lehet mondani, egyáltalán nem dolgozott rosszul.

Az ő időszaka alatt érkezett a csapathoz Villa, Alba, Cesc, Alexis, Bravo, Ter Stegen, Rakitic, Suárez vagy Neymar, persze voltak nem túl jól sikerült vásárlások is, mint Ibrahimovics, Vermaelen, Mathieu vagy Song. De ő is 2010 nyarától 2015 januárjáig posztján volt. Őt már Bartomeu penderítette ki a híres Anetában elszenvedett vereség után, mert kellett egy bűnbak. A szezon második felére a Barcelona megtáltosodott Luis Enriquével és triplázott – akkor már Zubi nem volt a fedélzeten.

Később jött Robert Fernández, Pep Segura majd Abidal, és csak azért nem lett még valaki, mert Carles Puyol elegánsan visszautasította a lehetőséget, amit Bartomeu felkínált neki. Bartomeu próbálta megbízni a poszton Jordi Cruyffot is, őt is sikertelenül.

Egy szó mint száz, az átigazolás politikában, a szakmai tervezésben kevés folyamatosság, és talán kimondható, kevés tudatosság, cserébe sok kapkodás van Bartomeu elnöksége alatt. Azt nem említve, hogy ehhez társulnak most már anyagi problémák is, köszönhetően a nagyon magasa fizetéseknek és az elhibázott igazolásoknak, mint például Dembélé vagy Coutinho esete, akik nem csak teljesítményben maradtak el, drágák is voltak.

Abidal esetleges kirúgása pedig aligha oldja meg a helyzetet.