Pedrivel jól belenyúlhatott a Barça

Mindenki csak Pedrinek hívja, és ez talán nem is véletlen, hiszen még mindig csak 17 éves a Barcelona által tavaly nyáron megvásárolt balszélső, aki idén kölcsönben a Las Palmasban játszhat. De nem ott fog megöregedni.

Pedri, teljes nevén Pedro González López ugyanis a játékával, a megmozdulásaival azt bizonyítja, hogy a Barcelona nagyon nagy üzletet kötött vele, amikor tavaly még mindössze 5 millió euróért leigazolta a Las Palmastól, majd hagyta is, hogy egy évet még játsszon a másodosztályban kölcsönben. Most mindenki arról ír, hogy ezt az igazolást még nagyon időben tudta lezárni a Barcelona, mert ma már biztosan jóval többet kérne érte a Las Palmas, de még ennél is fontosabb, hogy jóval nagyobb verseny lenne érte.

Pedri tavaly júliusban kapta meg az első profi szerződését, augusztusban mutatkozott be, a Barcelona pedig szeptember 2-án igazolta le. A szerződése értelmében első körben 3 évre a Barcelonáé, de a katalán csapatnak opciója van további 3 évre, ez esetben viszont Pedrinek már feltétlenül a felnőtt keret teljes jogú tagjának kell lennie. Ez azért fontos, mert most még, és a következő nyáron sem valószínű, hogy az lenne, még akkor sem, ha az előszezont várhatóan már Messiékkel töltheti.

Ezt követően viszont az a valószínű, hogy az idei, másodosztálybeli játék után már első osztályú csapatban vagy akár külföldi klubban kapna esélyt a bizonyításra egy évre. Még akkor is csak 17-18 éves lesz, mert 2002 novemberében született. Hogy nem csak egy-egy újságíró vagy klub dolgozó emeli túl magasra Pedrit, vagy állítja be túlságosan tehetségesnek, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a német ‘Transfermarkt’ szerint a maga 17 évével és alig több mint fél éves profi pályafutásával már ő a teljes másodosztályú bajnokság, tehát a Liga Smartbank legértékesebb játékosa. Jelenleg 8 millió euróra taksálják a piaci értékét, és arra lehet számítani, hogy ez folyamatosan emelkedni fog.

Pedri a posztját tekintve bal szélső támadó vagy támadó középpályás. Erényei közé tartozik a kimagasló technikai készsége, az ütemérzéke, jól lát és így irányít a pályán, kiválóan cselez. Hogy ebből mi marad meg a legjobb ellenfelekkel szemben, majd elválik, de mivel még nagyon fiatal, feltétlenül elvárja tőle mindenki a további fejlődést is.

Hol játszhat jövőre?

Biztosan nem Las Palmasban, és nem is a Barcelona B-ben, mivel ez utóbbi egy osztálynyi visszalépés lenne a számára. A cél a legmagasabb osztály, ott is Spanyolországon belül a Real Sociedad, a Betis és  a Celta azok, akik már érdeklődtek, a legjobb kapcsolatokkal Barcelona felé jelenleg a Betis bír. Nem kizárható külföldön az Ajax sem, szintén a jó kapcsolat okán, de ha a Barcelona vezetőinek választaniuk kell, alighanem maradnának egy spanyol klubnál, hiszen végül Pedri is maradna ebben a Ligában.

A  Barcelona úgy rá van szorulva a fiatal, tehetséges, első csapatban helyet követelő játékosokra, hogy öröm végre arról hallani, hogy újra lehet valaki, akinek jó reményei lehetnek, hogy az utolsó, legnehezebb lépést sikerrel teszik meg az utánpótláscsapatok után. Még akkor is, ha ő nyilvánvalóan nem számítana saját nevelésnek.

Aki még nem látott Pedriből soha semmit, íme egy rövid válogatás a megmozdulásaiból