“A Barça a legjobb klub, ahol lenni lehet, de eljött az időm, hogy távozzak”

Ivan Rakitic szerdán megtarthatta a búcsúzó sajtótájékoztatóját a Camp Nouban, és elköszönhetett mindenkitől, aki fontos volt számára a Barcelonában. A horvát középpályás 6 év és 13 megnyert trófea után hagyja el a Barcelonát, a búcsúja során pedig mindenki felé hálásnak mutatkozott.

Kiemelte, hogy a távozását lehetővé tette a klub, és olyan megoldás született az eligazolásával, ami mindhárom félnek jó megoldás lett. Elmondása szerint nagyon boldog volt Barcelonában, és továbbra is a csapat szurkolója marad, még ha már a Sevilla játékosa lesz is.

Köszönetnyilvánítások

“Szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy elköszönhetek mindenkitől. Hat évig voltam itt, és ez volt az otthonom. Csodálatosan éltük meg ezeket az éveket. Az egész város, az itt élő emberek is szeretettel voltak irántunk. Az emberi oldalt emelném ki, amit itt hagyok. Igyekszem mindent beleadni a pályán. Az erőfeszítések és az elkötelezettség úgy érzem, nem hiányzott. Én napi 24 órában élem meg a focit. A foci a feleségem és a gyerekeim mellett ez a legfontosabb számomra. Minden napot élveztem a Camp Nouban. Hálás vagyok nagyon sok embernek, az elnöknek, Zubizarretának, Sanllehínek, de edzőknek fizioterapeutáknak, vezetőknek egyaránt…. és örökre megmarad a szakácsunk, Marta képe… és az étkezőben dolgozók könnyei. Mindenkinek szeretnék köszönetet mondani, és remélem, hogy minden culé élvezte ezt az időszakot, ezt a harcot. Vannak szép pillanatok és kevésbé szépek is. De mindent adtam magamból. Hálás vagyok a közönség támogatásáért, nagyon szép, amikor a te nevedet éneklik. Szeretnék elköszönni egy számomra nagyon különleges személytől is, Unzuétól. Ő nagyon fontos volt számomra az öltözőben. Most már egy nagy szurkolótok ül itt.”

Elégedettség

“Nehéz kiválasztani egy pillanatot. Hat év alatt nagyon sok szép pillanatunk volt, de talán a Berlini BL-döntő napját választanám. Ott van még a Japánban megnyert trófea is, a szuperkupa, minden bajnoki cím, az első Király Kupa… nagyon boldog és büszke vagyok azért, amit elértünk, és amit mutattunk a pályán.”

Bayern München

“Nem ez marad meg bennem. Hat év során nagyon sok minden történik. Nem tetszett, ami történt a Bayern ellen, és ez egy pillanat arra, hogy kiértékeljük a helyzetet. De gratulálni is kell a másik csapatnak. Sajnálom, hogy nem lehettem ott azon az utolsó meccsen, mert mindig játszani szeretnék. És ez dühítő dolog, hogy igyekszel harcolni, hogy megfordítsd a helyzetet, de nem tudsz mit tenni. Ugyanakkor nagyon sok különleges és szép pillanatunk volt.”

Tárgyalások

“Szeretnék köszönetet mondani az elnöknek és a klubnak mindenért. És jól ment minden a Sevillával is. Csodálatos éveket töltöttem itt, most pedig mindhárom fél elérte a legjobbat a helyzetben.”

Messi

“Minden játékos elvégzi a maga elemzését és meghozza a maga döntéseit. Én láttam, hogy nekem ez a távozás pillanata. Azt nem tudom, hogy ő mit fog tenni. Az én távozásom rendben ment. Nem gondoltam Messi ügyére, én a saját helyzetemre gondoltam. Az első opció mindig a Barça a számomra, de mindenkinek magának kell meghoznia a döntéseit, és kiérlelni a gondolatait. Mások esetét én nem tudhatom.”

