Döntő fordulat az Arthur – Pjanic cserében

Minden olasz, spanyol és katalán sajtótermék egybehangzó értesülései alapján jelentős, könnyen lehet, hogy döntő változás történhetett Arthur Melo eladási ügyében, miután most már maga a játékos sem zárkózik el attól, hogy elhagyja Barcelonát. A brazil kedden este nem játszott jó meccset az Athletic ellen, Setién edző azt sejteni engedte, hogy ez az átigazolási ügye miatt is lehet.

Arthur korábban teljesen elzárkózott attól, hogy elhagyja a Barcelonát, hiába udvarolta körbe a Juventus, mostanra ez könnyen lehet azért változott meg, mert a Juventus jelentősen megemelné a fizetését, több mint a dupláját keresné Torinóban, mint Barcelonában. Illetve bizonyosan lehet hatása annak is, hogy a Barça nem marasztalja, és nagyon örülne ha el tudná adni.

A Barcelona céljai

A Barça motivációja kettős. Egyrészt anyagi, másrészt szakmai. Az anyagi téma világos: a Barcelona 2019-2020-as költségvetésében, mely jövő héten kedden zárul (június 30-án) be van tervezve több mint 120 millió euró értékben játékos eladás. És ebből az összegből még 70 millió hiányzik, magyarán nagyon sürgősen le kellene zárnia eladást a klubnak.

És Arthur ügye önmagában megoldaná a problémát, mert a játékos vételárát pontosan a fenti okokból közösen felemelné a Juve és a Barcelona. Persze ez a mesterséges áremelés igaz lenne Miralem Pjanicra is, aki viszont Torinóból érkezne Barcelonába piaci áron felül. Így papíron a Barcelona a költségvetéségnek ezt a részét megoldaná. A szakmai indokok pedig úgy szólnak, hogy Arthur a szakmai vezetés szerint a pillanatok embere, aki nem tud hosszú távon kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani. Ezzel szemben Pjanic pont ennek az ellenkezője, aki konstans ugyanazt tudja és nyújtja a csapatnak, kevésbé hullámzó a produkciója. Legalábbis ez az elmélet a szakmai érvek mögött.

Arthur most már nyitottabb

Arthur most már nem zárkózik el teljesen az ügy elől, meg is hallgatta a Juventus ajánlatát, korábban ilyen nem fordult elő. Ez pedig mindkét klubot bizakodással tölti el, hogy rövidesen le is zárulhat a transzfer. A transzfer, mely tulajdonképpen egy játékos csere, kis pénzmozgással.

A Juventus akár 80 millió eurót is fizetne Arthurért, aki a Transfermarkt szerint 56 millió eurót ér, a Barcelona pedig akár 70 milliót is adna Pjanicért, akinek a piaci ára ebben a pillanatban 52 millió euró – szintén a Transfermarkt alapján. Innentől kezdve ez már csak játék a számokkal, a két játékos váltana, és a Barcelona kapna még Torinóból egy szerényebb összeget, ez azonban nem haladná meg a 10 millió eurót.

A napokban várható, hogy eldől végleg az átigazolás sorsa, és ugyan még nem jelenthető ki biztosan, hogy Arthur távozik, ennek az esélye most sokkal nagyobb, mint korábban.