Messi elégedetlen éppen lehet, de aligha készül a távozására

Záporoznak a spanyol sajtóban azok a cikkek, melyek Lionel Messi esetleges jövő nyári távozásról szólnak azon hír nyomán, hogy a Cadena SER rádióállomás megszellőztette: Messi egyelőre a szerződés-hosszabbítási tárgyalások leállítását kérte.

A Barcelona és Messi a nyárra eleve csak puhatolódzó tárgyalásokat terveztek, amelyek maximum a keretét adhatják meg a megbeszélések őszi folytatásának. Amennyiben tehát ez a hír igaz, fontos úgy kezelni, hogy eleve nem is volt tervben az, hogy a következő hetekben vagy hónapokban komoly előrehaladás lenne a témában. Hiszen a nyár egyelőre még a bajnokságról és a Bajnokok Ligájáról szól, nem pedig a pihenésről. És alapvetően most még az a cél, hogy Messi is tudjon a játékra fókuszálni, a klub vezetése pedig a csapat megerősítésével foglalkozni.

Gyökeres változás a tervben nincs, a megbeszélések oroszlánrésze őszre volt tervezve, az más kérdés, hogy ebben a pillanatban ezt minden sajtótermék inkább elfelejti, hiszen lényegesen nagyobbat szól az, hogy Messi kérte a tárgyalások leállítását.

Arról is jótékonyan elfelejtkezik mindenki, hogy Messi alig néhány hónappal ezelőtt beszélt arról, hogy a maga és családja részéről fel sem merül a gondolat, hogy elhagyja Barcelonát, és amíg a klub is elégedett, nem lesz akadálya a folytatásnak.

“Az én elképzelésem a folytatás, egészen addig amíg a klub és a szurkolók is ezt szeretnék. Az én részemről nem lesz semmilyen probléma” – mondta Messi február 20-án.

Fontos a dátum is. Ugyanebben az interjúban mondta el Messi azt a sokat ismételt gondolatát, miszerint a Barcelona akkori állapotában nem áll készen arra, hogy komolyan versenyben legyen a BL-címért – amit Messi alátámasztott a tapasztalataival. Sajnos az idő azt igazolja, hogy azóta ez a feltételezés csak beigazolódni látszik, a szünet nem javított a Barcelona kilátásain, a játékán. De az akkori pillanatban sok mindennel tisztában volt Messi, és ezen információk birtokában mondta azt is, hogy nem jár a fejében a távozás gondolata.

Akkor már tudta, hogy a csapat nem olyan versenyképes, mint a korábbi években, tudta, hogy Ernesto Valverdét kirúgták, túl volt már a klub a “Barcagate” közösségi média botrányon. Azon meg pláne, hogy ő hiába akarta, a klub nem tudta visszahozni Neymart a múlt nyáron.

Mert oka lehet Messinek, hogy elégedetlen legyen a körülményekkel.

A Barcelona vezetésének számos megkérdőjelezhető döntése, vagy tisztán látható hibája volt, akár sportszakmai döntésekben, akár általánosságban. Messi a fentiek miatt lehet dühös, és van is számos megalapozott információ, hogy valóban nagyon elégedetlen volt. Akár Neymarral kapcsolatban, akár Valverde ügyében, szintén dühíthette a közösségi média botrány. De ezek mind ismert problémák voltak már említett interjú pillanatában is. Messi azt is látta előre, amit más akkor még nem mondott ki, hogy a Barça egyszerűen nem olyan jó, hogy a legjobb európai csapatokkal felvegye a harcot. Sem játékban, sem eredményességben.

Magyarán hiába sorolja most ezeket a problémákat minden sajtótermék, azóta pont, hogy nem történt semmi új, csak az, hogy Messi viszonya láthatóan nem ideális Setién edzővel és Sarabia másodedzővel. Az is világos, hogy az eredménytelenség keserűséggel töltheti el Messit is. Azonban az nyilvánvaló, hogy nem ezen a ponton dől majd el, hogy Messi marad-e. Pláne úgy, hogy ő maga is tudja: legkésőbb jövő nyáron – amikor legkorábban távozhatna – elnökválasztásokat tartanak, aminek akár az is lehet az eredménye, hogy Xavi Hernández veszi át a vezetőedzői posztot.

Így azok az írások, amik most vetítik előre Messi jövő nyári távozását, egyelőre alaptalanok.