Trófea nélküli szezon után

“Az elmúlt években többször is közel voltunk ahhoz a sikerhez, amit 2015-ben értünk el. A fociban azonban nincsenek szabályok, olyan dolgok történtek velünk, amikre nehéz magyarázatott találni. Néha apróságok, részletek döntenek, vagy a szerencse. Nem sikerült. Sok szerencsét kívánok a Barcelonának, és továbbra is közelről fogom követni a szereplésüket.”

Sokan távozhatnak

“Nem hiszem, hogy a klub elveszítené a vonzerejét. A társaim a válogatottban és mindenki más is azt adja át nekem, hogy a Barça az a Barça: a világ legnagyobb klubja. Ez egy álom, hogy valaki a Barcelonánál játszhat. De nehéz itt maradni hosszú éveken át. Itt a szezont csak akkor minősítik jónak, ha számos trófeát nyersz. Ez a klub minden más fölött áll.”

A távozása

“Számomra a legjobb év az utolsó előtti volt, de aztán jött a Liverpooli szégyen… de volt súlyom a csapat játékában, és élveztem a játékot abban az évben. Utána új szezon jött. Beszéltünk már mindenről, és a vezetés jól ismer engem. Az a fontos, hogy el tudtunk jutni egy olyan pontra, ami minden félnek jó, ez a pont most jött el. Számomra fontos, hogy Sevillába kerülhetek, de korábban nem jött el ez a pillanat. A Barça a legjobb, klub, ahol valaki lehet. De nekem most jött el a pillanat, hogy távozzak.”

Maradt benne tüske?

“Nincs bennem tüske amiatt, hogy elmegyek, megértem, hogy miként működik a foci. Nagyon hálás vagyok azért, ahogyan kezeltek. Nincs semmilyen folt, boldogok vagyunk, mert nagyon sok boldog és erőteljes pillanatot élhettünk át.”

Hogyan emlékeznek majd rá?

“Szeretném, ha úgy maradnék meg az emberek fejében, mint egy szerény ember, és valaki, aki normális. Mindig igyekeztem közelséget sugározni mindenki felé. Nem volt jobb érzés, mint amikor reggel megittam a kávémat, és mehettem edzeni a Ciutat Esportivába.”

***
Újra raktáron a legnépszerűbb maszk modellek!

fc barcelona maszk

A legkedvesebb edző és csapattárs?

“Nehéz választani egy edzőt és egy csapattársat. Nagyon hálás vagyok mindhárom edzőnek. Luis Enrique tette lehetővé, hogy ide igazoljak, de élveztem a munkát Valverdével és Setiénnel is. Hálás vagyok minden megélt pillanatért, és mindenért, amit tanítottak nekem. És a csapattársak mind csodálatosak voltak, de ha választanom kell, akkor Andrést (Iniesta) és Xavit emelném ki. Velük együtt lenni csodálatos volt, nem csak pályán, hanem azon kívül is.

Ünnepelné a góljait?

“Maximális a tiszteletem a Barça felé, és nem ünnepelnék egy gólt sem. A klubot a szívemben tartom a jövőben, és mindig követni fogom, hogy mi történik itt.”

Megbánt valamit?

“Tudom, hogy lehet a dolgokat jobban is csinálni. Mindig szeretném a legjobbat nyújtani a magam részéről, és ha valaki azt gondolja, hogy valamit rosszul csináltam, akkor azt szívből sajnálom. Nem bánok semmit, mert mindent szívből csináltam. Nagyon hálás vagyok ennek a klubnak.”

Az érzései

“Büszke vagyok ezekre az évekre, hálás is és boldog is. Nagyon sok különleges pillanatot élhettem át. Nem könnyű itt hagyni ezeket az embereket, ezt a várost, ezt a csapatot. Nem tudom, hogy ez egy korszak vége-e Barcelonában. Minden játékos maga dönti el, hogy eljött-e az ő ideje, és az enyém eljött.”