Griezmann-Saúl: a csere egyre inkább lehetséges

Egymástól független, egybehangzó spanyol és katalán sajtóértesülések arra mutatnak, hogy egyre nagyobb esélye van egy Griezmann – Saúl játékos cserének a Barcelona és az Atlético Madrid között. A Mundo Deportivo már múlt héten látott rá esélyt, ám ezt követően úgy tűnt, a Barcelona nem támogatja az ötletet.

Mostanra már inkább úgy fest, hogy a katalán egyesületnek sok választása nincs. Griezmann más klubba nem szeretne távozni, de az Atlético Madridhoz örömmel visszatérne. Az ügylet mellett szól szakmailag, hogy Griezmann bár mindent megtett a két éve alatt gránátvörös-kékben, de messze nem tudott olyan meghatározó játékossá válni, mint volt az Atléticónál, és a Barcelona számára nélkülözhető. Saúl Ñíguez az Atléticótól szeretne távozni, ahol tavaly nem volt meghatározó ember, és ugyan a Barcelona magától nem igazolná le, de ebben a helyzetben muszáj valakit találnia, aki valamilyen formában értékes lehet Koeman keretében.

Középpályára szeretne még erősítést Ronald Koeman, és az is tény, hogy Saúlhoz hasonló játékosa nincs. Kezdőember aligha lenne Saúl, de kiegészítő igen, és várhatóan nem lenne eladhatatlan sem a közeljövőben, mert még csak 26 éves.

Griezmann ugyanakkor 30 éves, és van még három év a szerződéséből, évenként 20 és 22 millió eurós nettó fizetésekkel. Ezektől akar nagyon megszabadulni a Barcelona, Saúl pedig nyilvánvalóan más kategóriájú szerződést kapna. Ez már az ügylet anyagi oldala. A Barcelonának óriási segítség az, amit Lionel Messi új szerződése révén kap, hiszen a következő naptári szezonban hozzávetőlegesen nettó 30, bruttó 60 millió euróval kevesebbel terheli a fizetési oldalt Messi. De ez még nem elég a klub megcsappant bevételei és a csapat keretének piaci átlagtól elrugaszkodott fizetései miatt. További bér kivételekre van szükség a nagy egészből.

Márpedig Griezmann az, aki a legnagyobb mértékben nyomja lefelé a kiadási oldalt. Ezért pénzügyileg tőle megszabadulni óriási lélegzetvételt jelentene. Ő ráadásul – ellentétben Dembélével, Coutinhóval, Umtitivel, Pjaniccsal – nem ragaszkodik a szerződéséhez, és az abban foglalt milliókhoz, legalábbis jelen tudásunk szerint nem. Kész anyagi áldozatot hozni, és kevesebb pénzért aláírni az Atlético Madridhoz, ahol újra főszereplő, húzóember lehetne.Magyarán nála még mindig előbb járnak a szakmai szempontok az anyagiaknál, ami a fent említett játékosokról nem biztos, hogy elmondható.

Hogy jönnek ki a számok?

Cserére eleve azért van szükség, mert a jelenlegi piaci körülmények között teljességgel kizárható, hogy bármelyik klub pusztán pénzért megvásárolná Griezmannt – ha egyáltalán az adott klubba el kívánna igazolni a francia. Griezmannn piaci értéke alaposan visszaesett a korábbi évekhez képest, most 60 millió eurót ér a Transfermarkt szerint, de még így is többet, mint Saúl, akinek most 40 millió euró a piaci értéke.

Idén tavaszra is kiválogattuk nektek a legjobb Barçás cuccokat – exkluzív darabok, prémium minőségben!

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát

Éppen ezért a csere sem olyan egyszerű. Alapvetésként a Barcelona pénzt kérne, ez az ugyanakkor, amit minden más klub is féltve őriz mostanában. A Catalunya Rádió szerdán este szerzett arról tudomást, hogy felmerülhetett a tárgyalásokon Renan Lodi és Mario Hermoso neve. Előbbi balhátvéd, utóbbi inkább középső védő, és inkább utóbbi lehet esélyes arra, hogy belekerül az üzletbe, de mivel ez még nagyon friss híresztelés, az is lehet, hogy egyikük sem költözik.

Természetesen igaz, hogy Griezmannon nagyon sok pénzt veszít a két év alatt a Barcelona, hiszen 120 millió euróért vásárolta, de ezt lehetetlen lenne bárkitől visszakapni. Nála még sokkal rosszabb lehet majd az összkép, ha egyszer sor kerül Coutinho vagy Dembélé távozására.

A napokban eldőlhet, hogy sikerül-e megállapodnia egymással a Barcelonának és az Atléticónak.