Eladni bármi áron: a Barçának 200 millió eurótól kell megszabadulnia

Azzal, hogy Lionel Messi közel állhat a szerződés hosszabbításához a Barcelonával, a klub sokat nyer a bevételi oldalon és szakmailag is. Ugyanakkor nagy teher marad rajta kiadási téren, hiszen Messi fizetése még csökkentve is óriási tétel lesz.

Messinek legalább a felével fog csökkenni a fizetése az eddigihez képest, ha elfogadja a klub ajánlatát végül, de ez is évi bruttó 50 millió eurót jelent majd a kiadási oldalon. Várható az is, hogy a többi játékosnak is új szerződéseket kell elfogadnia valamilyen alku keretében. De ez még mindig nem lenne elég az anyagi megnyugváshoz. Most ugyanis az első keret teljes bértömege több, mint a klub összes bevétele (hozzávetőlegesen ennek 110 százaléka). A LaLiga normatívája szerint a fizetések nem haladhatják meg a költségvetés 70%-át, ami akár 200 millió eurós különbséget is jelenthet

Ennyi pénzzel kellene vagy így, vagy úgy, de könnyíteni a fizetési terheken. Akivel tervez a Barça szakmailag, ott a fizetés csökkentés a feladat, akivel nem, ott az eladás, esetleg a kölcsönadás. Eladni ugyanis még nehezebbnek ígérkezik minden olyan játékost, akinek más klubokhoz képes csillagászati fizetése van, különösen a teljesítményéhez viszonyítva.

*2 = 3 akció a hétvégén még mindenre, ami a nyárra és a strandra szükséges

barcelona pólók nadrágok törölközők akció

A legnagyobb fizetésű játékosok Dembélé, Coutinho, Griezmann, Umtiti, Pjanic. De rajtuk kívül megszabadulna a Barcelona Braithwaite-től, Lenglet-től, Trincaotól, Matheustól. Júniortól, Aleñától, és legalább egy jobbhátvédtől.

Dembélé eladása a sérülésével szinte lehetetlenné vált, ráadásul lejár a szerződése jövő nyáron. Griezmann bár messze nem tartozik a legrosszabb teljesítményű játékosok közé, de a fizetése szupersztár kategóriájú, évi nettó 20 millió euró (bruttóban 40 millió euró), a Barcelona nem engedheti meg magának, hogy ilyen bérrel a keretben tartsa. 30 éves, nem várható, hogy bárki hasonló fizetést adna neki. Coutinhónál még inkább igaz ez, amellett, hogy az elmúlt szezonja szinte értékelhetetlen hosszú sérülés miatt. Alig játszott, és előtte sem nyújtott klasszis teljesítményt. Umtiti és Pjanic még annyira sem voltak pályán, de még évekre van szerződésük és nagy fizetésük.

Ép ésszel egyelőre nem megjósolható, hogy hogyan oldja meg ezt a feladatot Joan Laporta és Mateu Alemany, akiknek a fentiek ellenére mindenképpen könnyíteniük kell a Barcelona keretének bértömegén, és ez nem odázható el. Ezen a nyáron kell megoldás.