Koeman marad a Barça edzője… opcióval a hosszabbításra

Ronald Koeman lesz a következő idényben is a Barcelona vezetőedzője, ez már szinte biztosan kijelenthető, és csütörtökön fogja megerősíteni a tisztségében a klub igazgatótanácsa.

Az elmúlt két hétben Joan Laporta elnök időt kért a szakembertől, egyrészt minden bizonnyal azért, hogy más edző jelöltekkel legyen ideje egyeztetni, másrészt pedig azért, hogy Ronald Koemannal a holland folytatása esetére új alapokra helyezzék a következő évet. Végül marad Koeman, és így azok a változtatások fontosak lesznek, amelyeket Laporta és a technikai vezetés felterjesztett.

Ilyen változtatás, hogy Koeman szerződése ugyan továbbra is 2022-ig szól, de opciót várhatóan fog kapni a folytatásra. Ez azt jelenti, hogy ha a következő évben Koemannal a kispadon legalább két címet nyer a Barcelona, úgy megnyerné magának a folytatás jogát 2023-ig.

Idén tavaszra is kiválogattuk nektek a legjobb Barçás cuccokat – exkluzív darabok, prémium minőségben!

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát

Ezen felül átalakításra kerül a tréner fizetése is: ahogy már Agüero szerződése is így készült, és várhatóan még sok játékosnak el kellene fogadnia hasonlót, Koeman alapfizetése csökken, amit akkor tud visszatornázni a korábbi szintre, vagy fölé is, ha trófeát, trófeákat nyer a Barcelonával. Laportának ez a motivációs megoldása bevett volt már az első elnöki ciklusa alatt is, és most különösen nagy szükség van rá, mert a klub anyagi forrásai nagyon szűkek, ellenben motivációra szükség van, hogy újra nagy célokért menjen a csapat.

Szakmai elvárás is kerülhetett a megállapodásba, mely szerint a következő évben támadóbb felfogású, jobban domináló Barcelonát szeretne látni a klub vezetése. Bizonyos sajtótermékek szerint ennek részeként még azt is várhatja a klubvezetés, hogy Koeman térjen vissza a 4-3-3-as játékrendszerhez. Ez utóbbit majd a gyakorlatban érdekes lesz látni, de az a pályán mutatott felfogás ettől valamennyire független. A kiszivárgott hírek alapján Koeman egyébként az alap gondolattal tud azonosulni, és állítása szerint csak azért nem ezt lehetett látni a pályákon az elmúlt idényben, mert a keret nem ennek szellemében és eleve nem megfelelően lett összeállítva. Ezért fordult más játékrendszerek felé és próbált ki sok megoldást.

A fentiek mentén Ronald Koeman lesz a Barcelona trénere a soron következő évben is, de most még a technikai vezetésnek kell jól teljesítenie, hogy megfelelően sikerüljön átformálni a Barcelona keretét a soron következő idényre. Ez újabb érkezőket, és nagyon sok távozót feltételez a következő hetekre, hónapokra.